Menu
'Veel overeenkomsten tussen NEC en PSV'

'Veel overeenkomsten tussen NEC en PSV'

Ajax treft de komende tien dagen eerst NEC en vervolgens PSV. Volgens Frank de Boer is het een voordeel dat voor de topper van de Eredivisie eerst de degens gekruist moeten worden met de Nijmegenaren. ,,Er zijn de nodige overeenkomsten tussen NEC en PSV. Ernest Faber, de coach, heeft natuurlijk als assistent bij PSV gewerkt en in het systeem zie je ook wel overeenkomsten. Dat kunnen we mooi meepikken richting PSV.”

De Boer maakte duidelijk dat de focus van de Ajacieden volledig op NEC ligt. ,,Veel mensen mogen in hun hoofd al bij PSV zitten, maar wij denken daar anders over. De wedstrijd tegen NEC is verreweg het belangrijkst”, vertelt De Boer. ,,Als we punten verspelen tegen NEC wordt de wedstrijd tegen PSV van minder belang. We moeten zorgen dat we drie punten pakken, daarna kunnen we ons volop concentreren op PSV.”

Niemand sparen
Vier Ajacieden – Mitchell Dijks, Riechedly Bazoer, Davy Klaassen en Nemanja Gudelj – staan op scherp. Zij zijn bij een volgende gele kaart geschorst. ,,Maar ik zal die jongens niet gaan sparen”, kondigde De Boer aan. De coach weigerde iets los te laten over de opstelling. Of de geschorste Anwar El Ghazi weer terugkeert in de basis, liet De Boer eveneens in het midden. ,,El Ghazi moet het iedere keer weer laten zien, net als ieder ander.”

De laatste wedstrijden lijkt Ajax aan de betere hand. Zowel tegen AZ (4-1) als bij Willem ll (0-4) was het spel bij vlagen prima. Volgens De Boer komt dat omdat er gerichter getraind kan worden. Ajax heeft geen Europese verplichtingen meer en is al uitgeschakeld in de KNVB Beker. ,,Daarvoor was het alleen maar opbouwen en herstellen. Nu kunnen we het echt opbouwen van week tot week. We kunnen nadrukkelijk aangeven wat we willen zien, in overleg met de spelers. Die combinatie maakt dat het beter loopt.”

Volgens De Boer is ook de veldbezetting beter verzorgd. De coach werd ook gevraagd of het drukzetten verbeterd is, maar dat is volgens de coach niet aan de orde. ,,De intentie is altijd hetzelfde geweest. Als je de wedstrijden terugkijkt, kun je zien dat we altijd druk geven. Het gaat er juist om wat we doen als we balbezit hebben. Dat is nu beter verzorgd. Daarvoor waren we de bal vaak binnen twee seconden weer kwijt. Natuurlijk heeft het ook met frisheid te maken, dat je net wel dat voetje er tussen kan krijgen. Ik vind de groep fris ogen.”

Stabiele factor
De Boer werd ook gevraagd naar de ontwikkeling van Joël Veltman. De verdediger kon op lovende kritieken rekenen. ,,Ik vind hem een stabiele factor, niet alleen als centrale verdediger, maar ook als rechtsback. Ik ben heel blij met hem, ook in zijn positieve benadering naar andere jongens toe. Hij manifesteert zich uitstekend.”

Van promovendus NEC, dat verdienstelijk zevende staat, toonde De Boer zich onder de indruk. ,,Het is een team dat voor elkaar wil werken en gewoon goed staat. Ze scoren wat minder dan andere teams. Het doelsaldo is met 29-29 in evenwicht, maar ik denk dat ze dat liever anders hadden gezien. Het is een stugge tegenstander die graag vanuit de omschakeling wil spelen. Wij moeten zorgen dat we er doorheen komen.”

Toekomst De Boer
De Boer lichtte nogmaals toe waarom hij de beslissing over zijn toekomst bij Ajax voorlopig heeft geparkeerd. ,,Het belangrijkste is de titelrace. Ik wil niet dat randzaken dat verstoren. Je ziet aan mijn collega bij NEC, Ernest Faber, wat er kan gebeuren. Ik ben er overigens nog niet uit, dus ik heb ook nog niets te melden.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees
Tickets Ajax - NEC