Menu
Van Halst ziet parallellen tussen Twente en Ajax

Van Halst ziet parallellen tussen Twente en Ajax

Jan van Halst ziet veel overeenkomsten tussen de seizoensstart van FC Twente en Ajax. De oud-speler van beide clubs noemt de wedstrijd van zaterdag tussen beide teams vooral het duel van de vraagtekens.

Jan van Halst. FOTO: PRO SHOTS/Stanley Gontha. Jan van Halst. FOTO: PRO SHOTS/Stanley Gontha.

,,Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe de teams ervoor staan", aldus de huidige manager commerciële zaken van de Twentenaren. ,,Het zijn twee ploegen in opbouw, die kleine stapjes maken. Vooral de 5-2 nederlaag van Ajax bij sc Heerenveen en de verliespartij van Twente (3-0) bij FC Utrecht is een goeie les voor ze geweest."

De Amsterdammers moeten tegen de Tukkers vooral 'het gevaar' Blaise N’Kufo zien te beteugelen. De doelgerichte Zwitser dreef de laatste seizoenen veelvuldig de defensie van Ajax tot wanhoop. Van Halst erkent de kwaliteiten van de aanvaller. ,,Hij is een speler die heel bepalend is in het elftal", verklaart de voormalige prof, die behalve zijn managementwerkzaamheden ook nog dienst doet als analist van Eredivisie Live. ,,Je kunt het idee hebben dat je hem in je zak hebt zitten, maar ineens slaat hij toe. Hij heeft een enorm rendement. Het leuke is bovendien dat hij na vele omzwervingen bezig is aan zijn zesde seizoen in Enschede."

Zelf speelt Van Halst negen jaar voor Twente. Hij lijkt zijn loopbaan bij de Tukkers af te sluiten totdat Ajax zich in 1999 bij hem meldt. De dan 30-jarige middenvelder tekent vervolgens een vierjarig contract in Amsterdam en begint aan de meest turbulente periode uit zijn carrière. Op de vraag wat hem uit die tijd het meest is bijgebleven klinkt het resoluut: ,,de kampioenswedstrijd in 2002 bij NEC uit. Ik had nooit zo’n hoge dunk van mezelf als voetballer, maar kon ineens kampioen worden." Daarvoor heeft Van Halst al het nodige meegemaakt bij Ajax. Onder trainer Co Adriaanse, die in 2000 Jan Wouters opvolgt, belandt hij zelfs in de beruchte kleedkamer 2. ,,Mede daardoor heb ik dat kampioenschap zo intens beleefd", kijkt hij tevreden terug. ,,Als ik ’s nachts op de A1 richting huis rijd, krijg ik nog geregeld kippenvel als ik daaraan terug denk."

Wat Van Halst ook deugd doet, is de ontvangst in het Arke Stadion in maart 2000, als hij zijn enige Twente – Ajax in het shirt van de bezoekers speelt. ,,Dat was geweldig", herinnert hij zich. ,,De hele wedstrijd zong het publiek; 'hij is van Twente Jan van Halst' op een deuntje van 'Una paloma blanca'" Uiteindelijk eindigt het duel in een 0-0 gelijkspel. ,,Machlas kreeg nog wel een enorme kans, toen hij op de doellijn de bal op zijn hak kreeg", komen bij Van Halst de herinneringen aan zijn voormalige Griekse ploeggenoot naar boven.

Gezien de waslijst van afwezigen zal coach Marco van Basten zaterdag diep in zijn hart misschien wel tekenen voor een 0-0 eindstand tegen de nummer drie van de Eredivisie. Daarvoor moeten in elk geval N’Kufo en de zijnen in bedwang worden gehouden.

Twente en Ajax verschijnen zaterdag om 18.45 uur aan de aftrap in de Grolsch Veste. De wedstrijd staat onder leiding van Roelof Luinge.

Resultaten van de laatste vijf seizoenen:

2007-2008 FC Twente – Ajax 2-1 (23-03-2008)
2006-2007 FC Twente – Ajax 1-4 (11-03-2007)
2005-2006 FC Twente – Ajax 2-3 (22-01-2006)
2004-2005 FC Twente – Ajax 2-3 (15-08-2004)
2003-2004 FC Twente – Ajax 2-0 (21-12-2003)

FC Twente - Ajax rechtstreeks zien op tv?
Ga dan naar de website van Eredivisie Live >>