Menu
Vanenburg geniet van Aissati

Vanenburg geniet van Aissati

Hoewel hij zeven seizoenen voor PSV speelde en daar zijn grootste successen vierde, lijkt vaak worden vergeten dat Vanenburg ook zes jaar voor Ajax uitkwam. De 45-jarige geboren Utrechter koestert daarom nog steeds warme gevoelens voor beide clubs.

,,Ik heb altijd een band gehouden met beide clubs", zegt de voormalige balvirtuoos. ,,Bij Ajax is het allemaal begonnen en heb ik met fantastische spelers gespeeld. Later heb ik bij PSV ook een mooie tijd gehad en vooral veel gewonnen." Terugkijkend begrijpt Vanenburg dat ze in Amsterdam niet blij waren toen hij samen met Ronald Koeman Ajax in de zomer van 1986 verruilde voor de grote concurrent uit Brabant. ,,Misschien vonden de mensen het van mij nog erger dan van Ronald. Ik was toch een speler uit de eigen jeugd en meer een Ajax-speler dan Ronald, die weer andere kwaliteiten had. Toch geloof ik niet dat de mensen zijn vergeten wat ik voor Ajax heb gedaan."

Met zes jaar Ajax en zeven jaar PSV achter zijn naam heeft Vanenburg veel herinneringen aan de onderlinge confrontaties. Drie wedstrijden springen wat hem betreft eruit. Allereerst beide duels uit het seizoen 1987-1988, ‘Vaantjes’ tweede seizoen in Eindhovense dienst. ,,Toen wonnen wij uit met 0-1 door een goal van Søren Lerby. Het was de eerste keer dat ik na mijn overgang terugkeerde in de Meer. Eerder dat seizoen hadden we in Eindhoven met 4-2 gewonnen. Dat was een heel leuke wedstrijd, waarin Ajax ook goed speelde. Verder speelde ik tegen Frank Rijkaard, met wie ik altijd had samengespeeld. Dat had iets speciaals."
Ten slotte herinnert de 42-voudig international zich zijn allerlaatste Ajax – PSV als Ajacied goed. ,,Toen speelden we PSV helemaal zoek, maar kwamen zij met 0-2 voor. Ik geloof dat Ruud Gullit op een gegeven moment zelfs als linksback speelde, zo goed waren wij. Uiteindelijk verloren we wel met 2-4."

Gevraagd naar zijn prognose voor het duel van vandaag als zijn voormalige clubs in het Philips Stadion tegenover elkaar staan, antwoordt Vanenburg: ,,Ik denk dat het een wedstrijd wordt waarin het resultaat voorop staat. Ik kan niet echt zeggen wie de favoriet is, maar als ik moet kiezen dicht ik Ajax toch de meeste kansen toe. Zij kunnen nog tweede worden en zitten op dit moment in een soort ‘flow’, terwijl PSV al een teleurstellend seizoen achter de rug heeft."

Als liefhebber verheugt Vanenburg zich vooral op een optreden van de PSV’er Ibrahim Afellay en de Ajacieden Ismaïl Aissati en Luis Suarez. Vooral over Aissati, die vorig jaar de omgekeerde weg van hem bewandelde, is de voormalige middenvelder/aanvaller lyrisch. ,,Hij is een heel groot talent. Suarez vind ik ook een speciale voetballer. Hij creëert een hoop en dat vind ik leuk om te zien."

Toch zal Vanenburg waarschijnlijk ontbreken bij de enigszins gedevalueerde competitietopper. ,,Als ik kijk, kijk ik lekker op tv. Ik ben zo druk bezig met andere dingen", aldus de voormalige coach van onder meer Helmond Sport en Eindhoven. ,,Toch wil ik volgend seizoen wel weer aan de slag als trainer. Mijn oudste dochter gaat dan studeren en de jongste gaat naar de middelbare school. Dat lijkt me een mooi moment om weer iets te gaan doen."

PSV – Ajax begint zondag om 16.30 uur.

Resultaten van de laatste vijf seizoenen:

2007-2008 PSV – Ajax 0-0 (19-03-2008)
2006-2007 PSV – Ajax 1-5 (18-03-2007)
2005-2006 PSV – Ajax 1-0 (23-10-2005)
2004-2005 PSV – Ajax 2-0 (24-10-2004)
2003-2004 PSV – Ajax 2-2 (26-10-2003)

Foto: Pro Shots