Menu
Van heinde en verre naar Ajax

Van heinde en verre naar Ajax

Van heinde en verre kwamen woensdag ruim zestigduizend Ajax-supporters naar de jaarlijkse Open Dag. Niet alleen de Amsterdammers, ook fans uit de rest van Nederland hadden hun woensdag zo afgestemd dat ze dit feestje mee konden maken.

Niek met zijn Stekelenburg-shirt. Niek met zijn Stekelenburg-shirt.

Niek uit Oude-Tonge valt op tussen de lange sliert supporters die deze Open Dag beginnen met een rondgang door de Amsterdam ArenA. Buiten vallen de druppers in een steeds sneller ritme naar beneden, binnen in het stadion hoor je de regen alleen nog op het dak. Niek draagt zijn knalgele keepersshirt met de naam Stekelenburg op de rug. ,,Die heb ik vorig jaar gekocht. Nu hebben we een losse ster erbij gekocht om er thuis op te plakken. En een 'gewoon' spelersshirt. Het is jammer dat Stekelenburg nu weggaat", vindt de scholier die weet dat de helft van zijn klasgenoten voor Ajax is. En dat in een provincie, Zuid-Holland, waar je allemaal Feyenoord-fans zou verwachten. Niek zit elke zondag met zijn vader voor de buis als Ajax wordt uitgezonden en op 15 mei hadden ze speciaal een toegangscode gekocht voor de kampioenswedstrijd. ,,Hij is geen seconde gaan verzitten tijdens die wedstrijd", weet zijn vader. ,,Dat geeft wel aan hoe zenuwachtig hij was."

Natascha en Peter uit Nijeveen. Natascha en Peter uit Nijeveen.

In de megalange rij voor de Ajax Fanshop vallen twee mensen op. Ze hebben beiden al een nieuw shirt aan en her en der aan het lijf zijn meer Ajax-accessoires te ontdekken. Het blijkt dan ook dat broer en zus in de verkeerde rij staan, want ze willen de rondgang door het stadion maken en niet naar de Fanshop. Opgevoed met de liefde voor Ajax, zijn ze hier nu op eigen houtje. ,,Onze vader nam ons vaak mee. Vorig jaar hadden we zelf een seizoenkaart", zegt Natascha. ,,Maar ik werk in de zorg en dat is niet zo goed te combineren. Vandaag kon ik gelukkig ruilen om hier bij te zijn. Vanavond gaan we ook naar het afscheid van Edwin van der Sar." En zonder Natascha wil broer Peter ook niet naar Ajax. ,,Ik ga volgend seizoen misschien wel mee als Ajax een Champions Leaguewedstrijd in Engeland of Spanje - bij Real Madrid of Barcelona - speelt."

Oom en neef samen met dé Schaal. Oom en neef samen met dé Schaal.

In het mooi aangeklede SVA-dorp (Supporters Vereniging Ajax) konden de supporters onder andere met de felbegeerde landskampioensschaal op de foto. Daar hadden ze wel een lange wachtrij voor over. ,,We hebben ongeveer een half uur in de rij gestaan", aldus Sharad die met zijn neefje Edjaaz naar de Open Dag is gekomen. ,,Dit was eigenlijk wel een doel op zich. Het is toch bijna tien jaar geleden dat we kampioen waren!"

Bij de spelerspresentatie staan Danilo en Ashleigh bovenop de tafel. De zesjarige Danilo gehuld in het Ajax thuisshirt, zijn zes jaar oudere zus Ashleigh in het uitshirt. De spelers van Buitenpost hebben zich ook op en top vermaakt. Danilo vond het springkussen geweldig, Ashleigh vond het mikken erg leuk. Maar ze komen natuurlijk voor de spelerspresentatie. En wie is de favoriet. ,,Messi!", roept de kleine. ,,Jammer dat hij niet bij Ajax speelt..." Ashleigh haar favoriet is de nieuwe aanwinst. ,,Ik vind Theo Janssen de beste. Zoals hij vrije trappen kan nemen", droomt het talentje dat ook bij de KNVB traint.

Tekst en foto´s: Ajax.nl

Jong en oud vermaken zich bij de spelerspresentatie. Jong en oud vermaken zich bij de spelerspresentatie.