Menu
Veel goals bij laatste Klassiekers

Veel goals bij laatste Klassiekers

Ajax speelt zondag in eigen huis de eerste klassieker van het seizoen tegen Feyenoord. In tegenstelling tot vorig seizoen draaien de bezoekers onder leiding van oud-Ajacied Ronald Koeman weer mee in de bovenste regionen van de Eredivisie. De Rotterdammers bezetten na negen speelronden de vierde plaats en houden daarmee Ajax twee posities onder zich. Indien de thuisploeg zegeviert, passeert het de eeuwige rivaal op de ranglijst.

Op basis van de statistieken hoeft trainer Frank de Boer zich weinig zorgen te maken. De laatste vijf seizoenen was Ajax telkens oppermachtig en won het evenzoveel keren met de totale doelcijfers: 16-2. Toch is het maar de vraag of ook de komende editie zo simpel zal verlopen. De regerend landskampioen verkeert momenteel in een moeilijke fase, deels door het zware programma, maar ook vanwege het ontbreken van de juiste vorm.

Volgens het aloude cliché is de Klassieker echter een op zichzelf staand duel waarin niet zelden magische krachten loskomen bij de underdog. Daarnaast kan De Boer tot nu toe bogen op een uitstekende score in thuiswedstrijden.

Vurnon Anita in actie tijdens de Klassieker op 15 februari 2009. Vurnon Anita in actie tijdens de Klassieker op 15 februari 2009.

Vorig seizoen zegevierde de Noord-Hollander met 2-0 in zijn eerste Klassieker als coach. Toby Alderweireld opende toen met een afstandsschot de score namens Ajax. Hierna kreeg de recordkampioen voldoende kansen om de score te verdubbelen, maar werd het treffen pas dertien minuten voor tijd beslist door een rake strafschop van Miralem Sulejmani.

,,We hebben redelijk tot goed gevoetbald”, was de conclusie van De Boer destijds na afloop. ,,Toch deden we onszelf lange tijd tekort door niet sneller de tweede goal te maken. Daardoor bleef het onnodig lang spannend. Al hebben we ook bijna niets weggegeven. Dat is ook een compliment waard.” Juist dat laatste is in de huidige jaargang het zorgenkind van Ajax, dat in negen competitieduels al dertien tegentreffers incasseerde. Daarbij moet wel worden gezegd dat de achterste linie deze jaargang amper in dezelfde samenstelling heeft kunnen spelen vanwege blessures en schorsingen.

Komende zondag kan De Boer in elk geval niet beschikken over Eyong Enoh, die tegen AZ met een rode kaart (2x geel) op zak vroegtijdig moest inrukken. Gregory van der Wiel (afgelopen dinsdag nog in actie tegen Dinamo Zagreb) keert juist terug van een schorsing.

Ajax - Feyenoord begint zondag om 12.30 uur.

Resultaten van de laatste vijf edities:

2010/2011 Ajax - Feyenoord 2-0 (19-01-2011)
2009/2010 Ajax - Feyenoord 5-1 (01-11-2009)
2008/2009 Ajax - Feyenoord 2-0 (15-02-2009)
2007/2008 Ajax - Feyenoord 3-0 (03-02-2008)
2006/2007 Ajax - Feyenoord 4-1 (04-02-2007)

Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst