Menu
Van Kaapstad naar Amsterdam en terug

Van Kaapstad naar Amsterdam en terug

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de zestiende aflevering van dit seizoen blikken we terug op het eerste half jaar van Thulani Serero in Amsterdam.

Serero is de laatste speler die vanuit Kaapstad naar Amsterdam is gekomen. Onder anderen Eyong Enoh, Steven Pienaar, Daylon Claassen en Aaron Mokoena gingen hem voor. Voordat hij zich in Nederland vestigde, liep hij al enkele keren stage. De doorslaggevende keer was in april van dit jaar, toen hij samen met Clayton Daniels de technische staf van Ajax moest overtuigen van zijn kwaliteiten. Dat lukte hem prima en in juli ging de Zuid-Afrikaanse middenvelder mee naar De Lutte. ,,Het niveau is hoger, de club is groter. Alles is eigenlijk anders. Gelukkig was Ajax niet helemaal nieuw voor me, omdat ik al enkele keren stage heb gelopen in Amsterdam”, sprak Serero nadat hij zijn contract bij Ajax tekende.

Na de voorbereiding mocht hij direct bij de competitiestart minuten maken. In de uitwedstrijd tegen De Graafschap maakte hij halverwege de tweede helft zijn eerste officiële minuten als vervanger van spits Kolbeinn Sigthórsson. Vier keer zou hij die eerste maand van het seizoen mogen invallen en op 21 september speelde hij zelfs de volle negentig minuten in Ajax 1 in de beker tegen VV Noordwijk (1-3). Zes dagen na het bekerdebuut op nationaal niveau, lonkte er een heel ander podium. Dat van het Bernabéu in Madrid. Zeven minuten voor tijd mocht de 21-jarige Thulani ook zijn entree maken in de UEFA Champions League.

Frank de Boer en Thulani Serero in een onderonsje. Frank de Boer en Thulani Serero in een onderonsje.

,,Serero kan later ook zeggen ‘ik heb gespeeld in het Bernabéu”', sprak NOS-commentator Frank Snoeks in de 83ste minuut van Real Madrid - Ajax. Ook in Zuid-Afrika keken zijn voormalige clubgenoten toe en leven inmiddels vele talenten de droom van Serero: spelen in de Champions League. ,,Dit was een goede ervaring”, vond de Zuid-Afrikaan zelf na afloop. ,,We speelden goed.” Over zichzelf was hij niet heel tevreden. ,,Het gaat redelijk”, sprak hij eind september. ,,Maar nog niet zo goed als ik zou willen. Het was mooi geweest als ik tegen Madrid had gescoord, maar het was kennelijk niet voorbestemd.”

Dat was het dan waarschijnlijk wel vorige week maandag. Toen speelde de behendige en aalvlugge middenvelder tegen Jong PSV een uitstekende wedstrijd bij Jong Ajax. Hij wist die avond zijn goede spel wel te belonen met een doelpunt en was zeer waardevol voor zijn team in het met 4-1 gewonnen duel. Afgelopen zondag maakte hij opnieuw minuten in Ajax 1 toen hij met een invalbeurt ook zijn aandeel had in de 4-0 zege op ADO Den Haag.

Na de wedstrijd tegen AZ gaat hij weer even terug naar zijn geboorteland. Rond de kerstboom zullen zijn gedachten ongetwijfeld nog even teruggaan naar het jaar dat hem definitief van Zuid-Afrika naar Nederland bracht. In Amsterdam geldt Serero als een belofte, in Kaapstad als voorbeeld. Het zal de band tussen Ajax en het Afrikaanse Ajax alleen maar versterken.

Aanstaande zaterdag komt Serero uitgebreid aan het woord op Ajax.nl in een kerstspecial met Aras Özbiliz en Nicolás Lodeiro.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (midden) en Gerard van Hees (top)