Menu

Van 't Schip en Van Basten nemen afscheid met zege

Voor John van 't Schip en Marco van Basten kwam zaterdagavond een einde aan hun dienstverband bij Ajax. De trainers van Jong Ajax presenteren zich maandag als nieuwe bondscoaches. ,,Maar we wilden het bij Ajax goed afsluiten", aldus het duo. ,,En ik denk dat we dat op deze manier gedaan hebben."

Het team van Jong Ajax won met 6-1 van het Helders XI-tal op het Den Helder Maritiem toernooi. Ryan Babel (2x), Rachid Tiberkanine, Robin Muller van Moppes, Rasmus Lindgren en een eigen treffer van het Helders XI-tal zorgden voor die eindstand. Door die ruime zege passeerde de ploeg Alemannia Aachen op de eindranglijst. Jong Ajax eindigde als tweede achter RKC, leverde en passant met Hedwiges Maduro het talent van het toernooi en hoorde toe hoe hun oud-ploeggenoot Michael Krohn-Dehli (nu RKC) tot beste speler werd uitgeroepen.

Dat was bijzaak. Belangrijker was dat de trainingsweek van Jong Ajax tot een goed einde was gebracht. En dat de periode Van Basten/Van 't Schip bij het Beloftenteam goed werd afgesloten. ,,Het was natuurlijk wel vreemd deze laatste weken met Jong Ajax", geeft John van 't Schip toe. ,,Je bent toch met twee dingen tegelijk bezig. Wij zijn Ajax dankbaar dat we het op deze manier hebben kunnen doen en niet dat we van de ene op het andere dag weg zouden zijn. Nu hebben we een hele week samen met de jongens kunnen afsluiten. Dat was het mooie eraan. Het was niet heel plotseling en we gingen in goede harmonie met het idee om dat het de laatste week was. De nieuwe trainer John van den Brom is ook langsgeweest en we hebben hem verteld hoe het er aan toegaat. Maar dat is op zich vrij eenvoudig. Er staat een goede organisatie, Fred Grim is assistent en die weet alles bij Ajax. Daarnaast zullen Danny Blind en Louis van Gaal dicht bij hen staan."

,,Het mooiste aan het werken met Jong Ajax", aldus Van 't Schip, ,,is de band die je met de jongens opbouwt. Dat hebben we ook deze week gemerkt. Het was een bewogen seizoen dat wij en de jongens van vorig jaar niet snel zullen vergeten. Dat we nog twee prijzen hebben gewonnen, is natuurlijk ook leuk. Het is toch gek hoor, zoals het loopt. Dit had ik vorig jaar niet durven dromen. Het is fijn werken met een groep jonge jongens. Dat krijgen we straks bij het Nederlands Elftal ook. Ik zal er aan moeten wennen dat we niet dagelijks op het veld staan. Dat zal ik zeker missen. Maar daarvoor komt terug dat je in de weekeinde erg veel wedstrijden zult zien."

Nadat Van 't Schip in oktober 2002 de leiding van Jong Ajax overnam van Gerard van der Lem, kreeg hij een klein jaar later zijn vriend Marco van Basten als assistent. ,,Het was vooral van zijn kant aftasten en hij is er langzaam ingegroeid."

Van Basten kan dat beamen. ,,John is voor mij heel belangrijk geweest", verwoordt de nieuwe bondscoach na het duel tegen het Helders XI-tal. ,,Ik heb veel naar hem gekeken, veel geluisterd. Dat heb ik als heel prettig ervaren."

Hij begon als assistent van Van 't Schip en zou dit seizoen gelijkwaardig zijn. ,,Dat heb ik precies twee weken gedaan", lacht de Ajacied ontspannen. Vanaf maandag zijn de rollen helemaal omgedraaid. Dan is Van Basten de eerste man en Van 't Schip de assistent. ,,Het zal een omschakeling zijn", geeft de opvolger van Dick Advocaat direct toe. ,,Maar ook daar kunnen we langzaam naar toewerken. Ik heb bij Ajax ervaring opgedaan, er wordt heel professioneel gewerkt. Deze jongens zijn nog niet zover als de spelers van het Nederlands Elftal, maar ik denk dat de manier waarop we een wedstrijd benaderen hetzelfde zal zijn."

Van Basten werkt zelf nadrukkelijk aan de omschakeling van trainer van Jong Ajax naar bondscoach. Van tegenstander Helders XI-tal naar komende tegenstander Zweden. Het Ajax-pak ging uit, de vrijetijdskleding werd aangetrokken. Of hij het bewust of onbewust deed, blijft een vraag. Maar de man die als trainer van Jong Ajax de Streepjesberg opkwam, verliet het Helderse sportpark in een licht oranje pullover.


Met dank aan Peter van Aalst voor het leveren van de bovenste foto.