Menu

Veel Ajacieden op WK onder 19

Het wereldkampioenschap voetbal voor spelers onder de 19 jaar staat voor de deur. Van 17 juni tot en met 8 juli zullen tijdens het toernooi in Argentinië vele Ajacieden in actie komen.

De meesten zullen voor Nederland uitkomen. Hoewel bondscoach Louis van Gaal nog geen defintieve selectie heeft gemaakt, zullen Rafael van der Vaart en Youssouf Hersi waarschijnlijk wel tot de Oranje-klanten behoren. Momenteel zijn Maarten Stekelenburg en Johnny Heitinga zich in Toulon in de kijker aan het spelen. Misschien dat de doelman en de verdediger ook door Van Gaal worden uitgenodigd.

Voor Hersi is het bijzonder dat hij tegen zijn geboorteland Ethiopie zal uitkomen. Nederland is ingedeeld met het land, waaruit Hersi op 5-jarige leeftijd vluchtte. Naast het Afrikaanse land zijn ook Ecuador en Costa Rica tegenstanders van Oranje. Jose Valencia, verdediger van Ajax 2, moest jammergenoeg geblesseerd afzeggen voor zijn land Ecuador. Hij wordt net voor het WK geopereerd.

Maar zijn Ajax-teamgenoot Anthony Obodai zal naar alle waarschijnlijkheid wel in actie komen. Obodai heeft een uitnodiging gekregen van de Ghanese bondscoach. De zwarte Satellieten, zoals het Ghanese beloftenteam wordt genoemd, speelt zondag 10 juni nog een oefenduel in Frankfurt tegen Duitsland.

Ook Brazilië werkt eerst nog een oefenserie af. Ajacied Walker zit in de voorlopige selectie van bondscoach Carlos Cesar. Cesar maakt zijn achttien spelers bekend na oefenwedstrijden tegen Angola (3 juni), Egypte (6 juni) en Jamaica (10 juni). Walker werd anderhalf jaar geleden al wereldkampioen met Brazilië onder de 17 jaar.