Menu
Van Rhijn schuwt leidersrol niet

Van Rhijn schuwt leidersrol niet

Ricardo van Rhijn veroverde dit jaar zijn derde landstitel op rij en speelde van alle Ajacieden de meeste wedstrijden. Het seizoen bestond voor de 22-jarige Leidenaar uit pieken en dalen, maar de eindbalans is positief. Vanuit Jakarta vat hij de afgelopen voetbaljaargang samen.

Seizoen 2013-2014
,,Ik sluit het seizoen af met een goed gevoel. We pakken toch twee prijzen. Natuurlijk, dat hadden er drie moeten zijn. De bekerfinale hadden we echt heel graag gewonnen, maar het mocht niet baten. Voor mezelf was het een wisselvallig jaar. Ik begon niet goed, maar sinds de winterstop – het trainingskamp in Turkije – voel ik me weer fit en scherp. De lijn van de eerste wedstrijden na de winter, toen we wonnen van PSV en Feyenoord, heb ik kunnen doortrekken. Ik denk dat ik de tweede seizoenshelft een goede reeks heb neergezet. Al zaten er ook nog wel wat mindere duels tussen.”

Geen WK in Brazilië
,,Natuurlijk is het een teleurstelling dat ik niet naar het WK ga. Aan de andere kant ben ik realistisch genoeg om in te zien dat het dit seizoen niet goed genoeg was om een stage bij Oranje af te dwingen. Er was nog even sprake van dat ik zou gaan, maar het is toch niet doorgegaan. Het is wel jammer omdat ik in het begin van de kwalificatiereeks vaak heb meegedaan. Mijn doel is nu het EK van 2016. Ik moet zorgen dat ik daar wel bij ben.”

Kritiek
,,Ik heb geleerd dat je daar vooral niet te lang stil bij moet staan. Dat is een leerproces geweest. In het begin bij Ajax was ik de rising star, kon ik weinig of niets fout doen. Maar er komt een moment dat het minder gaat. Het duurde lang voordat het zover was, maar het gebeurde. Dan moet je daar in samenwerking met de mensen bij Ajax mee om zien te gaan. De staf heeft me altijd vertrouwen gegeven. Vooral door me te laten staan. Daar begint het mee, en ik denk dat ik na de winterstop heb laten zien, dat ik het goed heb opgepakt.”

Ajax komend seizoen
,,Ik verwacht dat de groep grotendeels in tact blijft. Natuurlijk weet je dat sommige jongens een beetje twijfelen over hun toekomst. Christian Poulsen heeft al aangegeven dat hij gaat stoppen bij Ajax, dus er komen wisselingen in het team. (Met een knipoog, red.) Ik hoop dat Daley niet te goed speelt op het WK zodat hij er komend seizoen ook nog gewoon is. Met jongens als bijvoorbeeld Joël, Davy, Stefano en Thulani houd je in ieder geval een kern waar je nog even mee door kunt.”

Ricardo van Rhijn in de tuin van het Shangri-La Hotel in Jakarta. Ricardo van Rhijn in de tuin van het Shangri-La Hotel in Jakarta.

Leidersrol
,,Ik heb het idee dat ik dit seizoen niet een maar twee jaar ouder ben geworden, gewoon omdat de groep zo jong is geworden. Ik ben zelf pas 22 jaar, maar toch ben ik een van de meest ervaren spelers van het team als je kijkt naar wedstrijden nationaal en internationaal. Dat is een status die nieuw is voor mij. Ik wil de uitdaging aangaan om iets meer een leidersrol op me te nemen en om de jongere jongens te ondersteunen. Nu kijk ik veel naar Siem, Niklas, Christian en Daley, vooral naar dat viertal. Zij zijn de jongens die het woord nemen in voor- en nabesprekingen. Ik probeer dingen van ze op te pikken, ook op tactisch gebied. Zij slaan situaties op, geven het weer door aan de jongeren. Ik doe ook al wat meer mijn zegje, maar ik zit nog wel in de aftastende fase wat dat betreft, ook omdat die ervaren jongens er nu nog zijn natuurlijk. Maar in de toekomst wil ik echt meer die rol op me nemen. Daar wil ik stappen in maken.”

Champions League 2014-2015
,,Laten we eerst hopen op een iets gunstigere loting. De afgelopen jaren zat het niet echt mee wat dat betreft. Maar ondanks de zware poules hebben we laten zien dat we met onze manier van spelen iets kunnen bereiken. Zelfs ploegen als Manchester City en Barcelona, waar veel geld zit, kunnen we goed bespelen. Vooral als team zijn we heel sterk geweest de afgelopen jaren. Dat is onze kracht geweest. Als we dat kunnen vasthouden, en als we dan een iets gunstigere loting hebben, zit er meer in de dan de groepsfase.”

Indonesië
,,Het is grotendeels een ontspannen trip geweest. Het moeten was minder. Vooral als je dit vergelijkt met kampen in het begin van het seizoen of de winterstop. Dan ben je echt met iets bezig. Nu zit je vlak voor je vakantie. Desondanks wil je het positief afsluiten, door lekker te blijven trainen en de wedstrijden te spelen. Zo ga je met een goed gevoel de zomer in. Ik heb zeker zin in de vakantie. Het is een lange vakantie dit keer. Aan de ene kant jammer, want ik was heel graag naar het WK gegaan. Maar het is ook wel lekker, ik weet zeker dat ik extra scherp aan het nieuwe seizoen begin.”

Tekst en foto's: Ajax.nl

Van Rhijn: 'Ik sluit het seizoen af met een goed gevoel. We pakken toch twee prijzen.' Van Rhijn: 'Ik sluit het seizoen af met een goed gevoel. We pakken toch twee prijzen.'