Menu
Van Uden wil vlammen op Japanse bodem

Van Uden wil vlammen op Japanse bodem

Terwijl veel Ajax-fans zich in het feestgedruis van Koningsdag storten en aansluitend gaan toeleven naar de uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur, tellen voor Bob van Uden momenteel heel andere dingen. Voor de aan Sagan Tosu uitgeleende eSporter van Ajax wacht zondag en maandag (28 en 29 april) deelname aan de eJ.LEAGUE, de Japanse variant van de eDivisie. Van Uden is er alles aan gelegen om zijn 2e plek van vorig jaar te verbeteren.

Voor de 20-jarige Van Uden is het momenteel goed toeven in Japan. “Ik hou van het land. Het klimaat is lekker, de mensen zijn vriendelijk en het eten is goed. Het enige nadeel is dat de game (FIFA 19) hier heel anders speelt."

Wennen aan andere omstandigheden
Waar het wat betreft dat laatste op neerkomt, is dat de servers niet optimaal werken. Van Uden: “Azië is enorm groot als continent. De afstand van Saga tot Nieuw-Zeeland is net zo groot als de afstand van Saga tot Nederland. Dat maakt dat het soms wat trager gaat. De mensen hier zijn eraan gewend, zij spelen het hele jaar onder deze omstandigheden. Maar voor mij is het natuurlijk wel wennen.”

Als Europeaan op Aziatische bodem is hij sowieso al een opvallende verschijning, maar Van Uden merkt dat mensen hem steeds makkelijker weten te vinden in z’n 2e seizoen als huurling van Sagan Tosu.

“Saga is niet zo heel groot, een beetje country side. Ik ben zo’n beetje de enige blanke gast die hier rondloopt. In de club zitten nog veelal dezelfde mensen en ik heb het idee dat eSports wel steeds meer gewaardeerd wordt. Vorig jaar vonden ze het ook allemaal al leuk, maar toen was allemaal nieuw. Nu zijn we een jaar verder. En dat ik vorig jaar 2e werd, helpt ook wel dat meer mensen me kennen. Met die prestatie waren ze erg content.”

Ambities reiken ver
Van Uden zegt het al. Een jaar geleden was hij dus runner-up, iets waar hij nu geen genoegen meer mee neemt. Nu telt alleen de winst. “Zonder hoog van de toren te willen blazen, durf ik wel te zeggen dat ik kan winnen. Ik ben 1 van de favorieten, al ben ik niet de hoogst genoteerde speler op de global ranking.”

“Ik ben vandaag (zaterdag) naar Tokyo gevlogen, waar het event gespeeld wordt. Er wordt in groepen van 6 gespeeld, waarvan de nummers 1 en 2 sowieso doorgaan en de 4 beste nummers 3. Vervolgens is het knock-out met steeds 2 wedstrijden. Ik moet gewoon winnen. Voor mezelf. Voor Sagan Tosu. Zij willen natuurlijk ook prestaties zien. En daarnaast voor de punten die ik heel hard nodig heb. Er vallen 200 punten te verdienen voor de global ranking. Uiteindelijk wil ik gewoon heel graag naar de play-offs voor het WK en daar presteren. Dat is net als voor een voetballer 3 keer scoren in de Champions League-finale.”

Toen vorig jaar april bekend werd dat Van Uden verhuurd zou worden aan Sagan Tosu was het eigenlijk de bedoeling dat hij ook zou aansluiten bij het hoogste jeugdteam van de club. De Amsterdammer is een verdienstelijk keeper en speelde jarenlang in de jeugdopleiding van Ajax.

Blessure gooit roet in het eten
Maar een blessure – een ontstoken schaambeen - gooide roet in het eten. “Ik had gehoopt dat het door rust zou genezen, maar ik heb er nog steeds last van. Als ik terug ben in Nederland moet ik er echt naar laten kijken.”

En dus rijst de onvermijdelijke vraag: mist hij het om zelf op het veld te staan? “Dat is echt de meest gestelde vraag van mensen aan mij”, lacht Van Uden. “Maar ik ben blij met mijn keuze. Ik was een beetje het plezier in het voetbal verloren. Ik merkte ook dat ik wat lengte miste. Ik ben zelf 1.84, terwijl de meeste keepers wel richting 1.90 of langer gaan. Dat lengteverschil scheelt echt. Het werkte voor mij ook demotiverend.”

“Daarnaast verdiende ik ook geen geld met voetbal. Ik ben nu net 20, een leeftijd waarop je wel iets moet gaan doen om geld verdienen. Maar het is prima zo. Natuurlijk mis ik het wel. Maar als ik nu met vrienden buiten ga voetballen, geniet ik er des te meer van.”

Tekst en beeld: Ajax.nl