Menu

Van Halst: 'Door liefde voor voetbal kon ik mijzelf oppeppen'

Liefst 800 vragen kwamen per email binnen voor Jan van Halst. Uit die honderden vragen hebben we weer een selectie gemaakt en deze aan de middenvelder voorgelegd. De middenvelder, die momenteel in Hengelo woont en dus weinige vrije tijd heeft, maakte voor jullie wel tijd vrij om deze te beantwoorden. Lees over zijn vroegere bijgelovigheid, waarom hij niet naar GBA ging en waarom hij blij is dat Ronald Koeman trainer is.

Omschrijf jezelf in 5 woorden:
Manon (14, Haarzuilens)

,,Ik ben direct, eerlijk, fanatiek, sociaal en een familieman."

Hoe werd je vroeger genoemd toen je op school zat? Had je een bepaalde bijnaam?
Rick Kwee (14, Geldrop)

,,Het is altijd Jantje geweest. Zo noemen sommigen mij nog steeds. Ook noemen ze mij wel eens Janus."

Ben je bijgelovig?
Thijs Buurmeijer (11, Amsterdam)

,,Nu niet meer. Vroeger wel en heel erg. Ik droeg bij wedstrijden altijd hetzelfde onderbroekje. Die mocht wel gewassen worden hoor. Maar ik was hem een keer vergeten en we wonnen toch. Toen dacht ik 'wat een onzin'.

Ik reed ook altijd via een bepaalde weg naar het stadion. Op een gegeven moment zag ik in dat ook dat onzin was. 'Doe maar normaal, ga lekker voetballen', dacht ik. Bijgeloof is een teken van onzekerheid."

Wat doe je nou eigenlijk in het dagelijks leven als je vrij bent?
Carsley Martha (15, Amsterdam)

,,Ik heb maar heel weinig vrije tijd, want ik ben veel aan het reizen. Omdat ik al om kwart voor zeven in de auto zit, ga ik om tien uur naar bed. Vroeger lag ik er nooit voor twaalven in, maar nu moet het wel. Medelijden hoef je niet te hebben hoor, want om zeven uur is heel Nederland op de weg. Als ik tijd heb geniet ik van mijn gezin, van mijn kinderen van 7 en 3 jaar. Ik haal ze van school of van de kinderopvang. In de avonduren wandel ik met de hond. Op vrije dagen houd ik wel van tuinieren."

Wat doe je nou als je de slappe lach, een hoestbui of de hik krijgt onder een wedstrijd?
Sanne (16, Noordeloos)

,,Dat gebeurt nooit tijdens een wedstrijd. Ik denk dat dat komt door alle spanning. Je bent alleen met voetbal bezig. Tijdens een training heb ik wel eens een niesbui gehad. Dat komt omdat ik last van hooikoorts heb, maar tijdens een wedstrijd heb ik dat nooit. Op een training is daar kennelijk wel ruimte voor."

Wat geeft jou de kracht om je op het veld voor te doen als een pitbull die voor elke bal gaat? Komt dat misschien door de trots om voor Ajax te spelen of doe je het voor je familie of iets dergerlijks?
Bob van der Laan (17, Ede)

,,Dat komt voort uit het gevoel alles heel goed te willen doen. Dat geef ik mijn kinderen ook mee. Als je iets doet, probeer het dan goed te doen. Dus ga je naar blokfluitles doe dan je best en kijk niet alleen maar om je heen. Ik ben vanaf mijn jeugd al zo geweest in het veld."

Beste Jan, wat vond je ervan dat Freek de Jonge een geweldige grap van jou openbaar maakte, terwijl je hem (volgens mij) had gezegd dat je dat niet wilde. Ik doel hier uiteraard op de geweldige grap in China over de marcherende soldaten en jouw vergelijking met de (toen) toekomstige trainer Adriaanse.
Alex van Schagen (31, Amsterdam)

,,Ik verwachtte het wel een beetje. Hij is toch cabaratier en dan is het ook niet erg dat hij die grap maakt. Ik wist toen al dat ik weg moest. Ach, het is midden in de nacht gezegd en het was een geintje onder elkaar. Daar moet je niet dramatisch over doen."

Van Halst in de wedstrijd tegen NAC toont een flinke dosis inzet
Van Halst in de wedstrijd tegen NAC toont een flinke dosis inzet

Beste Jan, hoe ervaar je het als je eerst in het eerste staat, daarna naar het tweede wordt verbannen en dan toch weer in het 1ste komt?
Bart Kums (19, Budel-schoot)

,,Ik leerde wel veel mensen binnen de club kennen. En ik vind het erg leuk om contacten te leggen. Het tweede team is een heel leuk elftal en heeft een leuke trainer. Maar het leukste is natuurlijk om in het eerste elftal te spelen."

