Menu

Van Gaal: ,,Witschge is altijd kandidaat''''

HOENDERLOO (ANP) - Bondscoach Louis van Gaal heeft dinsdagavond Richard Witschge van Ajax opgeroepen om de selectie van het Nederlands elftal te completeren. De Amsterdammer neemt de plaats in van PSV'er Mark van Bommel, die in het weekeinde tegen FC Utrecht geblesseerd raakte.

Met Witschge heeft Van Gaal weer de keuze uit achttien spelers. Oranje speelt zaterdag in Amsterdam tegen Ierland de eerste wedstrijd voor het WK van 2002. Witschge maakte drie jaar geleden voor het laatst deel uit van de Oranje-selectie. Bij de uitwedstrijd tegen Turkije in Bursa was hij bankzitter.

Het Nederlands elftal wordt op weg naar de eerste WK-kwalificatiewedstrijd, zaterdag tegen Ierland in Amsterdam, gekweld door afzeggingen. Na Zenden en Overmars moesten dinsdag door blessures ook Stam (scheurtje hamstring) en Van Bommel afhaken. Davids, Bogarde, Numan, Makaay en Van Nistelrooy zijn al langer uitgeschakeld.

Bondscoach Louis van Gaal begon de voorbereiding in Hoenderloo met zeventien spelers. Hij zal zo snel mogelijk een achttiende man oproepen om zijn selectie op peil te brengen. ,,Als je achttien spelers mag oproepen, moet je die mogelijkheid ook benutten'', zei de coach.

Van Gaal zei een 'linkspoot' te willen selecteren. Hij had maar drie linksbenige spelers in zijn ploeg: Bouma, Van Bronckhorst en Cocu. De balans in de selectie is verstoord. Het lijkt aannemelijk dat Van Bronckhorst tegen de Ieren als linksback speelt, Bouma links op het middenveld en Cocu in de spits.

Voornaamste kandidaat om de selectie te completeren was Richard Witschge (Ajax), die op weg naar het WK van 1998 in conflict raakte met ex-coach Guus Hiddink en bedankte voor Oranje. ,,Witschge is altijd kandidaat'', zei Van Gaal slechts.

Van Bommel was op weg naar Hoenderloo toen Van Gaal van zijn club PSV al vernam dat de middenvelder zich zou afmelden. Op aandrang van de medische staf van de landskampioen keerde Van Bommel terug naar Eindhoven. Hij ondervindt nog teveel last van zijn hoofdblessure, opgelopen tegen Utrecht.

In allerijl had de coach de Heerenveners Talan en Lurling opgeroepen, een rechter- en een linkerspits. Talan keert terug in Oranje. Hij moest kort voor EURO 2000 geblesseerd afhaken. Voor Lurling is het de eerste keer dat hij een uitnodiging krijgt voor het A-elftal. ,,Beiden zijn talentrijk'', sprak Van Gaal.

Lurling kwam trouwens iets te laat in Hoenderloo omdat hij met zijn vriendin in de Apenheul in Apeldoorn verbleef. Zijn telefoon had hij thuis laten liggen, maar zijn moeder liet hem in het park oproepen. Lurling zei beduusd: ,,Zo heb je een aap op de schouder en zo sta je op het trainingsveld naast de bondscoach van Oranje.''

Van Gaal wilde niet te lang stilstaan bij de reeks afzeggingen. ,,Ik vind dit heel vervelend'', mopperde de coach. ,,Maar het scheelt nog dat het aan het begin van de voorbereiding is gebeurd, nu kan ik nog opvangen. De groep die ik nu heb is ook zeer waardevol. Zij kunnen het ook doen, ze zullen het ook moeten doen. Het is zeer belangrijk dat we de eerste kwalificatiewedstrijd winnen.''