Menu
Van Rhijn: 'Het is nu aan mezelf'

Van Rhijn: 'Het is nu aan mezelf'

Als het aan Ricardo van Rhijn ligt wordt dit zijn jaar. De 21-jarige verdediger maakte vorig seizoen een vliegende start bij Ajax. De tien jaar in de jeugdopleiding hebben de jeugdinternational gevormd tot volwaardige lid van Ajax 1. Met een driejarig contract op zak begint hij vol vertrouwen aan het seizoen 2012-2013. Aan het einde van het trainingskamp in De Lutte kijkt hij vooruit.

Toen hij afgelopen mei met de kampioensschaal op het podium stond, gingen zijn gedachten even naar zijn kledingkast. Daar thuis in Leiden weerspiegelt zijn shirtjescollectie de tien jaar die hij inmiddels bij Ajax speelt. Van zijn eerste Ajax-shirt uit 2002 tot het shirt waarin hij op 18 december 2011 zijn Eredivisiedebuut tegen ADO Den Haag in maakte. Met name in de laatste anderhalf jaar heeft hij zijn collectie flink uitgebreid. Met als pronkstukken de shirts van Nani en Özil. ,,Zo bouw je toch een aardig verhaal van je carrière op”, zegt hij op het terras van De Bloemenbeek in De Lutte.

Ondanks dat hij niet op het EK actief was, werd zijn naam geregeld in praatprogramma’s genoemd. ,,Ik heb die positieve geluiden inderdaad meegekregen. Natuurlijk is dat hartstikke leuk voor jezelf, maar ik realiseer me ook wel dat het allemaal iets wat optimistisch was. Ik kom pas net kijken en heb nog niet eens twintig Eredivisieduels op mijn naam staan. Dus wie kan me dan de garantie geven dat ik al klaar was geweest voor een EK? Zo’n toernooi brengt een heel andere druk en spanning met zich mee. Bovendien was het ook een zware groep. Kortom; het zijn mooie woorden, maar ik trek me er niet aan op.”

,,Ik moet op trainingen en tijdens oefenwedstrijden bewijzen dat ik in de basis hoor te staan. Vervolgens is het aan de trainer." ,,Ik moet op trainingen en tijdens oefenwedstrijden bewijzen dat ik in de basis hoor te staan. Vervolgens is het aan de trainer."

Hij heeft inmiddels zeventien officiële duels in de hoofdmacht van Ajax op zijn naam staan. Tijdens die wedstrijden maakte hij indruk als vervanger van de geblesseerde Gregory van der Wiel. Het leverde hem uiteindelijk zelfs de titel Talent van het Jaar bij Ajax op. ,,Dat is iets waar je alleen maar van kan dromen. Het zijn mooie dingen voor later, maar het schept tegelijkertijd ook verwachtingen. Het is nu aan mij om iedereen te laten zien dat ik het ook daadwerkelijk aankan.”

De jeugdinternational maakte afgelopen woensdag tegen VV Oldenzaal zijn eerste speelminuten in het seizoen 2012-2013. ,,Hopelijk is dit het begin van een heel mooi jaar voor mij. Ik heb er een fantastisch laatste halfjaar opzitten, dus ik moet nu proberen om die lijn door te trekken. Dat lukt het beste als ik zoveel mogelijk aan spelen toekom. Ik moet op trainingen en tijdens oefenwedstrijden bewijzen dat ik in de basis hoor te staan. Vervolgens is het uiteraard aan de trainer om een beslissing te maken.”

Van Rhijn kan zowel als rechtsback en centrale verdediger uit de voeten. ,,Het grappige is dat ik in de jeugd altijd centraal achterin heb gespeeld. Maar sinds mijn debuut in Ajax 1 heb ik bijna alleen maar rechtsback gespeeld. Persoonlijk heb ik geen voorkeur. Het maakt mij weinig uit waar ik sta”, aldus de rechtspoot, die de afgelopen maanden een paar mooie colleges van voormalig topverdediger Jaap Stam heeft gekregen. ,,Tijdens de individuele trainingen heb ik heel veel van hem geleerd. We hebben veel op één-tegen-één duels getraind. Maar ook kleine dingen als je waar je moet staan bij voorzetten bijvoorbeeld. Door het vele trainen merk je dat het uiteindelijk in de wedstrijden tot uiting komt.”

Het driejarige contract dat hij afgelopen april tekende, heeft hem veel vertrouwen voor de toekomst gegeven. ,,Die zekerheid heeft me wel wat vrijer in mijn hoofd gemaakt. Het geeft me een bepaalde rust. Het is een prachtige periode waarin ik mezelf nog verder kan ontwikkelen. Het is een behoorlijk lange tijd, maar ik denk niet dat ik lekker rustig aan kan doen. Ik wil per direct elke dag beter worden. En dan kijken we wel waar we over drie jaar staan.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst