Menu

Van Halst maakt rentree met zege op FC Utrecht

Twee weken competitie-rust heeft Ajax goed gedaan. De Amsterdammers beleefden zondag een goede generale repetitie voor het komende UEFA Cup-duel tegen Real Mallorca. In eigen huis waren de Amsterdammers met 2-0 te sterk voor FC Utrecht. Man van de wedstrijd was Jan van Halst die na twee maanden blessureleed een sterke rentree maakte. Door de winst behoudt Ajax de koppositie in de KPN-Telecompetitie (met 32 punten uit 13 duels), één punt voor PSV dat wel een duel minder speelde.

Jan van Halst beleefde na een lange blessure-periode zijn rentree. Achtereenvolgens een achillespees- en een kuitblessure hielden de vrije verdediger ruim twee maanden aan de kant. De oud-speler van FC Twente had nog maar twee competitie-duels gespeeld voor zijn nieuwe werkgever.

Foto's: Gerard van Hees - gemaakt met Sony-apparatuur

Naast van Halst waren ook Tim de Cler en John O' Brien (foto) fit genoeg om vanaf het begin mee te spelen. De Amerikaan, vorig seizoen nog op huurbasis werkzaam in de Domstad, speelde een sterke wedstrijd. Hij verving op de linkshalf Richard Witschge, die nog rust krijgt in verband met zijn liesblessure. Desondanks had Ajax, dat veel in balbezit was, moeite in de aanval de vrije man te vinden.

Tim de Cler kreeg bovendien te maken met aanvaller Rodney Cairo, die de verdediger in de eerste helft enkele keren te snel af was. Toch moest doelman Fred Grim enkele malen in actie komen tegen het sterk gegroepeerde FC Utrecht. Pas na de rust werd de passing beter en kon het veldoverwicht ook in kansen uitgedrukt.

Typerend was dat de openingstreffer viel uit een spelhervatting. Aron Winter, die zondag zijn tweehonderste wedstrijd voor Ajax speelde, kopte in de 33e minuut een vrije trap van Knopper in: 1-0. Vijf minuten later werd de stand bijna weer gelijk getrokken, maar een doelpunt van Cairo werd wegens hands afgekeurd.

Een nieuw gezicht op de bank: de kleine Nigeriaan Pius Ikedia, hier met Kevin Bobson, mag ruiken aan het grote werk. Ook middenvelder Marc Stuut, aanvoerder van het tweede elftal, zat aan hun zijde. Ajax mist nog steeds Sier, Tobiasen, Vierklau en Dani wegens blessures. Arveladze, deze week aan de knie geopereerd, wordt pas na de winterstop terugverwacht.

Net nu de defensie op orde leek, sloeg het noodlot weer toe. Frank Verlaat raakte lelijk geblesseerd aan het hoofd na een botsing met Azubike -broer van- Oliseh. Achter zijn linkeroor zit een bloeduitstorting -ter grootte van een golfbal. En gevreesd wordt voor een lichte hersenschudding. Het Ajax-kamp heeft echter alle vertrouwen dat hij donderdag inzetbaar is.

Het was Jesper Gronkjaer die na een uur spelen de wedstrijd op slot gooide. De Deen, die na rust nog enkele kansen kreeg, tikte een voorzet van Laudrup binnen die Machlas had laten gaan. Een kwartier later kwam FC Utrecht met tien man te staan. Bosschaart ontving zijn tweede gele kaart en liet FC Utrecht het laatste restje hoop varen.

Voor Nikos Machlas zit het dus nog niet mee. Graag willen en hard werken, maar niet scoren. De spits kreeg tegen de Utrechters vier kansen, waarvan een oog in oog met doelman Wapenaar, maar blijft moeite het net te vinden. Wouters houdt vertrouwen, maar wisselde de Griek een kwartier voor tijd. Aanstaande donderdag volgt een herkansing tegen Real Mallorca.

Bijzonderheden Vooraf aan het duel werd een minuut stilte in acht genomen voor de vorige week overleden trainer Bert Jacobs. Het eerbetoon werd echter verstoord door enkele supporters. Scheidsrechter van Hulten liet het duel maar eerder beginnen.

Ajax - FC Utrecht 2-0 (1-0)
1-0 Winter 33'
2-0 Gronkjaer 60'

Ajax
Grim, Van Halst, Verlaat (58' Chivu), Winter, Machlas (74' Wamberto), Laudrup, Gronkjaer, Knopper, De Cler, Nieuwenburg, O' Brien.

FC Utrecht
Wapenaar, Lucius, Van der Gaag, Zwaanswijk, Bosschaart, Oliseh, Cairo, Groenendijk (68' Dijkhuizen), Kuyt (68' De Jong), Robbemond, Martel.

Kaarten
Kuyt, Robbemond (geel), Bosschaert (rood, 2x geel)
Scheidsrechter Van Hulten
Toeschouwers 41.234