Menu

Van Gaal houdt vertrouwen in jongelingen

ZEIST (ANP) - Voor de WK-kwalificatiewedstrijden zaterdag bij Cyprus en volgende week woensdag tegen Portugal heeft bondscoach Louis van Gaal opnieuw de voorkeur gegegeven aan jonge spelers die in de Nederlandse competitie actief zijn. Van de PSV'ers Van Bommel en Bouma heeft Van Gaal hoge verwachtingen, terwijl FC Twente-spits Vennegoor of Hesselink de voorkeur kreeg boven Van Hooijdonk.

In vergelijking met de eerste interland in de WK-cyclus tegen Ierland (2-2) is alleen Richard Witschge afgevallen. Van Gaal kan voor het duel met Cyprus in Nicosia weer beschikken over Numan (Glasgow Rangers), Davids (Juventus), Zenden en Overmars (Barcelona). Dit viertal is hersteld van blessures.

Stam onderging zaterdag een operatie aan zijn achillespees, terwijl Lurling en PSV-spits Bruggink geblesseerd raakten. Bruggink is wellicht op tijd fit voor de wedstrijd tegen Portugal in Rotterdam. ,,Arnold is heel goed in vorm en ik vind het dan ook heel jammer dat hij niet meekan naar Cyprus. Als hij fit raakt, kan ik hem erbij halen voor Portugal'', aldus Van Gaal.

De bondscoach verkoos Vennegoor of Hesselink boven Benfica-spits Van Hooijdonk, die als geen ander in staat zou zijn tegen het stugge en ultra-verdedigende Cyprus de wedstrijd open te breken. ,,Maar ik heb veel vertrouwen in Jan'', verklaarde de coach. ,,Hij is ook het type in een wedstrijd om iets te forceren. Fysiek is hij zeer sterk, hij heeft een fantastische mentaliteit en kan goed voetballen. Van Hooijdonk is niet minder, maar ik moest een keuze maken en dan selecteer ik spelers die in Nederland spelen.''

Wat Chelsea-spits Hasselbaink betreft gelden er andere normen. Hij is een fenomeen, scoort altijd en overal, was vorig jaar topscorer van Atletico Madrid, maar valt voetballend uit de toon in vergelijking met bijvoorbeeld Kluivert. Daarom viel hij ook af voor het EK.

Van Gaal zei het zo: ,,Zoals ik kies tussen Van Hooijdonk en Vennegoor, zo kies ik ook tussen Hasselbaink en Kluivert. We bekijken alle spelers en hebben een goed beeld van hen. In de voetbalcombinatie heb je meer aan Kluivert dan aan Hasselbaink.''

De selectie van Zenden is opvallend omdat hij bij Barca amper aan spelen toekomt. Van Gaal gaf toe voor hem een uitzondering te hebben gemaakt. ,,Boudewijn heeft vijf weken gekwakkeld met blessures en speelde nog niet veel, maar ik heb vertrouwen in hem.'' In zelfde bewoordingen liet Van Gaal zich uit over Bouma. Hij stelde teleur tegen Ierland, maar de coach beschouwt hem als een ,,potentiele international''.

Van Bommel moest zich, op last van zijn club, voor de wedstrijd tegen de Ieren, terugtrekken. Hij was toen niet helemaal fit. De middenvelder ontwikkelt zich pijlsnel, maar krijgt ook veel kritiek van kenners. Zoals Wim Kieft, die zei dat Van Bommel speelt als een gearriveerde vedette. Van Gaal voorspelt Van Bommel een ,,grote toekomst''.

Hij vindt dat de speler alles heeft uit te groeien tot een heuse topper. ,,Mark heeft ook een geweldige winnaarsmentalieit, hij is alleen onbesuisd als het gaat om ballen afpakken. Ook zoekt hij nogt te vaak de mooie oplossingen, dan zie ik hem zomaar hakjes geven, terwijl hij de bal moet wegrossen.''

De speelwijze tegen Cyprus is dezelfde als tegen Ierland. De opstelling zal, logischerwijs, wel anders zijn. Cyprus speelt zeer compact, waardoor de ruimtes klein zijn. Daarom bestaat de kans dat Ronald de Boer achter de spitsen komt te spelen in plaats van Cocu.

Het uitgangspunt tegen Cyprus en Portugal is, stelde Van Gaal, zes punten behalen. Van Gaal waakt voor onderschatting van Cyprus, hoewel Oranje alle voorgaande zeven duels won. ,,In de EK-kwalificatie wonnen ze thuis met 3-2 van Spanje, daarvoor speelden ze ook 1-1 gelijk tegen Frankrijk en 2-2 tegen Roemenie. We zijn gewaarschuwd.''

De selectie: Van der Sar (Juventus), Westerveld (Liverpool); Reiziger (Barcelona), Ricksen (Glasgow Rangers), Konterman (Glasgow Rangers), Frank de Boer (Barcelona), Numan (Glasgow Rangers); Bosvelt (Feyenoord), Seedorf (Inter), Van Bommel (PSV), Van Bronckhorst (Glasgow Rangers), Davids (Juventus), Cocu (Barcelona); Ronald de Boer (Glasgow Rangers), Talan (Heerenveen), Overmars (Barcelona), Kluivert (Barcelona), Vennegoor of Hesselink (FC Twente), Zenden (Barcelona), Bouma (PSV).