Menu

Vanaf 2005-2006 play-offs in Eredivisie

Alleen de kampioen van de Eredivisie en de winnaar van de Amstel Cup plaatsen zich vanaf volgend seizoen direct voor Europees voetbal. De kampioen gaat naar de UEFA Champions League. De bekerwinnaar krijgt een ticket voor de UEFA Cup. De andere plaatsen moeten via play-offwedstrijden worden verdiend. Nieuw is ook dat er vanaf 2005-2006 in de kerstperiode gaat worden gevoetbald. ,,Het is een goed idee", aldus Ronald Koeman. ,,Maar dan zou je eigenlijk wel twee of drie clubs minder moeten hebben in de Eredivisie."

,,Een play-offsysteem is best aantrekkelijk", vindt Koeman. ,,Maar als dat betekent dat je zoveel wedstrijden meer in het seizoen moet spelen is dat een slecht teken. Als je geen eerste wordt zijn er meer duels en in wat nu een rustperiode is, de winterstop, wordt ook gespeeld waardoor de winterstop korter zal worden. Als het programma van de internationals niet wordt aangepast, komen er nog meer problemen doro overbelasting. Ik vind het idee dus wel goed, maar dan zouden er eigenlijk twee of drie clubs minder in de eredivisie moeten zijn. Het idee om meer spanning in de Eredivisie te brengen is geen slecht idee, maar over de consequenties die dat heeft is niet iedereen het eens."

Bij die play-offwedstrijden spelen de nummers 2 tot en met 5 na 34 wedstrijden volgens een knock-outschema om de beschikbare plaats in de voorronde van de UEFA Champions League en om twee UEFA-Cupplaatsen. De verliezer van die duels krijgt tegen de winnaar van de play-offserie tussen de nummers 6 tot en met 9 een laatste kans om het derde UEFA-Cupticket te verkrijgen. ,,Omdat het een knock-outsysteem is, kan je dus in de reguliere competitie krijgen dat je liever vierde wordt dan tweede omdat de tegenstander die je dan krijgt, je beter ligt dan die je zou krijgen als je als tweede zou eindigen."

Elke play-offronde wordt volgens de bekende Europa-Cupregels gespeeld met een uit-en thuiswedstrijd. De nummer 1 van de Holland Casino Eredivisie is na 34 wedstrijden de kampioen van Nederland, verwerft hiermee directe toegang tot de UEFA Champions League en speelt dus geen play-offwedstrijden. Het nieuwe model houdt tevens in dat er vanaf het seizoen 2005/2006 in de kerstperiode wordt gespeeld.

In het betaald voetbal is de opzet van de competitie al langere tijd onderwerp van gesprek. Deze discussie wordt mede gevoed door het feit dat Nederland in Europa op steeds grotere achterstand staat ten opzichte van de ons omringende grote voetballanden. Nog zorgwekkender is het terrein dat Nederland verliest ten opzichte van 'kleinere' voetballanden als Portugal, Griekenland en Tsjechië. Die achterstand manifesteert zich op het gebied van sportieve kwaliteit en weerbaarheid, maar ook op het gebied van financiën.

,,Het betaalde voetbal in Nederland krijgt door deze verandering een enorme kwaliteit- en spanningsimpuls", aldus voorzitter Michael van Praag van de ENV. ,,De introductie van play-offs zal uiteindelijk leiden tot meer toeschouwers en extra inkomsten voor de clubs".

,,Dit is een overwinning voor het voetbal. Het spanningselement in een competitie is essentieel voor de continuïteit van topvoetbal in Nederland, waardoor de kwaliteit van het Nederlandse voetbal zal toenemen. Ik ben ervan overtuigd dat het publiek uiteindelijk de grote winnaar wordt", aldus Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB.

De overheid is inmiddels op de hoogte gesteld van de voornemens. Op korte termijn zal overleg met de overheid plaatsvinden.

Als de positie van Nederland op de Europese ranking wijzigt door het aantal behaalde punten, en dit gevolgen heeft voor het aantal Nederlandse clubs dat Europees voetbal speelt, dan zal opnieuw worden gekeken naar de vorm van de play-off aanpak.

Bron: KNVB en Ajax.nl