Menu
'Vanavond eerste kans op verrassing'

'Vanavond eerste kans op verrassing'

Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd heten Edwin van der Sar en Frank de Boer de fans welkom in de Amsterdam ArenA. Beurtelings schrijven de directeur marketing en hoofdcoach van Ajax een persoonlijk voorwoord in het programmaboekje Ajax Kick Off. Bij de aftrap in het Europese seizoen is het voor Ajax - PSG de beurt aan Edwin van der Sar.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom bij de eerste thuiswedstrijd in de UEFA Champions League. Vandaag ontvangen wij Paris Saint-Germain.

De club uit Parijs heeft de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd. De nieuwe eigenaren uit Qatar hebben behoorlijk geïnvesteerd. Bij veel clubs met een rijke eigenaar is geen causaal verband tussen geld en prestaties. In Parijs ligt dat anders. De club werd in 2011 overgenomen. Na een tweede plaats in 2012 werd zowel in 2013 als in 2014 de Franse titel behaald. In 2014 wonnen ze tevens de beker en de nationale supercup. Ook internationaal gezien heeft ‘PSG’ zich de afgelopen jaren laten zien. Ze hebben ambitie en de middelen. En zoals het lijkt zit er dus een gedegen beleid achter.

Frank de Boer zei het kort na de loting al over PSG. Deze club wil op korte termijn de UEFA Champions League winnen. Ajax zal Ajax niet zijn als we ook tegen zulke ploegen voor de winst zullen strijden. Het wordt een bijzondere avond. Het stadion is altijd extra sfeervol als er internationaal wordt gespeeld. En het publiek heeft bij zulke ontmoetingen meer dan ooit door dat de spelers hun steun hard nodig hebben.

Een weerzien met oud-Ajacieden Gregory van der Wiel, Maxwell en Zlatan Ibrahimovic maakt het vanavond extra leuk. Zij hebben alle drie de belangrijke jaren van de beginfase van hun profloopbaan in Amsterdam doorgebracht en ik heb me laten vertellen dat ze er alle drie met goed gevoel op terugkijken. Die sentimenten tellen vanavond niet, maar het is voor het publiek leuker om zulke spelers te treffen dan de minder bekende namen.

Zlatan schoot vorige week een stokoud record aan flarden. Bij zijn nationale ploeg maakte hij zijn 49ste en 50ste treffer. Een uit 1932 daterende record werd daarmee voorgoed uit de Zweedse statistieken geschoten. Zlatan is een indrukwekkende speler. Het is uniek dat iemand met zijn lengte zo’n goede techniek heeft. Daarbij is hij in de loop der jaren ijzersterk geworden, waardoor hij zich ontwikkeld heeft tot een absolute internationale topspits. Het zal een hele klus worden voor onze verdedigers om hem aan banden te leggen. Het vergt opperste concentratie en de juiste onderlinge coaching, tot aan het laatste fluitsignaal.

Die opperste concentratie hebben alle spelers nodig om vanavond voor een stunt te kunnen zorgen. We doen voor het vijfde opeenvolgende jaar mee in de poulefase van dit toernooi en na vier derde plaatsen willen we dit jaar (wederom) een serieuze gooi doen naar de tweede plaats. Dat levert overwintering in de UEFA Champions League op. Gezien de UEFA-ranking van de vier clubs in de poule en gezien de vier begrotingen zouden we derde in de poule moeten worden. Nederlanders moeten het als klein land van de creativiteit hebben. En ambitieus als wij bij Ajax zijn leggen wij ons bij voorbaat niet zomaar neer bij nederlagen tegen Barcelona en PSG. Zoals we de voorgaande jaren verrassende thuisoverwinningen op Manchester City en Barcelona wisten te behalen, zal ook nu ons doel zijn om in de poulefase voor verrassingen te zorgen. Vanavond is onze eerste kans.

Ik wens iedereen een heel mooie voetbalavond toe. Veel plezier bij Ajax – Paris Saint-Germain!

Edwin van der Sar

Directeur Marketing