Menu
Van Jong Ajax naar Ajax 1

Van Jong Ajax naar Ajax 1

Het seizoen 2015-2016 kende een teleurstellend slot, maar tegelijkertijd memorabele momenten voor vier jonge Ajacieden. Net als een aantal nieuwelingen van buitenaf maakten vier talenten hun debuut in het eerste elftal. Donny van de Beek, Vaclav Cerny, Robert Muric en Sam Hendriks maakten de stap van Jong Ajax naar Ajax 1. Hoe verging het hen?

Cerny tijdens zijn debuut in de wedstrijd Ajax - Willem ΙΙ op 15 augustus 2015.
Cerny tijdens zijn debuut in de wedstrijd Ajax - Willem ΙΙ op 15 augustus 2015.

Vaclav Cerny (18) maakte zijn officieuze debuut voor Ajax’ eerste elftal op 4 juli 2015. Ter afsluiting van het trainingskamp in Oostenrijk speelden de Ajacieden een vriendschappelijk duel met Dinamo Moskou. Cerny verving na rust Queensy Menig. De Ajacieden speelden gelijk met 2-2.

Eredivisiedebuut
Op 15 augustus 2015 maakte Cerny zijn officiële debuut voor het eerste elftal van Ajax. In de thuiswedstrijd tegen  Willem ΙΙ (3-0) viel de destijds 17-jarige Tsjech twaalf minuten voor tijd in voor Riechedly Bazoer.

Europees debuut
Vijf dagen na zijn officiële debuut in de Eredivisie maakte Cerny ook zijn Europese debuut in de play-offronde van de Europa League tegen het Tsjechische FK Jablonec. Enkele minuten voor tijd kwam Cerny het veld in voor Anwar El Ghazi. De Ajacieden wonnen de thuiswedstrijd tegen Jablonec met 1-0 door een treffer van Arek Milik.

Eerste doelpunten
Cerny maakte zijn eerste officiële doelpunt op 26 november 2015 in de Europaleague-wedstrijd tegen Celtic. Invaller Cerny maakte vlak voor tijd de winnende treffer in Glasgow: 1-2. Op 1 mei 2016 maakte Cerny zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. In het thuisduel met FC Twente (4-0) maakte Cerny in de 37ste minuut de openingstreffer.

Van de Beek tijdens zijn (Europese) debuut op 26 november 2015.
Van de Beek tijdens zijn (Europese) debuut op 26 november 2015.

Donny van de Beek (19) maakte net als Vaclav Cerny zijn officieuze debuut voor Ajax’ eerste elftal op 4 juli 2015. In de vriendschappelijke wedstrijd tegen Dinamo Moskou verving Van de Beek na rust aanvoerder Davy Klaassen.

Europees debuut
De uitwedstrijd tegen Celtic (26 november 2015) was niet alleen voor Vaclav Cerny een bijzondere. Ook voor Donny van de Beek zou dit een memorabel duel worden. De destijds 18-jarige middenvelder verving na 70 minuten Lasse Schöne en maakte hiermee zijn officiële Europese debuut.

Eredivisiedebuut
Slechts enkele dagen na zijn Europese debuut maakte Van de Beek op 29 november 2015 ook zijn debuut in de Eredivisie. In de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle begon hij in de basis en speelde de volledige 90 minuten. Ajax won het duel met de Zwollenaren met 0-2.

Eerste doelpunt
Enkele weken later, op 10 december 2015, maakte Van de Beek zijn eerste officiële doelpunt voor Ajax tijdens de Europese wedstrijd Ajax - Molde FK. Na vijftien minuten kopte de jonge middenvelder een voorzet van Ricardo van Rhijn binnen. De wedstrijd tegen Molde FK eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Muric lost El Ghazi af en maakte hiermee op 21 februari 2016 zijn officiële debuut voor het eerste van Ajax.
Muric lost El Ghazi af en maakte hiermee op 21 februari 2016 zijn officiële debuut voor het eerste van Ajax.

Ook Robert Muric (20) maakte net als Cerny en Van de Beek zijn officieuze debuut tijdens het vriendschappelijke duel met Dinamo Moskou. De Kroaat verving na rust Lasse Schöne.

Eredivisiedebuut
In de thuiswedstrijd tegen Excelsior maakte Muric op 21 februari 2016 zijn officiële debuut in de Eredivisie. Na 82 minuten verving hij Anwar El Ghazi. Enkele minuten na zijn entree gaf Muric een assist op aanvoerder Davy Klaassen, die de 3-0 maakte.

Hendriks maakte zijn officiële  debuut op 25 oktober 2015 in de uitwedstrijd tegen Vitesse.
Hendriks maakte zijn officiële debuut op 25 oktober 2015 in de uitwedstrijd tegen Vitesse.

Sam Hendriks (21) speelde sinds het seizoen 2013-2014 al tientallen wedstrijden voor Jong Ajax. Voor zijn komst naar Ajax had hij in 2013 al zijn Jupiler League-debuut in het shirt van De Graafschap gemaakt.

Eredivisiedebuut
Op 25 oktober 2015 maakte Hendriks zijn officiële debuut in de Eredivisie. In de uitwedstrijd tegen Vitesse kwam Hendriks in de 80ste minuut het veld in voor Viktor Fischer. Vijf minuten voor het eindsignaal gaf de jonge Ajacied een assist op Lasse Schöne, die uiteindelijk de 1-3 voor zijn rekening nam. Het bleef afgelopen seizoen uiteindelijk bij dit ene optreden. De spits kwam verder veevuldig in de Jupiler League in actie. Hij werd met 14 doelpunten in 28 wedstrijden topscorer van Jong Ajax.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst