Menu

Van Gaal in verrukking na wederopstanding Seedorf

NICOSIA (ANP) - Praten met de Nederlandse pers doet hij nog steeds niet. Clarence Seedorf laat alleen zijn 'happy feet' spreken om zo het ongelijk van zijn criticasters te bewijzen. De middenvelder bewees zaterdag in Nicosia in de tweede WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus (0-4) te hebben afgerekend met een zwarte episode in Oranje.

De invaller scoorde twee keer en was de grote animator. Seedorf kwam in de 59e minuut in het veld voor de teleurstellende rechtermiddenvelder Talan. Ronald de Boer nam de plaats in van Talan, waardoor Seedorf achter Kluivert kwam te spelen.

Bondscoach Louis van Gaal had vooraf al bedacht dat Seedorf er als nummer tien in zou komen. Bij Internazionale speelt Clarence ook op die positie en bovendien is hij in vorm. Dat bewees hij ondubbelzinnig in zijn 53e interland.

Tien minuten na zijn invalbeurt brak hij de wedstrijd open met een geniale vrije trap, 0-1. ,,Die goal was doorslaggevend'', overdreef Van Gaal geenszins. Oranje had daarvoor de grootste moeite met de sterk verdedigende Cyprioten. Nederland kreeg in de eerste helft tien kansen, maar slaagde er niettemin niet in de muur te doorbreken.

Van Gaal: ,,Cyprus verdedigde erg goed. Je weet dat ze scherp blijven verdedigen zolang het 0-0 is. Fantastisch dat Clarence ons met zo'n goal over het dode punt tilt. Tegen dit soort landen is de eerste goal zo belangrijk, want je weet dat er dan meer doelpunten gaan vallen.''

Zo geschiedde. Seedorf maakte ook de tweede goal, waarna Oranje helemaal 'los' was. Overmars en Kluivert bepaalden op gracieuze wijze de eindstand op 0-4. ,,Ik ben blij dat we zo goed door zijn gegaan na de eerste treffer'', zei Van Gaal. ,,Als je met 1-0 van Cyprus wint, krijg je meteen verhalen dat dat veel te weinig is.''

Hij was uiteraard blij en opgelucht met de eerste winst. Met een gerust hart kan de wedstrijd van woensdag in Rotterdam tegen Portugal tegemoet worden gezien. Van Gaal: ,,Het scheelt wel natuurlijk of je met een gelijkspel of met een goede overwinning naar zo'n duel toeleeft.''

De coach en de spelers waren blij voor Seedorf. Tijdens EURO 2000 verdween hij na de eerste wedstrijd uit het elftal en kreeg hij alleen in de halve finale tegen Italië nog wat speelminuten van Frank Rijkaard, de vorige coach. Seedorf beleefde destijds een moeilijke en roerige periode.

Hij moest vechten tegen zijn imago en tegen een uit zijn verband gerukt verhaal in een Italiaanse sportkrant. Daarin werd hem in de mond gelegd, naar eigen zeggen althans, dat de Nederlandse pers hem discrimineerde. Het verhaal werd door sommige media in Nederland klakkeloos overgenomen, een kleine rel was derhalve geboren en Seedorf besloot de (Nederlandse) pers in de ban te doen.

Ook na zijn optreden in Nicosia wenste hij niet te praten met het journaille. Het siert Seedorf dat hij een man van principes is. Van Gaal nam het voor hem op. ,,Hij wordt ondergewaardeerd'', meent de coach. ,,Ik ben heel erg blij voor hem. Tegen Ierland had hij ook al een bijdrage aan de manier waarop we van 0-2 terugkwamen tot 2-2 en tegen Cyprus had hij een heel grote bijdrage.''

Tegen het compact spelende Cyprus had Van Gaal ervoor gekozen Reiziger voor centrumverdediger Frank de Boer te posteren. ,,Ik wilde Cyprus meteen vastzetten en daarvoor had je snelheid nodig in de as. Hij kan het ook bijbenen met zijn snelheid als het misgaat.'' Die opzet lukt, want Oranje kwam door het centrum niet in de problemen.

Naast het duo Frank de Boer/Reiziger was Van Gaal ook erg te spreken over de centrale middenvelders Davids/Cocu. Maar Davids kwam te vaak in de rol van spelmaker, terwijl dat zijn kracht niet is. Hij moet niet de man zijn van de openingen en de passes. En vooral doordat Cocu te ver bij Talan vandaan speelde, was de speler van Heerenveen vrij onzichtbaar.

Zonneklaar is dat de hand van Van Gaal duidelijk zichtbaar is. ,,Ik ben heel tevreden over de manier waarop we ons voorbereiden, trainen en hoe we een wedstrijd benaderen. Ik stuur het wel aan, natuurlijk, maar je moet ook respons krijgen. Dat is gelukkig het geval.''