We weten allemaal wat voor een tijd je hebt doorgemaakt, maar was de periode dat je bij Ajax niet meer aan de bak kon de zwaarste periode uit je leven?
Yvonne (17, Bergeijk)

,,Zeker uit mijn voetballeven. Ik ben geen binnenvetter, maar ik had geen behoefte om er heel veel over te praten. Ik ben door die periode niet veranderd. Omdat ik het snel naast me neer heb kunnen leggen, kon ik er makkelijker mee omgaan."

Hoe heb je jezelf elke keer weer opgepept voor de training, want je zat niet bij de A-selectie en kon dus geen wedstrijden spelen dus wat had het eigenlijk voor zin om te trainen?
Sander Beukers (12, Lisserbroek)

,,Door de liefde voor het voetbal lukte het me steeds. Ik vond het nog veel te leuk om te doen. Maar het was natuurlijk wel moeilijk. Als ik in de auto stapte naar de training, dan ging de radio aan en dwong ik mezelf er niet aan te denken. Anders praat je je zelf in de put en dat moest ik voorkomen."

Hoe vind je het om met Koeman te werken en dat hij je terug heeft gehaald naar het eerste?
Melvin (17, Heerlen)

,,Het is erg leuk om met oud-voetballers te werken. Zeker met Koeman met zijn staat van dienst. Nu hij me terug heeft gehaald bij het eerste, is het ook nog eens een hele goede trainer, haha. Toen hij bij Ajax tekende, dacht ik 'leuk, zie ik die ook eens'. Het werd dus wel iets meer dan een kennismaking alleen. Ik kijk niet tegen de trainer op. Dat is ook niet goed, dat belemmert je dingen te zeggen. Ik heb wel veel respect voor hem. In zijn trainingsvormen lijkt hij veel op Wouters."

Wat is de mooiste wedstrijd die je bij Ajax tot nu toe hebt meegemaakt?
Eva Swart (15, Amsterdam)

,,Dat was de wedstrijd Ajax-Feyenoord van afgelopen zondag (03-03-02). Het was mooi weer, het stadion zat vol, er gebeurde van alles en het bleef spannend. Het was ook mijn eerste Ajax-Feyenoord. Maar dit is tot nu toe hè. Ik hoop nog eens een kampioenswedstrijd of een bekerfinale te spelen. Dan wordt dat waarschijnlijk wel mijn mooiste wedstrijd."

Wat is de beste trainer die je ooit heb gehad?
Wim Luten (12, Andijk)

,,Weet ik niet, joh. Ik heb veel goede, maar ook verschillende trainers gehad. Ieder heeft wel een specifiek onderdeel wat ik heel goed vond. Zo had Theo Vonk altijd een goede nabespreking, was Ronald Spelbos goed in je als voetballer beter te maken. Rob Baan kon een elftal goed in balans brengen en Jan Olde Riekerink heeft altijd heel erg leuke voorbesprekingen."

Hoe voelde je je toen Adriaanse zei dat hij je niet meer nodig had? En wil je nou wel blijven bij Ajax?
Rick Jonkman (16, Zutphen)

,,Ik vond het jammer dat ik geen kans kreeg om mij in het elftal te knokken. Maar ik wist hoe Co Adriaanse over mij dacht en omdat hij zo duidelijk was, kon ik het naast me neerleggen. Het is niet zo dat ik kwaad ben op Adriaanse hoor. Als ik hem weer eens zou zien, zou ik dat leuk vinden. Natuurlijk wil ik bij Ajax blijven. Ik heb ook nog een contract tot volgend jaar."

Waarom heb je altijd een glad geschoren hoofd? Wil je eens een foto met haar laten zien?
P. van der Star (19, Hoofddorp)

,,Ik heb heel dun haar en was op mijn negentiende al vrij kaal. Met een tondeuse werk ik mijn hoofd om de dag bij. Met een scheermes kan niet, omdat er allemaal deuken in zitten en dan haal ik hele stukken van mijn hoofd af. Als je me eens met haar wilt zien, moet je naar het carnaval in Twente komen. Dan heb ik altijd een pruik op."

Wie heeft je nou eigenlijk, bij Ajax, het meest gesteund tijdens je periode onder Adriaanse?
Judah Bolink (17, Vorden)

,,Veel mensen hebben me gesteund, onder wie Jan Olde Riekerink. Met hem had ik ook wel gesprekken buiten de training om."

