Menu
Van Rhijn: 'PSV altijd gevaarlijk'

Van Rhijn: 'PSV altijd gevaarlijk'

Ricardo van Rhijn is al het hele seizoen een zekerheid in de opstelling van Ajax. De 22-jarige rechtsback speelde 17 van de 18 competitieduels voor de winterstop en kwam in totaal tot 2.154 minuten in alle officiële wedstrijden. Daarmee troeft hij iedereen af qua speelminuten. Bovendien lonkt inmiddels de Club van 100.

Vlak voor de winterstop dook Ricardo van Rhijn in de statistieken. Hij was benieuwd op hoeveel officiële wedstrijden hij ondertussen stond. Het aantal verraste hem positief. ,,Het bleek dat ik al dik 80 wedstrijden achter mijn naam heb staan. De wedstrijd tegen PSV wordt mijn 88ste. Als het allemaal in dit tempo doorgaat, kom ik dit seizoen al in de Club van 100 terecht. En dat terwijl ik pas 22 jaar ben. Daar ben ik eigenlijk best wel trots op.”

De afgelopen twee weken legde Van Rhijn met Ajax de basis voor de tweede seizoenshelft. Na een trainingsweek in Turkije werkte de koploper van de Eredivisie deze week een intensief programma in Amsterdam af. ,,Met name woensdag en donderdag lag de trainingsintensiteit hoog. Die flinke sessies waren goed voor het gevoel en ook lekker richting PSV. Het was zo ongeveer de laatste kans om dit te doen. De komende weken draaien we vrijwel continu een dubbel programma met midweekse wedstrijden in de competitie, het bekertoernooi en de Europa League. Er is nu een goede basis waar we straks profijt van zullen hebben.”

Ricardo van Rhijn in duel met FC Barcelona-keeper Pinto. Ricardo van Rhijn in duel met FC Barcelona-keeper Pinto.

Winterkampioen Ajax kan PSV dit weekend op een schier onoverbrugbare achterstand zetten. Bij een overwinning loopt het verschil halverwege de competitie op tot veertien punten. ,,Maar”, zo waarschuwt Van Rhijn: ,,PSV is altijd een gevaarlijke tegenstander. Na hun slechte eerste seizoenshelft zullen ze gebrand zijn op een goed resultaat in de ArenA. Ze hebben de afgelopen drie jaar kunnen zien hoe wij telkens een succesvolle inhaalrace hebben ingezet. We moeten ze daarom niet in de gelegenheid brengen om direct aan een goede reeks te beginnen. In dat opzicht kunnen we zondag een belangrijke stap zetten. Ze mogen niet de indruk krijgen dat hier in Amsterdam iets te halen valt.”

De gedachten van Van Rhijn dwaalden vrijdagmiddag even af naar de heenwedstrijd tegen PSV op 22 september. Op die zondagmiddag ging Ajax met 4-0 onderuit in Eindhoven. Na een 0-0-ruststand gaf Ajax het in de tweede helft helemaal weg. ,,We kwamen die middag niet scherp uit de kleedkamer. We speelden een beetje gezapig en liepen niet voor elkaar. Niemand wilde de bal hebben. Als dat soort factoren zich tijdens een wedstrijd opstapelen komen we niet in ons spel. Met die ruime nederlaag tot gevolg. En dat uitgerekend een paar dagen na de 4-0-nederlaag tegen Barcelona in Camp Nou. Het werd daardoor echt een rotweek. Gelukkig hebben we daarna een fantastische reeks tot de winterstop ingezet. Na die offday in Eindhoven hebben meerdere keren het tegenovergestelde laten zien. De laatste overwinningen voor de winterstop kwamen weliswaar wat gelukkig tot stand, maar het spelbeeld heeft ons veel vertrouwen gegeven. Het geeft aan dat we op de goede weg zijn. Die goede lijn moeten we de komende dagen tegen PSV en Feyenoord verder doortrekken.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst