Menu
Van Geel over Van Basten

Van Geel over Van Basten

Technisch directeur Martin van Geel beantwoordde vrijdag een aantal vragen rondom de aanstelling van Marco van Basten, John van 't Schip en Rob Witschge.

Van Geel: ,,Het is een heel proces geweest en dat is ook wel logisch bij zulke functies. Nadat we het profiel hadden opgesteld over de invulling van de vacante positie, voerden we in januari een oriënterend gesprek met Marco. Dat verliep prettig. Nadien heb ik nog een lang gesprek bij hem thuis gevoerd over heel veel uiteenlopende zaken. Vervolgens hebben we als clubleiding van Ajax in verschillende samenstellingen nog een aantal malen met Marco gesproken. Rob Witschge en John van ’t Schip waren daar ook bij. Tussendoor spraken we met hun zaakwaarnemer Perry Overeem over de invulling van de contracten. Het gaat hier om belangrijke posities binnen de club, dus we zijn niet over één nacht ijs gegaan. En naast de gehele directie is ook de Raad van Commissarissen erbij betrokken geweest.”

In het rapport Coronel staat letterlijk dat het onwenselijk is dat een nieuwe trainer zijn staf meeneemt en aanstelt. Hoe is dan te verklaren dat Van Basten dit wel doet?

,,Het is zo gegaan dat van Basten voorstelde om Van ’t Schip en Witschge mee te nemen. Het heeft veel voordelen als een staf al aan elkaar gewend is, en deze jongens zijn complementair aan elkaar. Het is niet zo dat Van Basten zijn assistenten heeft aangesteld, dat heb ik gedaan met mijn collega’s binnen de clubleiding. Uiteraard zijn Adrie Koster, Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk door ons op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. De contracten van Groenendijk en Spijkerman lopen aan het einde van het seizoen af en we hebben een staf willen samenstellen waarin de nieuwe trainer optimaal kan functioneren. We zijn nu aan het bekijken op welke manier we Groenendijk en Spijkerman voor Ajax kunnen behouden, want met deze nieuwe technische staf is niet gezegd dat we de kwaliteit van de huidige staf niet goed vinden.”

Dus Ajax legt de adviezen van het rapport niet naast zich neer?

,,Nee, natuurlijk niet. In het rapport staan diverse goede aanbevelingen voor Ajax. En zoals men heeft kunnen lezen is dinsdagavond ook al het één en ander in gang gezet als uitvloeisel van het rapport. We hebben een aantal andere adviezen die in het rapport van de commissie staan meegenomen in de laatste gesprekken met de nieuwe trainers. Iedereen kan er van op aan dat het een breedgedragen beslissing is.”

Wat voor indruk maakte Van Basten op u?

,,Marco van Basten is een winnaar en een perfectionist. Ik vind streberig niet positief klinken, maar je merkt dat hij het beste van het beste wil en over veel dingen goed nadenkt. Dat zijn goede eigenschappen. Hij maakte een zeer gedegen indruk in de gesprekken, want hij was steeds goed voorbereid en hij had uiteenlopende vragen. We vonden hem al de aangewezen trainer voor Ajax, en dat gevoel werd gedurende de gesprekken met hem steeds sterker.”

Dus met Van Basten wordt Ajax kampioen?

,,Dat zul je mij niet horen zeggen. Maar Ajax moet altijd voor het kampioenschap gaan. Wij hebben een goede selectie en een goede technische staf en we zijn het eens over de manier waarop we het seizoen in moeten gaan, dat is belangrijk.”