Menu
Van Rhijn kwam, zag en overwon

Van Rhijn kwam, zag en overwon

Tijdens de laatste dagen van 2012 biedt Ajax.nl een podium aan Ajacieden die het afgelopen jaar in de spotlights stonden. Om uiteenlopende redenen was 2012 hun jaar. In aflevering 5 (slot): Ricardo van Rhijn. De 21-jarige verdediger veroverde een vaste basisplaats, werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar en maakte zijn debuut in Oranje.

Met een beetje fantasie zou je de carrière van Ricardo van Rhijn kunnen vergelijken met het CD-album van een artiest. De vijfvoudig international verdeelt zijn loopbaan graag in 'tracks'. Het is een term die hij overigens zelf introduceert als hij het jaar 2012 de revue laat passeren. De oogst was immers goed in het jaar dat hij een aantal denkbeeldige tracks aan zijn voetballoopbaan heeft toegevoegd. Ga maar na: kampioen met Ajax, Talent van het Jaar en zijn debuut in Oranje.

,,Het ging dit jaar allemaal aan één stuk door voor mij. Dat was mooi om mee te maken. Het waren stuk voor stuk speciale momenten, dat besef ik als geen ander”, zegt Van Rhijn, die heel goed weet dat persoonlijk succes en geluk geen vanzelfsprekendheid is. De naam Ruben Ligeon valt. ,,Precies een jaar geleden waren de rollen omgedraaid. Toen speelde Ruben geregeld met het eerste mee en zat ik bij Jong Ajax. Nu is de situatie andersom. Zo snel kan het dus veranderen. Een basisplaats krijg je niet zo maar. Natuurlijk geeft het rust en vertrouwen dat ik de eerste keus ben voor de rechtsbackpositie, maar je moet het wel laten zien. Er is altijd concurrentie. Ik moet elke wedstrijd laten zien dat ik die plek waard ben.”

Het jaar van Ricardo van Rhijn: kampioen met Ajax, Talent van het Jaar en zijn debuut in Oranje. Het jaar van Ricardo van Rhijn: kampioen met Ajax, Talent van het Jaar en zijn debuut in Oranje.

Een van die concurrenten was tot een half jaar geleden Gregory van der Wiel. Tijdens diens blessure greep Van Rhijn in de eerste maanden van 2012 de kans om zich te laten zien. Het bleek de start van iets moois. Zijn contract werd in april geopend en verlengd tot 2014 en daarna ging het hard. Heel hard soms. ,,Het eerst halfjaar waren de verwachtingen van de buitenwereld nog niet zo hoog. Ik stond er pas net in en was bovendien de vervanger van Gregory. Dan wordt er nog niet zo op je gelet. Sinds de zomer is daar wel veel in veranderd. Ik kwam in een nieuwe track terecht. En toen kwam het Nederlands elftal er ook nog eens bij.”

Van Rhijn vertelt zijn verhaal op een rustige toon, afgewisseld met hier en daar een enthousiaste uithaal. Die uithalen komen met name naar voren als hij over de pieken van 2012 vertelt. ,,Het is lastig kiezen wat voor mij nu het absolute hoogtepunt was, maar het kampioenschap met Ajax vond ik toch wel heel mooi. Zeker ook omdat het mijn eerste titel met het eerste elftal was. Naar dat moment heb ik tien jaar lang bij Ajax toegewerkt. Wat is er dan mooier dan je eerste halfjaar als basisspeler zo af te sluiten?”

De feestdagen brengt de Leidenaar thuis met familie en vrienden door. ,,Even geen voetbal, maar tijd voor andere dingen”, klinkt het uit zijn mond. ,,Maar het zal vast snel weer gaan kriebelen om te gaan bewegen. De stijgende lijn die ik nu te pakken heb wil ik in 2013 dolgraag doorzetten.” De lessen van Oranje vormen daarbij interessant lesmateriaal voor Van Rhijn. ,,Mijn eerste interlands verliepen met pieken en dalen. In de belangrijke uitwedstrijden tegen Roemenië en Hongarije heb ik mezelf gelukkig kunnen laten zien, maar laatst tegen Duitsland speelde ik weer wat minder. Het zijn de pieken en dalen die horen bij de loopbaan van een jonge speler. Het houdt me scherp om het beste uit mezelf te halen.” Van Rhijn heeft genoeg input verzameld voor nieuwe tracks in 2013.


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst