Menu

Van Gaal, Van Eijden en Jaakke lichten vertrek technisch directeur toe

De mediabelangstelling voor de persconferentie die Louis van Gaal, Arie van Eijden en John Jaakke gaven naar aanleiding van het opstappen van Van Gaal was zeer groot. Fotografen verdrongen zich, negen cameraploegen lieten de machines snorren en tientallen schrijvende journalisten krabbelden elk woord dat viel op hun blocnotes. ,,Na de beslissing om de doelstelling bij te stellen, knapte er wat bij mij", gaf Van Gaal aan.

Achter de microfoon zaten drie teleurgestelde mannen. ,,Deze bijeenkomst heeft een allesbehalve vrolijk karakter”, schetste algemeen directeur Arie van Eijden. ,,De presentatie van de goede jaarcijfers en het goede resultaat van gisteravond tegen Maccabi Tel-Aviv worden overschaduwd door het vertrek van Louis van Gaal. Het was niet de bedoeling dat we al na een jaar afscheid nemen.”

Voorzitter Jaakke nam de aanwezigen bij de hand en doorliep chronologisch het jaar van Van Gaal. Hij besloot met de vaststelling dat ‘onze werkelijkheid niet strookte met de werkelijkheid van Louis van Gaal’. ,,Je kunt wel hetzelfde doel hebben, maar het pad dat daartoe leidt, hoeft niet hetzelfde te zijn. Wij wilden een ander pad bewandelen dan Louis van Gaal.”

De technisch directeur zelf sprak eveneens van ‘een trieste dag’. Hij werkte vanaf zijn aanstelling aan de opdracht een technisch beleidsplan te schrijven, nam daar de tijd voor en legde zijn ei. ,,Het plan is ambitieus en geeft een manier van denken aan”, sprak Van Gaal. ,,Ik vind Ajax een topclub. Dat verandert niet bij een nederlaag of met een slechte reeks. Wij zijn kampioen van Nederland en willen meer. Ik heb een doelstelling toegevoegd, die te maken heeft met ambitie die in alle geledingen van de club moet worden uitgestraald: ‘een keer in de vijf jaar een halve finale halen in een Europees toernooi’. Dan komen de tegenvallende resultaten en ontstaat er iets omdat de hoofdcoach zegt dat deze selectie niet het niveau heeft om aan de doelstelling te voldoen. Daar hebben wij een verschil van mening over. Die doelstelling is na een gesprek bijgesteld en toen knapte er wat bij mij. Mijn speelruimte werd kleiner, waardoor ik het gevoel kreeg dat ik niet kon functioneren zoals ik vind dat zou moeten."

,,Ik ben nog steeds van mening dat Ajax de Champions League kan winnen, maar dan wel met onderscheidend voetbal en niet zoals de rest van de wereld speelt. Wij moeten met een 4 en een 10 tussen de linies spelen, want zo leiden wij op. Ik heb er wel een regel aan toegevoegd dat als Ronald Koeman - met wie ik een goede relatie heb - het nodig achtte voor het resultaat, dat hij anders kon bepalen. Ik ben van mening dat je de lat altijd hoger moet leggen dan in werkelijkheid haalbaar is, want je moet ergens naar kunnen streven.”

Dat de meningen dusdanig verschilden, heeft geleid tot het opstappen van de technisch directeur. ,,Nu zal er meer consensus zijn tussen de directie, het bestuur en de coach. Ik kan maar beter ruimte maken.”

Arie van Eijden ging nog kort in over de eventuele opvolging. ,,Wij gaan ons nu beraden over de invulling van de functie-omschrijving van de technisch directeur. Ik noem geen termijn.”