Menu
Vandaag...38 jaar geleden

Vandaag...38 jaar geleden

Het is vandaag precies 38 jaar geleden dat Ajax historie schreef op Wembley. De Amsterdammers veroverden voor de eerste keer de Europa Cup I door met 2-0 te winnen van Panathinaikos. Voor trainer Rinus Michels was deze finale het einde van een zesjarige periode als trainer bij Ajax. ,,Ik heb eruit gehaald wat erin zat, beter kon niet,'' verklaarde Michels voor de replay in 2000.

De ‘Generaal’ had zijn spelers tussen 1965 en 1971 klaargestoomd voor de Europese top. Met discipline en professionaliteit legde Michels de basis voor het succes van begin jaren zeventig. In het seizoen 1970-1971 plaatste Ajax zich via tegenstanders uit Albanië, Zwitserland, Schotland en Spanje voor de finale in ‘het Mekka van de voetballerij’ Engeland. In het fantastische Wembley-stadion - met ‘het heilige gras’ - stonden de Amsterdammers tegenover Panathinaikos. De Grieken waren na zeges op Jeunesse Esch, Slovan Bratislava, Everton en Rode Ster Belgrado doorgedrongen tot de finale. Daarvoor was wel een waar mirakel verricht want een 4-1-nederlaag bij Rode Ster werd in Griekenland door de ploeg van trainer Ferenc Puskas met een 3-0-zege weggepoetst. Puskas was een held, hét idool van Ajacied Gerrie Mühren, die op de tweede juni zou spelen tegen het team van zijn jeugdheld.

Ajax-linksbuiten Piet Keizer snelt voorbij zijn tegenstander op het heilige gras van Wembley. Ajax-linksbuiten Piet Keizer snelt voorbij zijn tegenstander op het heilige gras van Wembley.

Al na vijf minuten wist Ajax een voorsprong te nemen op de Griekse opponent. De licht aan zijn enkel geblesseerde Piet Keizer gaf zijn tegenstander Kamaras het nakijken en leverde een prachtige bal op maat voor Dick van Dijk. Van Dijk kopte de bal met een fraaie boog in het doel: 1-0.
Het bleek de aanzet tot een stortvloed aan Ajax-aanvallen, maar die bleven voorlopig verder zonder resultaat. De beroemde scheidsrechter Jack Taylor floot voor rust. In de kleedkamer van Ajax heerste onrust. Het hart van Nico Rijnders sloeg over en Michels wisselde hem voor Horst Blankenburg. Sjaak Swart maakte volgens de overlevering een te nerveuze indruk. Ook hij keerde niet terug op het veld waardoor Michels de gok nam op een gegeven moment met tien man te komen staan. Twee wissels was namelijk destijds het maximale aantal; met de geblesseerde Keizer nam Michels dus een risico. Barry Hulshoff was de stabiele factor in de defensie. Onder zijn leiding kwam er nauwelijks Griekse dreiging. Johan Cruijff leek Ajax op 2-0 te zetten, maar via de paal verdween de inzet over de achterlijn.

Daarna gebeurde er bijna niets opwindends, tot Cruijff een paar minuten voor tijd door de vermoeide defensie van Panathinaikos soleerde. Hij bezorgde de bal bij Haan en die haalde uit. Het schot veranderde van richting en vloog het doel in. Ajax leidde met 2-0 en had de Cup die het vorige jaar door Feyenoord was gewonnen, binnen gehaald.

Aanvoerder Velibor Vasovic vierde op het hoogtepunt van zijn carrière zijn afscheid. Vijf jaar lang was hij het boegbeeld van de Amsterdamse defensie en afscheid nemen met de Europa Cup I was hem meer dan gegund.

Het Amsterdamse basiselftal voor de finale tegen Panathinaikos. Het Amsterdamse basiselftal voor de finale tegen Panathinaikos.

De winst van de Cup in 1971 bleek de aanzet tot drie Europacups op rij. Ook in 1972 (Internazionale) en 1973 (Juventus) veroveren de Amsterdammers de belangrijkste Europese beker.

Als afsluiting van het honderdjarig bestaan van Ajax in 2000 werd er een replay gespeeld tussen de finalisten van 1971. In de Amsterdam ArenA wonnen de Grieken met 0-1. Daarna speelden de huidige teams tegen elkaar. In dat prestigieuze duel zegevierde Ajax na doelpunten van Wamberto en Aron Winter met 2-0. Precies; dezelfde uitslag als 2 juni 1971 in Londen.