Menu
Van Rhijn ontvangt bijzonder Ajax-boek

Van Rhijn ontvangt bijzonder Ajax-boek

Vrijwel ontelbare keren bevond hij zich langs het veld, maar niemand die zijn aantekeningen kon teruglezen. Tot woensdagmiddag. Toen presenteerde auteur Auke Kok zijn boek Tussen Godenzonen, waarvoor hij de hoofdmacht van Ajax een jaar lang op de voet volgde. Ajacied Ricardo van Rhijn nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Tot verrassing van velen nam Ricardo van Rhijn woensdagmiddag het woord toen hij het eerste exemplaar in ontvangst had genomen. De verdediger van Ajax zei het een eer te vinden dat hij als eerste het boek in handen kreeg.

Naast het officiële Ajax Jaarboek is er nu dus ook een ander boek verschenen waarin door een journalist wordt teruggekeken op een bijzonder seizoen. Auteur Auke Kok (1956) beschrijft in 'Tussen Godenzonen' op originele wijze wat er tijdens een seizoen allemaal gebeurt bij Ajax. Dit deed hij aan de hand van vele gesprekken en observaties, onder anderen met Van Rhijn. Ook Siem de Jong, Jasper Cillessen en Daley Blind komen uitgebreid aan bod. ,,Mijn doel was om inzicht te geven in hun twijfels, onzekerheden en ambities’’, zegt de auteur, die op zoek ging naar de waarheid achter zogenoemde voetbalclichés.

Anders dan veel andere journalisten stelde hij vragen die voorbijgingen aan transfergeruchten, wedstrijdanalyses en spelsystemen, onderwerpen die spelers tijdens interviews veelvuldig krijgen voorgeschoteld. Niet bij hem dus. ,,Wat ik deed, had meer met human interest te maken. Wat houd je bezig? Waar oefen je op? Op welke speler ben je jaloers? Zulke vragen stelde ik. Mij was het niet te doen om sensatie.’’

Ricardo van Rhijn ontving het eerste exemplaar van 'Tussen Godenzonen' uit handen van auteur Auke Kok. Ricardo van Rhijn ontving het eerste exemplaar van 'Tussen Godenzonen' uit handen van auteur Auke Kok.

De Amsterdammer is er met open vizier ingestapt zoals dat heet. Hij betrad de Toekomst en ArenA met de ogen van een buitenstaander en verwonderde zich over zaken die doorgewinterde voetbalverslaggevers allang niet meer opvallen. Naar wie zwaait keeper Jasper Cillessen wanneer hij het veld betreedt? Wat bedoelt aanvoerder Siem de Jong met dat kleine armgebaar naar zijn medespeler? Daarover sprak Kok met de Ajacieden, bij wie hij probeerde door te dringen tot in het diepst van hun gedachten.

Vrijwel allemaal gaven zij zich bloot. Siem de jong, bijvoorbeeld, gaf Kok inzicht in het proces dat hem moest sterken in zijn rol als aanvoerder. ,,Na het vertrek van Jan Vertonghen kreeg hij de band om, terwijl hij geen geboren leider is. ‘Ik ben geen brulaap’, zei hij tegen mij. Inderdaad, op de apenrots zou hij wellicht niet bovenaan zitten. Wat ik mooi vond was dat hij me gedurende het seizoen deelgenoot maakte van de wijze waarop hij zijn leiderschap ontwikkelde. Hij vertelde me precies op welke toon hij welke speler aansprak. Aandoenlijk vond ik dat. Typerend voor deze spelersgroep.’’

Is de auteur Ajacied? Na die vraag volgt een stilte. Dan zegt Kok: ,,Nee, maar ik hou wel van aanvallend Ajaxachtig voetbal. Ik ben opgegroeid met Johan Cruijff en Johan Neeskens, spelers die initiatief namen, de bal wilden hebben. Je hart volgen, mannetje passeren en veel schieten op doel. Dat is waar mijn hart naartoe gaat.’’

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ricardo van Rhijn voelde zich vereerd dat hij het eerste exemplaar mocht ontvangen. Ricardo van Rhijn voelde zich vereerd dat hij het eerste exemplaar mocht ontvangen.
In het boek 'Tussen Godenzonen' staat een heel seizoen Ajax beschreven. In het boek 'Tussen Godenzonen' staat een heel seizoen Ajax beschreven.