Menu
'Vandaag tellen de punten'

'Vandaag tellen de punten'

Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd heten Edwin van der Sar en Frank de Boer de fans welkom in de Amsterdam ArenA. Beurtelings schrijven de directeur marketing en hoofdcoach van Ajax een persoonlijk voorwoord in het programmaboekje Ajax Kick Off. Bij Ajax - PSV is het de beurt aan Frank de Boer.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom in de Amsterdam ArenA bij de topper Ajax - PSV.

In de derde speelronde al een confrontatie tussen twee ploegen die allebei kanshebber zijn voor de landstitel. Het is nog te vroeg om te kunnen inschatten welke clubs over pak ‘m beet 25 wedstrijden nog steeds bovenin meedraaien. Maar ik reken PSV in elk geval tot de serieuze concurrentie. Ik blijf benadrukken dat elke wedstrijd belangrijk is, omdat elke keer drie punten verdiend kunnen worden. Maar het spreekt voor zich dat een overwinning op PSV vanmiddag meer waarde heeft dan ‘gewoon’ die drie punten.

Terwijl veel mensen in de voetballerij praten over de transferwindow, eventuele competitievervalsing, transfergeruchten en dergelijke, richten wij ons als technische staf op de spelers die we dagelijks op het veld hebben staan. Met die groep leven we nu van wedstrijd naar wedstrijd. Begin september weten wij met welke spelers we de maanden daarna zullen werken. Zo simpel is het. Natuurlijk heb ik veelvuldig contact met Marc Overmars over transferzaken, maar wij laten ons er niet door afleiden. De staf niet en de spelers ook niet. Dat liet bijvoorbeeld Kenneth Vermeer meerdere wedstrijden op rij zien en ook Kolbeinn Sigthórsson speelde afgelopen zondag in Alkmaar zeer verdienstelijk.

Wat dat betreft zit ik momenteel in een luxepositie. Ik heb een goede en fitte selectie tot mijn beschikking. Want ook spelers zoals Ricardo van Rhijn en Joël Veltman hebben inmiddels hun minuten gemaakt, in Jong Ajax. Op Robert Muric en Viktor Fischer na is iedereen wedstrijdfit. Er zijn dus genoeg keuzemogelijkheden en onze reservebank is om die reden eigenlijk elke wedstrijd van topkwaliteit. Gelukkig is dat tot nu toe ook te zien in de resultaten. Die lijn willen we vanmiddag doortrekken. We hebben vaak genoeg gezegd: ‘kampioen word je niet met elf man’. Ik hoef de statistieken van vorige seizoenen er niet bij te pakken om die uitspraak kracht bij te zetten. Daar is iedereen hier van op de hoogte.

Ook lekker aan deze periode is dat we ‘echt’ aan het trainen zijn. Omdat we nog geen midweekse wedstrijden spelen leent deze hele maand zich goed voor intensieve en nuttige trainingsweken. We bouwen hiermee qua conditie en fitheid een buffer op voor de periode die gaat komen. En het geeft ons de gelegenheid veel te oefenen op tactische zaken. Dat we vooral vorige week tegen AZ al een paar mooie staaltjes voetbal hebben kunnen laten zien geeft mij natuurlijk een fantastisch gevoel.

Maar dat gevoel is weer snel vervlogen als we vandaag niet presteren. Zoals ik bij AZ Marco van Basten het beste gun, geldt dat zeker voor mijn vriend Phillip Cocu bij PSV. Maar niet als het op de onderlinge confrontatie aankomt. Zoals vandaag. Dan tellen dat soort sentimenten niet. Vandaag tellen de punten.

Heel veel plezier bij Ajax - PSV.

Frank de Boer
Trainer/coach