Menu
Van Rhijn bijna in Club van 100

Van Rhijn bijna in Club van 100

Ricardo van Rhijn heeft inmiddels 99 officiële wedstrijden in Ajax 1 op zijn naam staan. Het uitduel met NAC Breda kan zijn honderdste in dienst van Ajax worden. De Club van 100 lonkt. In aanloop naar zijn jubileumduel deelt Van Rhijn zijn persoonlijke top-5.

VV Noordwijk - Ajax 1-3 (21 september 2011)

,,Dit was mijn debuutwedstrijd. Na al die jaren in de jeugdopleiding was dit het moment waarop mijn droom uitkwam. In de tweede helft kwam ik als vervanger van Toby Alderweireld in het veld. Het was niet zo’n hele beste wedstrijd, maar voor mij persoonlijk was het een heel bijzondere avond. Lesly de Sa maakte die avond ook zijn debuut, dus daarom hij zal die bekeravond in Noordwijk waarschijnlijk ook nooit vergeten. Mijn debuutshirt heb ik uiteraard bewaard. In het shirt met rugnummer 34 beleefde ik het halfjaar erna mijn doorbraak bij Ajax. Van die andere 98 wedstrijden heb ik ook nog een aantal shirts bewaard. Dit shirt blijft echter het meest bijzonder.”

Ajax - Steaua Boekarest 2-0 (14 februari 2013)

,,In de thuiswedstrijd tegen Steaua Boekarest maakte ik mijn eerste doelpunt. Vlak na rust maakte ik de tweede Ajax-goal van de avond. Een bevrijdende treffer die ons een goede uitgangspositie voor de return in Roemenië verschafte. Dat we daar een week later na strafschoppen verloren was een grote teleurstelling. Zowel de supporters als wijzelf hadden niet verwacht dat we die 2-0-thuiszege nog uit handen zouden geven. Het liep helaas anders. Toch maakte het mijn doelpunt niet minder waardevol. Een leuke bijkomstigheid was dat Daley Blind een aantal dagen eerder zijn eerste goal voor Ajax maakte. Dat leverde wel een leuk onderonsje op omdat we er nogal een mee gedold werden dat we nog nooit een doelpunt hadden gemaakt.”

De gewonnen uitwedstrijd tegen Feyenoord staat in de persoonlijke top-5 van Ricardo van Rhijn. De gewonnen uitwedstrijd tegen Feyenoord staat in de persoonlijke top-5 van Ricardo van Rhijn.

NAC Breda - Ajax 0-2 (27 april 2013)

,,Vorig seizoen bekeek ik de uitwedstrijd tegen NAC Breda vanuit het bezoekersvak. Ik was die wedstrijd geschorst en ging op een verzoek van de Ajax-fans in om een keer bij hen in het vak te staan. Het was een prachtige ervaring. Normaal loop je op een wedstrijddag maar een beetje zenuwachtig heen en weer als je zelf niet kan spelen. In het uitvak kon ik mijn energie en zenuwen die avond goed kwijt. Ik kon nu op een heel intense manier met het team én de supporters meeleven. Ik voelde me erg op mijn gemak tussen de Ajacieden op de tribune. Na afloop vierden we een mooi feestje omdat de volgende wedstrijd onze kampioenswedstrijd was.”

Ajax - FC Barcelona 2-1 (26 november 2013

,,Weinig mensen hadden vooraf verwacht dat we van FC Barcelona zouden kunnen winnen. Misschien was het daarom wel extra mooi dat we het grote Barça in onze eigen ArenA met 2-1 versloegen. En dat zelfs met een man minder. Voor mij persoonlijk was het absoluut niet een van mijn beste wedstrijden. Door een verkeerde terugspeelbal bracht ik mijn medespelers kort na rust in de problemen. Het kostte Joël Veltman een rode kaart waardoor we bijna een helft met tien man speelden. Toch staat deze wedstrijd wel in mijn persoonlijke top-5. Ik maak namelijk onderdeel uit het team. En qua teamprestatie was deze wedstrijd natuurlijk fantastisch.”

Feyenoord - Ajax 1-2 (2 maart 2014)

,,Eerder deze maand won ik voor het eerst met Ajax een Klassieker in De Kuip. Een schitterende ervaring. Het gaf ons een heerlijk gevoel toen dat laatste fluitsignaal klonk. We hadden immers niet alleen de Klassieker gewonnen, maar tegelijkertijd ook een concurrent uitgeschakeld. Dat maakte de overwinning op Feyenoord extra mooi. Het was alleen jammer dat we de zege in De Kuip niet met onze eigen supporters konden vieren. Hopelijk gaat dat in de toekomst weer gebeuren. De aanwezigheid van uitsupporters geeft toch een extra dimensie aan de Klassieker.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: