Menu
Van Gaal trots op ‘levenswerk’

Van Gaal trots op ‘levenswerk’

Louis van Gaal presenteerde donderdagavond zijn biografie en gebundelde voetbalvisie in de Amsterdam ArenA. In het stadion van de club waar hij als trainer/coach grote successen meemaakte, beleefde Van Gaal een ‘hoogtijdag’.

‘Het is een uniek feit dat iemand die nog leeft een biografie schrijft.’ Met die uitspraak onderstreepte Louis van Gaal donderdagavond het bijzondere karakter en moment voor de lancering van zijn boekwerk Louis van Gaal, biografie & visie.

Waarom nu al een biografie? De meest succesvolle Nederlandse trainer/coach aller tijden is immers nog volop aan het werk. In die zin heeft hij zijn imposante trainersloopbaan nog niet afgerond. De hoofdrolspeler zelf heeft er een heldere verklaring voor. ,,Ik ben een innovatieve coach en ook iemand die kennisoverdracht belangrijk vind. Daarom heb ik tijdens mijn loopbaan altijd zoveel stagiairs gehad.”

Het was een drukte van belang in de Amsterdam ArenA. Familie, (voetbal)vrienden, zijn idool Henk Groot en journalisten uit binnen- en buitenland waren naar het stadion van Ajax gekomen voor de presentatie van zijn ‘levenswerk’, zoals de huidige trainer/coach van Bayern München het zelf noemt. Onder meer auteur Robert Heukels (biografie) en Andries Jonker (voetbalvisie) stonden Van Gaal in de beschrijving van zijn leven en visie bij.

Van Gaal doet bevlogen zijn verhaal. Van Gaal doet bevlogen zijn verhaal.

Van Gaal benadrukt graag wat hij wel en niet met zijn gebundelde levens- en voetbalwerk wil bereiken: ,,Ik probeer niemand ‘lekker te maken’. Het is míjn boek, míjn visie. Daarbij is ‘de totale mens’ belangrijk. Het is een levensloop van een man die is geboren in Amsterdam-Oost en is uitgegroeid tot iemand die successen heeft behaald, maar ook dalen heeft gekend. Iemand die dus ook verloren heeft. Niet alleen op het sportieve vlak, maar ook op het persoonlijke vlak. Uiteindelijk gaat het om de samenhang. Daardoor ben ik geworden wie ik ben.”

Over de locatie van de presentatie hoefde de voormalig succescoach van Ajax niet lang na te denken. ,,Natuurlijk heb ik voor de ArenA gekozen. Hier zijn mijn successen begonnen en heb ik kansen gekregen. Daarom ben ik trots en blij dat ik hier vanavond mag staan. Dit beschouw ik echt als een hoogtijdag. Om die reden heb ik ook mijn ridderorde opgespeld. Dat doe ik alleen op hoogtijdagen.”

Van Gaal beschrijft de aanloop naar het fraaie boekwerk, waarin hij ook openhartig is over zijn relatie met Ronald Koeman en Johan Cruijff. De kiem van het idee lag in 2003, toen kaartvriend Hennie Schipper hem vroeg om een boek over de Wiel Coerver-methode, waar Schipper bij betrokken was, voor publicatie te lezen. Een jaar later volgde een nieuwe vraag van Schipper: zou Van Gaal er iets voor voelen om een naslagwerk te maken voor iedereen die van voetbal houdt? Van Gaal: ,,Dat werd dus uiteindelijk een megagroot project, dat nu – vijf later – is voltooid.”

Ook op deze bijzondere avond spelen zijn vaste kaartvrienden (die hij op de academie voor lichamelijke opvoeding leerde kennen) een grote rol. Op uitdrukkelijk verzoek van Van Gaal verzorgen zijn compagnons de boekpresentatie. ,,We kennen elkaar al 40 jaar. Alleen mijn broers en zussen kennen me net zo lang, maar toch kennen ze me minder. Daarom zijn mijn vrienden zo speciaal.”

Het eerste exemplaar van de speciale cassette met beide boeken is voor Michael van Praag bestemd. Hij stelde Van Gaal begin jaren ’90 - als toenmalig voorzitter van Ajax - aan als hoofdcoach van de Amsterdammers. Van Gaal: ,,Michael was mijn steun en toeverlaat in de donkerste dagen. Bovendien is hij is een visionair. Hij heeft destijds een jonge, onervaren coach aangesteld om Ajax te leiden.”

Van Praag, tegenwoordig bondsvoorzitter van de KNVB, vertelt dat het aan de vooravond van de glorietijd onder Van Gaal niet veel had gescheeld of de toen nog assistent-coach van Leo Beenhakker had Ajax verlaten. ,,Maar ik zei: Louis, ga niet weg. Jouw tijd bij Ajax komt. En dat is gebleken. Hij bleef, want hij vertrouwde op wat ik zei.”

Ook Ronald de Boer spreekt vol lof over zijn leermeester die hem bij Ajax, FC Barcelona en het Nederlands elftal onder zijn hoede had. ,,Hij staat garant voor wat hij zegt. Het is nooit links of rechts bij hem, maar altijd rechtdoor. Eerst dacht ik telkens: waarom zo moeilijk? Later begreep ik dat zo’n aanpak nodig is. Je moet streng zijn.” Van Praag: ,,Als je streng bent voor jezelf, kan je ook streng zijn voor een ander. Bovendien zegt Louis altijd: niemand is groter dan de club. En daar gedraagt hij zich immer naar.”

Heeft de man die Ajax in 1995 naar de cup met de grote oren en de Wereldbeker leidde ergens spijt van? ,,Oranje zou ik wel willen overdoen. Verder heb ik niet zoveel spijt. Alle keuzes in mijn leven heb ik met overtuiging en argumenten gemaakt. Achteraf kun je spijt hebben, maar op het moment zelf maak je de goede keuze.”

En is hij in de loop der jaren milder geworden? ,,Ik ben nog net zo flexibel als twintig jaar geleden. Toch wordt me die vraag tegenwoordig vaak gesteld. Dus milder? Laat ik het zo zeggen: ik ben wijzer geworden.”

'Louis van Gaal, biografie & visie' is verkrijgbaar in de Offical Ajax Fanshop.

Het eerste exemplaar is bestemd voor voormalig Ajax-voorzitter Michael van Praag. Het eerste exemplaar is bestemd voor voormalig Ajax-voorzitter Michael van Praag.
De kaartvrienden van Van Gaal speelden donderdagavond een grote rol. De kaartvrienden van Van Gaal speelden donderdagavond een grote rol.
Van Gaal werkte samen met zijn team vijf jaar aan de productie van zijn 'levenswerk'. Van Gaal werkte samen met zijn team vijf jaar aan de productie van zijn 'levenswerk'.
Ronald de Boer en Michael van Praag spraken warme woorden over Louis van Gaal. Ronald de Boer en Michael van Praag spraken warme woorden over Louis van Gaal.
De kaartvrienden hadden voor de gelegenheid speciale 'kaartjasjes' aan. De kaartvrienden hadden voor de gelegenheid speciale 'kaartjasjes' aan.