Menu
Van Rhijn stelt zijn doelen bij

Van Rhijn stelt zijn doelen bij

Ricardo van Rhijn was de afgelopen weken een uitstekende stand-in voor de geblesseerde Toby Alderweireld. ,,Maar de resultaten overschaduwen je eigen prestaties”, weet de 20-jarige aanvoerder van Jong Ajax die zijn team zag verliezen bij Feyenoord en thuis tegen FC Utrecht. ,,Maar je moet er niet te lang in blijven hangen en je weer focussen op de volgende wedstrijd. Dat is morgen en dan moeten we er gewoon weer staan.”

Of hij zelf binnen de lijnen van het Rat Verlegh stadion zal komen, is evenwel twijfelachtig. Op de afsluitende training voor het duel met NAC in Breda droeg Ricardo van Rhijn namelijk geen geel (basis), maar een blauw hesje; hetgeen zoveel betekent dat de twintigjarige verdediger hoogstwaarschijnlijk niet in de basis zal staan tegen de Brabanders. En dat na de duels met Feyenoord en Utrecht, waarin hij wel tot het keurkorps van trainer Frank de Boer behoorde. ,,Het is jammer als je niet speelt, maar ik verwacht het wel enigszins. Toby Alderweireld is immers weer fit, dus ik had er al rekening mee gehouden dat ik niet zou spelen. Wat dat betreft komt het niet zo hard aan als dat het helemaal onverwachts zou zijn geweest. Dit hoort er wel bij.”

Op het moment van het interview waren de achttien namen voor het duel met NAC Breda nog niet bekend. Hoewel Van Rhijn 'gewoon' bij de achttien zit, ging hij er vooraf niet vanuit. ,,Het hangt af van de keuzes van de trainer. Het zou teleurstellend zijn geweest als ik er helemaal niet bij had gezeten, maar dat hoort in het proces. Het is een klap die je moet opvangen. Daar word je sterk van. Nu zit ik in een periode waar je niet te lang moet blijven stilstaan bij een tegenslag, maar waar je lering uit moet trekken. Misschien kan ik daar nu beter mee omgaan dan vroeger omdat ik ouder word. Maar ik heb ook in het verleden gezien dat als je te lang teleurgesteld blijft, het uiteindelijk niet goed is voor jezelf en het spel dat je vertoont. Het is zaak om je erover heen te zetten en er iets positiefs van te maken. Bovendien kan het elke week weer anders zijn door blessures of schorsingen. Daar houd je rekening mee en ook daarom moet je niet te lang in een teleurstelling blijven hangen.”

Van Rhijn: ,,Vaak overschaduwt het resultaat je eigen spel maar ik mag, denk ik, wel tevreden zijn met mijn prestaties" Van Rhijn: ,,Vaak overschaduwt het resultaat je eigen spel maar ik mag, denk ik, wel tevreden zijn met mijn prestaties"

Van Rhijn kan als vervanger van Alderweireld terugkijken op goede invalbeurten. Op het resultaat na dan. ,,De resultaten waren ronduit dramatisch”, windt de Leidenaar geen doekjes om de nederlagen tegen Feyenoord (4-2) en FC Utrecht (0-2). ,,Vaak overschaduwt het resultaat je eigen spel maar ik mag, denk ik, wel tevreden zijn met mijn prestaties. Ik heb wel laten zien dat ik het niveau aankan en mee kan in dit team.”

De laatste tijd traint de aanvoerder van Jong Ajax dan ook voortdurend met Ajax 1. ,,Ik voel me wel een beetje in een spagaat zitten”, geeft de sympathieke jongeling toe. ,,Door de terugkeer van Toby zal ik waarschijnlijk weer ritme in het tweede moet opdoen. Dat is moeilijk, maar hoort nu eenmaal bij deze tijd van mijn carrière. Ik hoop wel zo snel mogelijk volledig aan te kunnen sluiten. Voor mij is het nu belangrijk om fit te blijven en daarvoor moet ik ook wedstrijden spelen. Als het dan in het tweede is, is het gewoon zo. Daar heb ik dan zeker geen problemen mee. Ik ben de afgelopen jaren nog niet zo fit geweest als nu; Ik voel me hartstikke sterk.”

Drie weken geleden viel hij in voor Toby Alderweireld in de uitwedstrijd bij AZ. Een dag later moest hij weer aan de aftrap staan bij Jong Ajax. Daar had hij geen moeite mee: ,,Dat is niet heftig”, zegt de centrale verdediger. ,,Ik ben gewend om negentig minuten te spelen. Ik heb veel minuten nodig om fit te blijven. Als ik weken niet speel, dan gaat dat ten koste van mijn conditie en fitheid. Als die negentig minuten dan verdeeld moeten worden over twee teams, dan is dat maar zo.”

En zo volgt Van Rhijn het traject zoals hij dat al een beetje voor ogen had. ,,Vantevoren was mijn doel dit seizoen te debuteren. Dat is gelukt en een paar maanden later maakte ik mijn debuut in de Eredivisie. Nu ik die doelen heb bereikt, stel ik ze bij. Ik hoop nu zoveel mogelijk wedstrijden te spelen. Dat ik de Klassieker heb mogen spelen, was iets waanzinnigs. De hele entourage rond dé wedstrijd in Nederland was fantastisch.”

Van Rhijn kreeg de laatste weken al diverse complimenten van medespelers en ook op de persconferentie van vrijdag was zijn trainer lovend over zijn jonge verdediger. ,,Ik ben blij dat ons centrale duo weer terug is”, zei De Boer op de persconferentie. ,,De vervangers hebben het goed gedaan en Ricardo zelfs voortreffelijk.” Ook Theo Janssen liet zich eerder al positief uit vooral over de durf van die Van Rhijn liet zien: ,,Complimenten van teamgenoten en de trainer zijn altijd leuk en goed voor het zelfvertrouwen. Het is een teken dat je goed bezig bent en je eigen spel probeert te spelen. Dat probeer ik ook zeker te doen. Het is ook de manier waarop ik hier gekomen ben en dat probeer ik verder te ontwikkelen.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst