Menu

Van Praag vraagt supporters uitleg voor hatelijke spreekkoren

Dit seizoen werden in de Nederlandse competitie enkele duels door scheidsrechters stilgelegd wegens hatelijke spreekkoren. De laatste jaren keren dit soort incidenten met regelmaat terug en telkens weer worden grenzen van fatsoen overschreden. Een oplossing lijkt niet voor handen. Voor Ajax-voorzitter Michael van Praag is in ieder geval de maat vol. In het laatste Ajax Magazine, op een gitzwarte pagina met witte letters, vraagt de club-voorzitter 'zijn' supporters uitleg voor dit gedrag.

'Sport is emotie, dus ik kan mij heel goed voorstellen dat een scheidsrechter wel eens uitgescholden wordt,' aldus Van Praag die zelf ook zestien jaar scheidsrechter was. 'Sommigen maken het er ook daar ook naar, door met een bepaalde air en houding op het veld te lopen. Maar er zijn ook grenzen. Vroeger scholden supporters de scheidsrechter uit voor hondenlul, dat kunnen we nog wel hebben. Tegenwoordig krijgen arbiters de ergste ziektes naar het hoofd geslingerd.’

Van Praag, twee weken geleden door de ledenraad herkozen als voorzitter voor de komende drie jaar, vond dat hij als club-voorzitter niet bij de pakken kon neerzitten. Tijdens het AT5-programma Godenzonen las hij zijn oproep voor:

'Voor wie het betreft

Natuurlijk maakt een scheidsrechter tijdens de wedstrijd fouten. Natuurlijk beoordeelt de grensrechter buitenspel wel eens anders dan u dat doet, maar beiden doen dat niet met opzet. Natuurlijk schiet weleens naast en beoordeelt Aron de bal weleens verkeerd, waardoor hij miskopt. Ook zij doen dat niet met opzet. Toch scheldt u de scheidsrechter uit, maar Shota niet. U doet het nog met opzet ook.

Als uw partner per ongeluk een fout maakt, scheld u hem of haar dan ook uit voor kankerlijder? Als uw kind op school een paar keer een verkeerd antwoord geeft, accepteert u dan van de onderwijzer dat hij uw kind voor hoerenjong uitmaakt? Ik denk van niet.

Laat u mij dan eens weten waarom u zich bij Ajax wel zo schandelijk gedraagt.'

De voorzitter verwacht overigens geen reacties. Van Praag: 'Een zinnig mens kan hier geen normaal antwoord op geven. Ieder mens weer dat je niet zo met je kind of partner omgaat! Waarom gebeurt dat dan wel met een scheidsrechter?'

Een ieder die zich door deze tekst voelt aangesproken kan reageren. U kunt uw reactie sturen naar:

Michael van Praag,
AFC Ajax NV,
Postbus 12522,
1000 AM Amsterdam