Menu
Van Geels tot Bobson: 6 succesroutes van Ajax tot NAC

Van Geels tot Bobson: 6 succesroutes van Ajax tot NAC

Vele profvoetballers hebben zowel Ajax als NAC Breda op hun cv staan. Maar welke spelers boekten succes bij De Parel van het Zuiden, en wie juist in Amsterdam? Ajax.nl onderzocht het aan de hand van 6 spelers.

De succesverhalen uit Amsterdam
1. Bryan Roy is een goed voorbeeld van een speler die belangrijker is geweest voor Ajax, dan voor NAC Breda. De sierlijke rechtsbuiten speelde in Amsterdam 152 duels, scoorde 17 keer, en won in seizoen 1991/1992 de UEFA Cup. Het geel-zwart van NAC droeg Roy slechts 14 keer, waarin hij 2 keer scoorde. 

2. Ruud Geels voelde zich, ondanks zijn naam, ook fijner in het rood-wit van Ajax. De geboren goalgetter werd in Amsterdamse dienst 4 keer topscorer van Nederland. Hetgeen Dat lukte hem bij NAC Breda niet: het bleef bij 6 doelpunten. 

3. Nourdin Boukhari was van 2002 tot 2006 teamgenoot van onder anderen Wesley Sneijder, Zlatan Ibrahimovic, Nigel de Jong en Klaas Jan Huntelaar. De technisch vaardige middenvelder speelde 100 wedstrijden en was goed voor 19 doelpunten. Bij NAC Breda had hij minder geluk. Hij speelde er 62 wedstrijden en was goed voor 14 doelpunten. 

Een juichende Boukhari wordt achtervolgd door Sneijder, Heitinga en Vermaelen.
Een juichende Boukhari wordt achtervolgd door Sneijder, Heitinga en Vermaelen.

De succesvolle route naar Breda
1. Kevin Bobson liet zien dat er ook een andere route mogelijk is. De linksbuiten debuteerde op 16 mei 1999 voor Ajax, maar wist uiteindelijk niet door te breken in de hoofdmacht. Hij maakte, met maar 11 wedstrijden achter zijn naam, de overstap naar NAC Breda, waar hij zijn belofte inloste. Bobson scoorde in 70 wedstrijden 9 keer.

2. Ook Robbert Schilder kwam niet helemaal uit de verf tijdens zijn periode bij Ajax. De linksback kwam in 3 seizoenen slechts 32 keer in actie voor Ajax. Hij zocht jaren later zijn heil bij NAC Breda. Een goede keuze, want na 109 wedstrijden en 13 doelpunten maakte hij een transfer naar FC Twente. 

3. Jeffrey Sarpong sluit het rijtje van succesverhalen van NAC Breda af. De aanvaller kwam 31 keer in actie voor Ajax, scoorde 2 keer, en koos voor meer speeltijd bij NEC Nijmegen. Via een buitenlands avontuur bij Real Sociedad belandde hij bij NAC Breda, waar hij na 11 wedstrijden alweer vetrok. Een nieuw Spaans avontuur bij Hercules FC lonkte. Maar het karwij in Breda werd een jaar later afgemaakt. Hij speelde uiteindelijk 76 duels voor ‘de Parel van het Zuiden' en scoorde 6 keer.

Sarpong in duel met Lucas Andersen van zijn voormalige club.
Sarpong in duel met Lucas Andersen van zijn voormalige club.

Bekijk ook: Ajax goed op dreef laatste 5 keer in Breda

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Beeld: Pro Shots