Menu

Van 't Schip 'ongelooflijk blij' met nieuwe bekerstunt

Johnny van 't Schip was een gelukkig man. Zijn Ajax 2 plaatste zich voor de achtste finale van het Amstel-Cuptoernooi door eredivisionist Willem II kansloos te laten in de Arena. ,,Ik weet hoe Mark Wotte zich voelt, want vorig seizoen werd ik met Twente hier uitgeschakeld." Een glimlach kon de Ajax-trainer niet onderdrukken. ,,Ik ben ongelooflijk blij." Ajax won met 2-1.

Op de overwinning viel niets af te dingen. De jonge Ajacieden hadden het puur op eigen kracht bewerkstelligd. ‘Een vergiftigd geschenk’, zo noemde Willem II-doelman Geert de Vlieger de uitkomst van loting, verricht door zijn eigen trainer Mark Wotte. ,,Dus ben ik zelf verantwoordelijk voor het echec”, aldus Wotte na afloop. ,,Dit tweede elftal heeft veel kwaliteit en de overwinning is voor hun dik verdiend. Alleen de twee goals vond ik discutabel. Bij de eerste was de ingooi voor ons en niet voor Ajax. Bij de tweede dacht ik aan buitenspel.”

Dat Wotte de overwinning terecht noemde, was logisch. Zijn ploeg maakte helemaal niets klaar. Ongeïnspireerd, slap en slecht voetballend leek het wel of de Tilburgers deze woensdagavond overal wilden zijn, behalve in de Arena, spelend tegen Ajax. Geen moment bleven de gasten in balbezit, geen moment maakten ze aanspraak op een treffer.

Dat het de Brabantse formatie bij rust nog altijd in de wedstrijd zat, was te danken aan het onfortuin dat Ajax 2 had gekend. Want als er een ploeg een voorsprong verdiende was het de fris spelende formatie van Van ’t Schip wel. Met bij vlagen schitterende combinaties waar geen Tilburgs been tussen wist te komen, werden er goede kansen gecreëerd. Maar in de achttiende minuut was de timing van Boukhari slecht op de prachtige vrije trap van Wesley Sneijder waardoor de voorsprong uitbleef. Toen Van Nieuwstadt de bal een paar minuten later bijna onder zijn eigen doelman doorschoot, leek een Ajax-treffer slechts een kwestie van tijd.

Het duurde echter nog een behoorlijke tijd - tot in de 67ste minuut - voordat die verdiende treffer op het scorebord kwam. Een ingooi op Michael Krohn-Dehli werd door de Deen goed opgepikt en de gelegenheids-linksbuiten snelde het strafschopgebied in. Daar aangekomen behield hij het overzicht en bediende de inkomende Seedorf op maat. De aanvoerder schatte de opgelegde kans op waarde en gedecideerd tekende hij de 1-0 aan.

Ook na die treffer leek Willem II maar niet te beseffen dat het met een andere instelling voor de dag moest komen om een afgang te voorkomen. De Tilburgers bleven matig spelen en hielden de bal nauwelijks in de ploeg. Het was dan ook volkomen logisch dat Ajax 2 de voorsprong uitbouwde.

Dat het uitgerekend Jamal Akachar was die Ajax in veilige haven loodste, maakte het sprookje van de reserves compleet. De taxichauffeur genoot zijn opleiding bij Ajax, verliet de opleiding en ging verder bij de zaterdagamateurs. Door het tekort aan spelers in Ajax 2 was de aanvaller al vaker gevraagd om het team aan te vullen en dat deed hij zo opvallend, dat hem in dit bekerduel een basisplaats was gegund. Op aangeven van Nourdin Boukhari schoof Akachar de 2-0 binnen. ,,Hij heeft vanavond onderstreept dat hij bij de ploeg hoort. Hij maakte een goede indruk”, complimenteerde Van ’t Schip zijn kersverse speler.

Dat Willem II in blessuretijd nog de aansluitingstreffer maakte via Jaliens deed niets af aan de stunt van Ajax 2. ,,De individuele kwaliteiten zijn hoog van dit team. De moeilijkheid is om het om te zetten naar teamverband. We hebben een kleine kern en ik had bewust gevraagd om jonge jongens erbij te krijgen. Dat wilde ik met het oog op vorig seizoen. Daarop wilde ik voortborduren. Zulke wedstrijden zijn goed voor de ervaring en dit elftal is in de eerste plaats toch een opleidingselftal. Voor jongens van 19, 20 jaar zijn zulke wedstrijden heel belangrijk.”

Ook Mark Wotte had nog een mooi compliment in petto voor de Ajacieden. ,,Bij Ajax 2 lopen spelers rond die beter zijn dan sommige van Willem II.”

De volgende tegenstander voor Ajax 2 is begin februari Excelsior, dat in Rotterdam de Amsterdammers ontvangt. Ook Ajax 1 komt in die ronde uit. Tegenstander is Roda JC dat NEC uitschakelde.