Menu
Van Rhijn: 'Kippenvel bij selectie Oranje'

Van Rhijn: 'Kippenvel bij selectie Oranje'

Voor Ricardo van Rhijn kon zijn dag vrijdag niet meer stuk. De 21-jarige verdediger kreeg even na het middaguur de bevestiging dat hij voor het eerst bij de definitieve selectie van Oranje zit. Een prachtige mijlpaal voor Van Rhijn, die woensdag in de oefeninterland tegen België als enige international Ajax vertegenwoordigd.

Als Van Rhijn zijn ogen sluit, ziet hij de autorit naar Noordwijk al voor zich. Voor de inwoner van Leiden een kleine afstand, maar hij zal de 15 kilometer intens in zich opnemen. Straks na Ajax - AZ mag hij zich voor het eerst in Huis ter Duin komen melden bij de nieuwe bondscoach Louis van Gaal. ,,Ik zal straks ongetwijfeld op een paar momenten kippenvel en kriebels in mijn buik krijgen. Het zal prachtig worden als ik volgende week met al die grote spelers op het trainingsveld sta. Ik vond het al prachtig dat mijn naam bij de voorselectie stond, dus het is alleen maar nog mooier dat ik er nu definitief bij hoor. Vooraf hield ik nergens rekening mee, dus het kon alleen maar meevallen.”

De definitieve uitnodiging voor Oranje markeert voor Van Rhijn ook het einde van de voorbereiding. Als Talent van het Jaar sloot hij zich begin juli bij het trainingskamp in De Lutte bij de groep aan. Vanwege oefeninterlands met Jong Oranje had hij net als Daley Blind een week langer vakantie gekregen. Als Van Rhijn gevraagd wordt om de balans na zes weken voorbereiding op te maken, is de verdediger streng voor zichzelf. ,,Ik vond mezelf niet heel sterk tijdens de voorbereiding. De wedstrijden tegen Veendam en Emmen liepen wat mij persoonlijk betreft niet echt soepel. Het hoogtepunt van de voorbereiding was voor mij toch de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Ondanks die derde goal, waarbij Willems de voorzet op Toivonen kon geven, speelde ik verder een goede wedstrijd. Qua teamprestatie was de verloren wedstrijd natuurlijk niet goed, maar persoonlijk heb ik er een goed gevoel aan over gehouden.”

Van Rhijn: 'Ik ga maandag met kriebels in mijn buik naar Noordwijk.' Van Rhijn: 'Ik ga maandag met kriebels in mijn buik naar Noordwijk.'

Leergierig als Van Rhijn is, investeerde hij de afgelopen periode veel tijd en aandacht aan zijn spel in balbezit. ,,Verdedigend ben ik altijd goed gefocust, maar in balbezit moest ik nog veel rustiger worden. Daar heb ik de afgelopen weken hard aan gewerkt. Als je in balbezit rustig bent, maak je veel sneller de juiste keuzes. Daar is inmiddels flink wat verbetering in gekomen.”

De Oranjedebutant zal bij Ajax de concurrentiestrijd met Gregory van der Wiel aangaan. ,,Gregory heeft zich net als ik later bij de groep aangesloten vanwege het EK. Daardoor heb ik in het begin meer dan hij gespeeld. Nu is hij op de weg terug, dus we moeten afwachten hoe het gaat lopen. Het is bekend dat hij in de belangstelling van andere clubs staat en een volgende stap wil maken, maar voorlopig is hij hier. De keuze is aan de trainer.”

Ondanks dat Van Rhijn ook in het centrum van de defensie uit de voeten kan, blijft zijn voorkeur naar de rechtsbackpositie uitgaan. ,,Sinds mijn debuut in Ajax 1 heb ik veel aan de rechterkant gespeeld. Daar heb ik het vertrouwen uitgehaald. In de jeugd heb ik veel centraal gespeeld, maar dat is inmiddels alweer een tijd geleden.” Als rechtspoot moet hij basiskracht Toby Alderweireld op die positie voor hem dulden. Zou daarom de vacature die Jan Vertonghen heeft achtergelaten iets voor hem zijn? ,,Op die plek kan natuurlijk het beste een linkspoot staat, maar ik kan de bal wel inspelen met mijn linkerbeen. In principe zou dat dus moeten kunnen, maar nogmaals: de plek rechts achterin heeft mijn voorkeur.”

De verdediger kijkt uit naar de competitiestart tegen AZ. ,,Ondanks dat er een paar bepalende spelers zijn vertrokken is AZ nog steeds een sterk team. Met een trainer als Gertjan Verbeek kun je er vanuit gaan dat alles op orde is. De topper tegen AZ is voor ons een mooie graadmeter om te zien waar we staan. Uiteindelijk kom je alle clubs twee keer tegen, dus laten we dan maar meteen met een sterke tegenstander beginnen. Het seizoen gaat beginnen, dus we moeten laten zien dat we er klaar voor zijn. Zowel als team en individu.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst