Menu

Van Praag: 'Cruijff zou de beste keus zijn voor voorzitter'

Michael van Praag gaf zondagavond in het programma Sunday United van RTL 5 toe dat hij Johan Cruijff als beste keus ziet om hem als voorzitter van Ajax op te volgen. ,,Voor Johan gaan meer deuren open dan voor mij. Johan doet het niet, want hij wil niet gebonden zijn aan Nederland."

De Ajax-preses was zondagavond in gesprek met de journalist Hugo Camps. Camps vond het opvallend stil rond de scheidende voorzitter, die op 22 oktober zijn functie neerlegt.

Van Praag: ,,Bij Ajax maakt de directie de dienst uit en dan is het normaal dat een voorzitter zich enigszins terugtrekt uit de publiciteit. Ik ben achter de schermen voldoende bezig, maar ik ken mijn plaats. Op de aandeelhoudersvergadering werd ik er overigens op gewezen dat ik te veel in de aandacht stond. Tegenwoordig doseren we, de algemeen directeur Arie van Eijden en ik, wie wanneer naar buiten treedt."

Nog een aantal maanden, om precies te zijn zes, en dan verdwijnt Van Praag na dertien jaar van het officiële podium van Ajax. Dan moet er dus een nieuwe voorzitter zijn. Wie dat wordt, is niet bekend. ,,Ik wou dat ik het wist", liet Van Praag weten. ,,Het wordt overigens wel tijd dat er een opvolger wordt gekozen. Ik zelf zou Cruijff de beste keus vinden. Voor hem gaan meer deuren open dan voor mijzelf. Alleen heeft Johan geen zin om zich te binden aan Nederland. Overigens zie ik Johan niet zo snel een algemene aandeelhoudersvergadering leiden. Ik denk niet dat hij voorzitter wordt. Al hoop ik wel dat hij Ajax kan blijven adviseren. Het enige jammere van Johan is dat hij eerst via de media communiceert in plaats van direct met Ajax."

Dat verweet Van Praag Feyenoord-voorzitter Van den Herik overigens ook. ,,Er is geen conflict tussen Jorien en mij, maar ik vind het heel gek dat je als commissaris van de Eredivisie NV een speler (Machlas, red.) aanmeldt bij de openbaar aanklager, zonder dat netjes aan de club te laten weten. Het ging ook over het eventuele gebruik van electronische hulpmiddelen bij bepaalde spelsituatie. Maar noch bij de KNVB noch bij de Fifa ligt er een verzoek om eens te praten over electronische hulpmiddelen."

,,Hij kan boos zijn op de uitspraak die ik deed op AT5, maar dat hij dan zegt dat hij Ajax daardoor niet kan vertegenwoordigen, vind ik raar. Tijdens Feyenoord-Ajax werd ik bijna in elkaar geslagen op de tribune en ik moet nog van Jorien horen of hij iets voor mij kan doen."

,,Maar er ligt nog steeds een uitnodiging om te komen eten en ik denk dat we daar nog wel eens gebruik van gaan maken. Want ik mag hem persoonlijk graag."