Beste Jan, je vertelde laatst bij Sunday United dat je fan bent van De Dijk dat vind ik een goeie zaak maar mijn vraag is als volgt: Gebruik je de muziek ook om je extra te motiveren? Groetjes
Melvin van Sambeek (17, Texel)

,,Ja. Bijvoorbeeld bij het nummer 'vuur moet altijd branden' van De Dijk denk ik zo is het ook. Je moet altijd doorgaan. Huub van der Lubbe schrijft mooie teksten, waar ik een hoop plezier aan beleef."

Klopt het dat jij vindt dat de spelers wat harder moeten worden van ajax 1 en zo ja waarom?
Fokko Postma (16, Sneek)

,,Nee, vind ik niet. Iedereen speelt met de goede instelling. Het zijn geen juffertjes."

Allereerst mijn complimenten hoe jij je opnieuw binnen de A-selectie hebt genesteld. Als een echte prof en geen praatjes. Mijn vraag is daarom hoe voel je je als je net als afgelopen zondag weer in de basis staat in tegenstelling tot een jaar geleden?
P.Ros (28, Maarssen)

,,Ik voel me heel trots. Ik ben altijd hard blijven werken en ik heb kunnen knokken. Daarnaast realiseer ik me dat je ook wel geluk moet hebben. "

Doet het je wat dat FC Twente dit seizoen zo matig draait? Of ligt je hart nu volledig bij Ajax?
Siemen van der Eijk (18, Schipluiden)

,,Ja, dat doet me wel wat. Ik volg ze veel, ook omdat ik daar in de buurt woon en ik de regionale krant lees. Daar staat veel over Twente in. Nadat Twente van Feyenoord won heb ik John van 't Schip een sms gestuurd: 'namens de hele Ajax-selectie, bedankt!'"

Als Germinal Beerschot en ook wel een beetje Ajaxsupporter heb ik deze vraag: Waarom heb je enkele maanden geleden niet willen ingaan op het aanbod van Ajax om naar GBA te komen. Ik denk dat je niet weet wat voor leuke aanhang en ploeg wij hebben. We zouden je hartelijk hebben ontvangen. Vraag dat maar aan Jason Culina. Hoewel die niet veel in de basis stond werd hij toch telkens flink aangemoedigd. Ik heb dat samen met nog andere supporters van GBA een beetje als belediging aangevoeld dat je niet naar Antwerpen wilde komen.
Etienne De Coster (44, Antwerpen)

,,Dat had helemaal niets met GBA te maken. Ik had al begrepen dat het een leuke club was. Maar Vitesse had toen ook belangstelling en die club was dicht bij huis en was ook een goed niveau."

Je voetbalt nu al een groot aantal jaren op het hoogste niveau binnen Nederland. Wie was de beste speler waar je ooit tegenover hebt gestaan en waarom?
Jelle T. (20, Dokkum)

,,Jari Litmanen. Dat waren altijd leuke duels, waarin je op de toppen van je tenen moest lopen. Maar als je een keer een goede wedstrijd tegen hem speelde dan ging je met een heel goed gevoel naar huis."

Jan, wat is het grootste verschil tussen het Ajax van Adriaanse en het Ajax van Koeman?
Nikky van der Land (16, Giekerk)

,,Daar kan ik niets over zeggen, want het Ajax van Adriaanse heb ik nauwelijks zien spelen. Alleen van flitsen op televisie. Ik trainde er dan wel naast, maar dan stond ik niet naar hen te kijken. Ik zat ook niet in de kleedkamer, dus ik weet het echt niet."

Beste Jan, Zou u bij ajax willen blijven zo ja waarom zo niet ook waarom, en waar zou u het liefst heen gaan? Groetjes en nog veel geluk in het betaalde voetbal.
Ronald (13, Almere)

,,Ik wil graag bij Ajax blijven, omdat ik denk dat ik hier de meeste kans heb nog een prijs te winnen. En dat wil ik erg graag."

Wat denk je dat je na je voetbalcarriere ga doen, verder in het voetbal als trainer bijvoorbeeld of wil je verdergaan in de journalistiek?
Leno (18, Litooyen)

,,Ik wil hierna in ieder geval nog een jaar doorgaan. Dan ben ik 34 en moet ik het per jaar gaan bekijken. Maar ik vind de televisie-of radiojournalistiek wel aardig. Misschien iets in de voetbalmanagementsfeer. Ik heb overigens ook nog de trainersdiploma's oefenmeester 2 en 3. Nu zou ik zeggen, dat ik geen trainer wil worden, maar genoeg mensen die dat vroeger ook zeiden zijn dat nu wel. Dus ik kijk wel wat er op mijn pad komt. "