Menu

Van zijn liefde voor Ajax maakte Adriaanse geen geheim

Drie jaar is Co Adriaanse (foto) weggeweest, maar maandagavond maakte hij, algemeen directeur Frank Kales en bestuurslid Arie van Os in de Amsterdam Arena bekend dat hij vanaf 1 juli 2000 tot 30 juni 2003 directeur betaald voetbal is bij Ajax.

,,Dit is de topbaan in Nederland. Als gewone jongen uit de Spaarndammerbuurt zonder een interland mag ik best trots zijn op mezelf,'' sprak Adriaanse op de drukbezochte persconferentie bij zijn oude en nieuwe club. De aanstelling van Adriaanse komt niet als een verrassing. Al tijden wordt zijn naam door velen in verband gebracht met de 27-voudig landskampioen. Wachten beloond In Tilburg presteerde Adriaanse het om Champions League voetbal te halen. Toch heeft Adriaanse er nooit een geheim van gemaakt terug te willen naar Ajax. Op 6 januari van dit jaar liet hij Willem II al weten weg te gaan uit Tilburg. ,,Ik heb daar intern al in november laten weten weg te gaan. Ik wilde graag een nieuwe baan, liefst op het veld en sportief beter dan Willem II. Dan waren er maar vier opties. Ajax, Feyenoord, PSV en het Nederlands elftal. Het lange wachten is uiteindelijk beloond. Mijn theorie valt exact samen met die van Ajax."

Toch had Adriaanse in januari contact met FC Utrecht, maar die deadline (3 februari) liet hij verlopen zonder te reageren. Deze week maakte de oud-voetballer van van HRVC, De Volewijkers, FC Utrecht, OSV en DRC een schijnbeweging door te praten Celtic.

Dat was niet het zetje dat het Ajax-bestuur nodig had volgens algemeen directeur Frank Kales: ,,We hebben pas dit weekeinde contact opgenomen met Co omdat hij de beste keus was. Hij kent Ajax en heeft aandacht voor de jeugdopleiding. In de organisatie is Co de eindverantwoordelijke op het voetbalgebied. Op zakelijk gebied moet hij aan mij rapporteren."

Na het aanstellen van de nieuwe directeur betaald voetbal zijn er nog drie vacatures over. ,,Ik zal uiteraard mede invloed hebben op de aanstellingen", zei Adriaanse. ,,Maar misschien vervalt in de nieuwe structuur wel de functie van directeur spelersbeleid. Om mijn voorkeur hier nu op de persconferentie neer te leggen is mij te prematuur.'' Vleugel Twee zaken noemde Adriaanse van groot belang. ,,Ajax moet weer prijzen gaan winnen en de manier van spelen is cruciaal. Op De Toekomst staat een vleugel en die staat er niet zomaar. Dat is het Ajax-spel."

Een eventuele directe ruil met Hans Westerhof, die vanaf 1 juli hoofdtrainer wordt bij Willem II, en de huidige Tilburgse oefenmeester is niet aan de orde deden Kales en Adriaanse zelf de toehoorders geloven. Adriaanse: ,,Ik vind dat contracten gerespecteerd moeten worden. Vitesse benaderde mij, maar ik wilde mijn contract uitdienen. Het is daarnaast altijd beter om aan het begin van een seizoen te starten, dan aan het midden en zeker beter dan aan het einde van een seizoen."

Kales: ,,Toen Hans Westerhof interim wilde worden was dat de beste oplossing. Nu hebben we de gelegenheid om voor het begin van het seizoen de zaken goed voor elkaar te hebben." Kerstboom Adriaanse, Amsterdammer van geboorte (van 21 juli 1947), begon zijn trainersloopbaan in de jaren zeventig bij PEC Zwolle, waar hij vier jaar leiding gaf. Daarna heeft de voormalig voorstopper vier jaar getraind bij FC Den Haag. Bij die club introduceerde hij zijn befaamde Kerstboom opstelling, maar werd hij ontslagen. In 1992 kwam Adriaanse in dienst bij Ajax als Hoofd opleidingen. Na vijf jaar stopte hij vrijwillig omdat hij zijn doel had gerealiseerd. ,,Ik kan de opleiding niet nog beter maken'', gaf hij destijds als reden van zijn vertrek aan.

Dus volgde Willem II. En niet Barcelona, waar hij de aanbieding had directeur jeugdopleiding te worden. ,,Ik wilde niet afhankelijk zijn van Louis en ik wil niet weg uit Nederland", waren de argumenten het niet te doen.

Bij Willem II bleef het contact met Ajax bestaan. Jonge Ajacieden die te kort schoten voor het eerste team, werden aan de Tilburgse formatie verkocht. Dennis Schulp en keeper Casper Nelis zijn daar voorbeelden van.