Menu
Van Rhijn rekent op snelle omslag

Van Rhijn rekent op snelle omslag

Ricardo van Rhijn kan zich niet herinneren het eerder meegemaakt te hebben in zijn Ajax-tijd. Drie wedstrijden op rij waarin zijn team niet wist te scoren. Zondag bij Go Ahead Eagles moet de ban worden gebroken. ,,Het is belangrijk dat we snel van de nul afkomen”, vertelt de Leidse rechtsback.

Van Rhijn ziet geen structureel probleem in het uitblijven van doelpunten. ,,Dat is toeval. Het verschil tussen een mogelijkheid en een grote kans en daardoor een doelpunt ligt dicht bij elkaar. Tegen AZ bleef het bij mogelijkheden. Het verschil is echter zo klein dat het ieder moment kan omslaan.”

Het zijn glinsteringen in donkere dagen. Maar toch, de eerste helft die Ajax donderdagavond op de mat legde tegen AZ (0-1) geeft de Amsterdamse burger moed. ,,De eerste helft liep het bij vlagen fantastisch. Helaas konden we het niet volhouden, maar we hebben in ieder geval weer een helft goed gespeeld. Het was al een hele verbetering ten opzichte van de laatste weken en dat nemen we mee naar zondag.”

Toch plaatste Van Rhijn ook een kanttekening. ,,Aan de andere kant weegt deze nederlaag ook wel zwaar, omdat het de tweede op rij is.”

Van Rhijn kijkt uit naar het bezoek aan de sfeervolle Adelaarshorst. ,,Het is lekker dat we ons snel kunnen revancheren qua resultaat. Natuurlijk missen we een aantal spelers. Wellicht dat er weer een aantal jongens bij kunnen zijn die tegen AZ afwezig waren. Dat is afwachten. We gaan hoe dan ook voor de overwinning. Er zijn geen excuses om geen goed resultaat te boeken.”

Als lichtend voorbeeld ziet Van Rhijn het gelegenheidsmiddenveld van afgelopen donderdag. Daley Sinkgraven (19) werd geflankeerd door Jairo Riedewald (18) en Riechedly Bazoer (18). ,,Dat is waar Ajax voor staat, jong talent dat zich mag profileren in de Arena. Mooi om te zien. Zo werkt het nu eenmaal in de sport. Mensen vallen weg en mensen moeten klaar staan. Je krijgt gedurende het seizoen altijd met blessures te maken. Dan moeten spelers zorgen dat ze er klaar voor zijn als ze de kans krijgen.”

Van Rhijn: ,,Als de titel wegvalt moet je andere doelen stellen." Van Rhijn: ,,Als de titel wegvalt moet je andere doelen stellen."

Ploeggenoot Riedewald verkondigde eerder deze week dat hij probeert te leren van de moeilijke fase die Ajax nu ondergaat. Van Rhijn vindt die wijze houding knap van zijn teamgenoot. ,,Het is goed dat hij beseft dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Als Ajax-zijnde ben je gewend de beste te zijn en veel te winnen. Vooral in de jeugd. Je ziet dat het op het hoogste niveau anders kan zijn. Uiteindelijk moet Jairo van dit soort situaties sterker worden.”

,,Ik heb ook wel achterstanden van negen of tien punten goed moeten maken en toen draaide het ook wel eens weken achtereen niet goed. Wat dat betreft heb ik de ervaring”, vertelt Van Rhijn. In dat licht ziet hij een voortrekkersrol voor zichzelf weggelegd. ,,Ik word snel ouder in deze jonge groep. Natuurlijk voel ik verantwoordelijkheid, samen met de andere ervaren jongens probeer ik die ook te nemen. Het is een nieuwe situatie en mooi om zo vroeg al mee te mogen maken bij zo’n grote club.”

Over zijn eigen prestaties is Van Rhijn redelijk te spreken. ,,Het kan altijd beter, maar vergeleken met vorig seizoen ben ik wel tevreden hoe het gaat. Ik voel me sterk en fit. Dat komt steeds meer tot uiting in het veld.”

Het zal voor de verdediger even wennen zijn om aan het einde van het seizoen vermoedelijk niet met de schaal in zijn handen te staan. Tot dusver in zijn tijd bij de A-selectie was dat een vast gebruik.

,,We willen elk jaar kampioen worden”, vervolgt Van Rhijn. ,,Dit seizoen was helemaal fantastisch geweest, omdat we historie zouden hebben geschreven. Aan de titel moeten we voorlopig maar niet denken, want dat wordt een lastig verhaal.”

Na afloop van de wedstrijd tegen AZ stelde Lasse Schöne dat in zijn ogen het seizoen verpest is als Ajax geen kampioen wordt. ,,Dat ben ik absoluut met hem eens”, reageert Van Rhijn. ,,Als de titel wegvalt moet je andere doelen stellen. Dat wordt dan toch de tweede plek, die recht geeft op voorronde Champions League, en zo ver mogelijk komen in de Europa League. Als we die twee doelen op een goede manier kunnen behalen, dan maken we er toch een enigszins goed seizoen van.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees