Menu
Van Someren: Radioman en Ajacied

Van Someren: Radioman en Ajacied

Rob van Someren is Ajacied in hart en nieren. De dj van Radio Veronica is al heel zijn hele leven voor Ajax en draagt dat graag uit. Het liefst als ‘gewone’ supporter, daar voelt de geboren Amsterdammer zich het beste bij. Aan Ajax.nl legt de bekende stem van Somertijd uit waarom hij zoveel passie voor de club heeft.

Toen Radio Veronica vorig seizoen Official Mediapartner Ajax werd, was dat uiteraard goed nieuws voor Ajax-supporter Van Someren (47). Een samenwerking tussen zijn radiostation en zijn favoriete club levert de dj geregeld mooie acties in zijn middagshow op. ,,Het is natuurlijk prachtig als we bij Somertijd VIP-arrangementen voor wedstrijden van Ajax mogen weggeven. Dat zijn gewilde prijzen. Al zijn we geen Ajax-station. Radio Veronica is er ook voor de andere clubs.”

Vanwege de sponsorrelatie verzorgt het radiostation de muziek bij alle thuisduels van Ajax. Zijn collega-dj Rick van Velthuysen is vaak degene die namens Radio Veronica langs het veld de platen draait. Van Someren is blij dat hij die erebaan niet heeft. ,,Ajax is voor mij privé. En dat wil ik graag zo houden. Al jaren zit ik met mijn familie in vak 121. Daar beleef ik de wedstrijd op mijn eigen manier. Natuurlijk zullen veel mensen denken: het is toch prachtig om voor 50.000 Ajax-supporters te draaien? Dat is het ook, maar dan wordt het wel werk. Dat is niet de manier waarop ik in de ArenA wil zijn. Ik wil gewoon lekker als supporter naar Ajax.”

,,Gelukkig heb ik het niet zo zwaar als onze nieuwslezer Harry. Hij is namelijk voor Feyenoord." ,,Gelukkig heb ik het niet zo zwaar als onze nieuwslezer Harry. Hij is namelijk voor Feyenoord."

Zijn eerste Ajax-wedstrijd bezocht hij begin jaren zeventig in De Meer. ,,Het was een van de laatste wedstrijden van Sjaak Swart. Het gevoel van die eerste wedstrijd staat me nog steeds goed bij. Dat ik als kleine jongen die trappen van het stadion opliep en toen dat immense veld zag. Het is alweer een tijd geleden. Het was de tijd dat Bonnie St. Claire nog in de hitparades stond.” Uit diezelfde periode herinnert Van Someren zich ook de unieke middagen op het Leidseplein. ,,In de tijd dat Michels en Kovacs trainer waren was het traditie dat Ajax iedere woensdagmiddag naar de bioscoop ging. Wij voetbalden daar op een veldje voor het Leidseplein Theater en dan gebeurde het geregeld dat de spelers gewoon even met ons meededen. In diezelfde periode wonnen ze ook vele Europa Cups. Die huldigingen waren dan bij mij op de hoek. Ik heb daar echt onvergetelijke momenten meegemaakt.”

In de studio van Radio Veronica is duidelijk te merken dat Van Someren voor Ajax is. Op de deur van zijn kantoor hangen foto’s van zijn koptelefoon die met Feyenoord-stickers is beplakt. ,,Zo kreeg ik hem een keer terug na een reparatie”, zegt de geboren Amsterdammer met een lach. Het zijn pesterijen waar de Ajacied wel raad mee weet. ,,Ik heb het gelukkig niet zo zwaar als onze nieuwslezer Harry van der Heijden. Hij is namelijk écht voor Feyenoord. Sinds vorige week heeft hij net weer alle Ajax-stickers van zijn laptop verwijderd.”

Van Someren is sinds de opening van de ArenA seizoenkaarthouder. Tot de vaste groep met wie hij naar Ajax gaat behoort ook radiocollega Daniël Dekker. ,,Die zit schuin voor me. Vroeger ging hij nooit naar het stadion. Ik heb hem destijds voor het eerst een keer meegenomen naar Ajax. Nu, zoveel jaren later, is hij zelfs voorzitter van de Supportersvereniging Ajax. Zo kan het dus lopen.” Zolang zijn werkzaamheden het toelaten probeert hij bij zoveel mogelijk thuiswedstrijden van Ajax te zijn. ,,Toch is het wel jammer dat Ajax vaak op vroege tijdstippen speelt. Zeker als we doordeweeks vroeg spelen moet ik echt toeren uithalen. Dan is mijn programma nog bezig, terwijl ik eigenlijk al in het stadion wil zitten. Soms moet ik dan even creatief zijn als het écht een belangrijke wedstrijd is die ik eigenlijk niet wil missen. Daarom was ik ook zo blij toen Ajax onlangs de Champions League weer haalde. Al was het maar omdat die wedstrijden altijd om 20:45 uur beginnen.”

In zijn middagshow op Radio Veronica verbergt Van Someren niet dat hij Ajacied is. Ondanks de vaste playlist probeert hij Somertijd af en toe toch een Ajax-tintje mee te geven. ,,Als ik zie dat we ergens tussen 16:00 uur en 19:00 uur Bob Marley met One Love draaien, dan gaat die er bij mij uit. Ik zet daar dan Three Little Birds voor in de plaats. Natuurlijk is dat van oorsprong geen Ajax-lied, maar de mensen die ik ermee wil bereiken snappen het wel. Dan krijgen we tijdens de uitzending allemaal sms’jes van luisteraars die in de file staan. ‘Ik heb kippenvel’ sturen ze dan. Schitterend toch?”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

,,Ik heb Daniël Dekker ooit voor het eerst meegenomen naar Ajax. Nu is hij zelfs voorzitter van de SVA." ,,Ik heb Daniël Dekker ooit voor het eerst meegenomen naar Ajax. Nu is hij zelfs voorzitter van de SVA."