Menu
'Vanavond willen we eerste tik uitdelen'

'Vanavond willen we eerste tik uitdelen'

Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd heten Edwin van der Sar en Frank de Boer de fans welkom in de Amsterdam ArenA. Beurtelings schrijven de directeur marketing en hoofdcoach van Ajax een persoonlijk voorwoord in het programmaboekje Ajax Kick Off. Bij Ajax - FC Salzburg is het de beurt aan Van der Sar.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom in de ArenA bij Ajax - FC Salzburg. Eindelijk weer een thuiswedstrijd in Europees verband. Het is alweer ruim twaalf weken geleden dat we thuis Barcelona versloegen.

Zelf heb ik tijdens mijn loopbaan altijd het meest genoten van dit soort avonden. In je ‘eigen’ volle stadion, met de wetenschap dat de ogen vanuit veel landen op je gericht zijn. Onze spelers voelen bij alle wedstrijden veel steun van onze fans. Maar hoe je het wendt of keert, bij internationale wedstrijden heerst toch weer een andere sfeer dan bij wedstrijden in de nationale competities. Daar mogen we vanavond met zijn allen van gaan genieten.

Helaas blijft een gedeelte van het stadion leeg, als gevolg van een straf die de UEFA ons oplegde. Dit vanwege een in hun ogen discriminerend spandoek dat tijdens Ajax - Celtic zichtbaar was. Een harde en dure straf voor ons. We blijven benadrukken dat supporters zich moeten realiseren dat zaken als vuurwerk en kwetsende spandoeken voor de UEFA gauw aanleiding zijn om forse straffen uit te delen. Met aan het eind van de rit de club als lijdend voorwerp.

Na de loting voor deze ronde van de UEFA Europa League zeiden veel Ajacieden, ikzelf ook, dat het een gunstige loting was. Daarmee bedoelde ik niet dat onze tegenstander uit Oostenrijk even aan de kant geschoven zou worden. Het ging erom dat een behoorlijk aantal topclubs uit grotere competities in de koker zaten die wij liever niet of nog niet wilden treffen.

Van Salzburg was al bekend dat ze stijf bovenaan staan in de competitie en dat ze zonder puntverlies de poulefase van de UEFA Europa League zijn doorgekomen. Nu we de laatste weken meer informatie over de ploeg hebben gekregen, is bij Ajax iedereen doordrongen van het feit dat het een taaie klus gaat worden. We spelen dus eerst thuis, daar moeten we wat mee doen. Om die reden verwacht ik vooral een spannende wedstrijd. Wij willen scoren en dus zullen we veel aanvallen. Dat brengt met zich mee dat er altijd gevaar is bij balverlies van ons, de omschakeling moet dus goed zijn. Onze spelers moeten dus niet alleen een hoog baltempo hanteren en door middel van ons positiespel gevaar stichten. Er wordt ook opperste concentratie gevraagd om het gevaar van Salzburg in de kiem te smoren. De hele wedstrijd. Toen ik nog keepte was het onder andere mijn taak om de organisatie goed neer te zetten en de spelers voor me scherp te houden. Dat is nu niet anders. Als het goed staat en iedereen scherp is, dan voorkom je dat die omschakelmomenten gevaarlijk kunnen worden. Zodat wij de bal weer snel in ons bezit hebben en een nieuwe aanval kunnen opzetten.

Want vanavond willen we de eerste tik uitdelen. De lastige uitwedstrijd in Salzburg zit tussen de belangrijke competitiewedstrijden tegen AZ en Feyenoord in. Met die wetenschap zou het lekker zijn als onze plannen voor vanavond goed uitpakken. Als dat lukt wordt het een mooie Europese voetbalavond, waar we met zijn allen dus meer dan twaalf weken op hebben moeten wachten.

Ik wens iedereen heel veel plezier bij Ajax - Salzburg.

Edwin van der Sar
Directeur Marketing