Menu
Veel afwezigen bij Dnipro

Veel afwezigen bij Dnipro

Dnipro Dnipropetrovsk mist donderdag een aantal belangrijke spelers wegens schorsingen. Aanvoerder Ruslan Rotan, rechtsback Artem Fedetskiy en Roman Zozulya (maker van de 1-0 in Kiev) volgen de return in de achtste finale van de UEFA Europa League vanaf de tribune. Coach Myron Markevych is wegens ziekte in Oekraïne achtergebleven. Assistent-coach Oleksandr Ivanov en resere-aanvoerder Yevhen Konoplyanka namen woendagavond de honneurs waar tijdens de persconferentie.

De personele wijzigingen bij Dnipro vormen niet de enige verandering tijdens de return in Amsterdam. Zo is ten opzichte van de heenwedstrijd in Oekraïne het veld in Amsterdam een stuk beter. Ook het aantal toeschouwers (15.000 fans in een stadion van 70.000 plaatsen tegenover een uitverkochte Amsterdam ArenA) zal een duidelijk verschil geven. Konoplyanka: ,,We zullen er morgen maximaal van proberen te genieten. Zulke omstandigheden stimuleren ons alleen maar. Als we in Kiev een beter veld en meer fans hadden gehad, hadden we de thuiswedstrijd van Ajax wellicht nog ruimer gewonnen.”

De huidige nummer 3 van de Oekraïense competitie mist tijdens de return drie belangrijke spelers en hun zieke coach. Om het team morele support te geven, zijn de geschorste spelers samen met het team naar Nederland gevlogen. Konoplyanka: ,,Ik ben heel blij dat ze ons hier steunen. Tegen onze aanvoerder Ruslan Rotan heb ik zelfs gezegd: doe donderdagavond een plaksnor op zodat je je als coach kunt vermommen en op de bank kunt gaan zitten.”

Assistent-trainer Oleksander Ivanov heeft donderdagavond de eindverantwoording. Het kwam voor hem als een grote verrassing aangezien hij er woensdagochtend nog vanuit ging dat de hoofdcoach gewoon mee zou vliegen. ,,Deze rol voelt voor mij daarom ook zeer onwennig. De artsen hebben onze trainer echter afgeraden om nu te vliegen. Zowel vanavond als morgen overdag zal ik telefonisch contact met hem hebben om alles door te spreken. Tijdens de wedstrijd zal er geen contact met Oekraïne zijn.”

Vice-aanvoerder Konoplyanka wenste op zijn beurt weinig woorden vuil te maken aan de afwezigheid van de coach. Ook wilde hij niets van een veranderde rol voor hem weten, nu ook de aanvoerder er niet bij is. ,,Een gelijkspel of zege op Ajax zou voor onze coach het best denkbare medicijn zijn. We hebben een uitstekende assistent-coach die nu op zijn beurt de tactiek en de opstelling zal bepalen. Daar is voor mij geen rol weggelegd.”

Na de uitschakeling van Olympiakos Piraeus (2-0, 2-2) in de vorige ronde hoopt Dnipro donderdag opnieuw een bijzonder hoofdstuk in de clubgeschiedenis te kunnen bijschrijven. ,,We staan voor een grote stap in onze geschiedenis. Het zou heel bijzonder zijn als we ten koste van Ajax bij de laatste acht van de UEFA Europa league kunnen komen”, zei Konoplyanka daarover. ,,We hopen daarom op een soortgelijk succes als tegen Olympiakos.”

Ivanov verwacht donderdag een agressief en aanvallend Ajax te treffen. ,,Ik denk dat ze vanaf de eerste minuut op zoek zullen gaan naar een doelpunt. Hoe wij daar op zullen antwoorden? Dat zullen we morgenavond tijdens de wedstrijd zien.”

Tekst en foto: Ajax.nl