Menu

Van Gaal stapt op bij FC Barcelona

Het doek voor Louis van Gaal in Barcelona is gevallen. De oud-trainer van Ajax lichtte zaterdag de selectie in dat hij zijn functie als trainer van FC Barcelona heeft neergelegd. Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat voorzitter Nunez donderdag aankondigde deze zomer zijn functie beschikbaar te stellen. Van Gaal lag al enige weken zwaar onder vuur bij de 'socios'.

Louis van Gaal was drie seizoenen in dienst van de Catalaanse club. Van Gaal, die onlangs zijn contract verlengde tot de zomer van 2002, stapte in 1997 over van Ajax. Ondanks de goede resultaten op nationaal niveau -Barcelona werd twee maal landskampioen onder zijn leiding- verlaat de trainer de club via een achterdeur.

Het wordt Van Gaal aangerekend dat de zijn successen op Europees niveau zijn achtergebleven. In de prestigieuze Champions League kwam FC Barcelona tweemaal niet verder dan de eerste ronde. Dit seizoen schakelde valencia de Catalaanse ploeg uit in de halve finales.

Het lukte van Gaal dit seizoen niet met Barcelona de titel -voor de tweede keer- te prolongeren. Op de laatste speeldag bestond nog een kleine kans dat de ploeg kampioen zou worden, bij winst op Celta de Vigo en winst van stadsgenoot Espanyol op Deportivo la Coruña. Barcelona kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel (twee doelpunten Kluivert) en Deportivo won afgetekend met 2-0.

Het aanvallende ingestelde 3-4-3-systeem waarmee hij vanuit Amsterdam de wereld veroverde, leek in Catalonie moeilijk toe te passen. Individueel ingestelde spelers als Guardiola en Figo, maar vooral de Braziliaan Rivaldo, hadden grote moeite zich ondergeschikt te maken aan het systeem.

Het is nog niet bekend wie Van Gaal opvolgt. De naam van Ronald Koeman, de huidige trainer van Vitesse, is in dit verband reeds genoemd. 'Sneeuwvlokje', de koosnaam van de socios voor de oud-speler van FC Barcelona, was al enige tijd assistent-trainer van Van Gaal.

De komst van een Nederlandse trainer zal wellicht in het voordeel zijn van de Nederlandse kolonie in Barcelona. Van Gaal bouwde een selectie op met oud-Ajacieden Michael Reiziger, Winston Bogarde, Patrick Kluivert en Frank en Ronald de Boer en de overige Nederlanders Ruud Hesp, Boudewijn Zenden en Philip Cocu.

Door het uitblijven van resultaten richtte de kritiek de laatste maanden vooral op de niet-Spaanse voetballers. Vooral voor Jari Litmanen zijn de druiven zuur. De Fin, in het Ajax-systeem een onmisbare schakel, kreeg door blessures en de brede selectie weinig kans op Spaanse bodem zijn kwaliteiten te tonen.