Menu
'Veel profijt van extra training'

'Veel profijt van extra training'

De Ajax-jeugdopleiding is volop in ontwikkeling. Het individu staat tegenwoordig centraal op sportcomplex de Toekomst. Mede dankzij de jaarlijkse bijdrage van de VriendenLoterij zijn de faciliteiten verbeterd en is de begeleiding van de jonge voetballers nog intensiever geworden. In deze serie geven betrokkenen een kijkje achter de schermen. In aflevering 2: Jairo Riedewald.

Sinds vijftien maanden heeft Jairo Riedewald het record van jongst scorende Ajax-debutant in de Eredivisie op zijn naam staan. De inmiddels 18-jarige Riedewald bekroonde zijn Eredivisiedebuut op 22 december 2013 met liefst twee goals in blessuretijd. Hij boog daarmee eigenhandig een 1-0 achterstand tegen Roda JC in een zege om en kwam in een fraai rijtje met scorende Ajax-debutanten. In één klap had hij daarmee zijn naam gevestigd.

Mooier en symbolischer had 2013 destijds niet kunnen eindigen voor de jeugdinternational. Zijn meer dan geslaagde competitiedebuut vormde de kroon om een jaar dat hij nooit zal vergeten. Hij behoort tot de eerste lichting jeugdspelers die volgens de nieuwe filosofie zijn opgeleid. Het zorgde ervoor dat hij de voorgaande twaalf maanden reuzenstappen in zijn ontwikkeling zette. Zo tekende hij in maart van dat jaar zijn eerste profcontract. Een extra stimulans om zijn ontwikkeling nog meer in een sneltreinvaart te brengen. ,,Ik had mijn MBO-opleiding net afgerond, was lekker bezig bij Ajax en speelde als eerstejaars B-junior met de A1 mee. Ik trainde - in lijn van de nieuwe manier van opleiden bij Ajax - twee keer per dag, maar kon het prima met andere dingen combineren. Door al die extra trainingsarbeid en begeleiding in de gym werd ik veel sterker en zelfverzekerder. Toen kwam ik er echt achter dat je er hard voor moet werken en in jezelf moet investeren om iets te bereiken. Dat hele jaar is echt tekenend geweest voor mijn carrière. Het heeft me gebracht waar ik nu sta.” Dat besef en de vreugde rondom zijn meer dan geslaagde debuut kwamen samen toen hij op die koude zondag in december zijn shirt uittrok in het zuidelijkste puntje van Limburg.

Riedewald: ,,Ik heb dagelijks profijt van alle extra trainingsarbeid. Ga maar na: meer longinhoud, sterkere spieren en explosiever." Riedewald: ,,Ik heb dagelijks profijt van alle extra trainingsarbeid. Ga maar na: meer longinhoud, sterkere spieren en explosiever."

Hoe anders zag zijn leven eruit toen hij in 2007 als D-pupil bij Ajax binnenkwam. Het was de tijd dat het in de opleiding nog voor een groot deel om het team in plaats van om het individu draaide. Sinds de B1-junioren volgt hij het nieuwe schema. ,,Voor die tijd sliep ik vaak uit tot 11:30 uur uit en ging ik vervolgens met de trein naar Ajax voor de training van 14:30 uur. In de nieuwe situatie stond ik ineens om 7:30 uur op en benutte ik de ochtend om extra te trainen bij Ajax. Samen met mijn performance coach Bas Bruning was ik op wedstrijddagen soms wel vijf uur voor de aftrap op de club om aan mezelf te werken. In de avond voelde ik me dan sterker tijdens de wedstrijd. Op dat soort momenten merk je direct wat voor effect die extra trainingsarbeid heeft.”

Als hij tegenwoordig de gym op de Toekomst betreedt, ziet hij veel jeugdspelers rondlopen. ,,Nu hebben sommige C-junioren dezelfde instelling als die ik het jaar voor mijn debuut had. Het zijn stuk voor stuk goede voetballers, maar fysiek gezien worden ze op zo’n jonge leeftijd nu ook al echte kerels. Dan ben je pas echt compleet als voetballer. Het enthousiasme spat ervan af, want ze merken dat het werkt. Het heeft destijds bij mij even geduurd voordat ik doorkreeg dat krachttraining je zo goed zou kunnen helpen. Ik heb er nu dagelijks profijt van. Ga maar na: meer longinhoud, sterkere spieren en explosiever. Daardoor houd ik de wedstrijden makkelijker vol en ben ik sterker in de duels. Mentaal helpt het trouwens ook, want dankzij een speciale training bij Ajax is mijn concentratie tijdens wedstrijden ook een stuk verbeterd.”

Riedewald: ,,Ik heb in het verleden behoorlijk wat uren verspeeld aan thuis op de bank hangen. Ik oefende soms wel eens met Queensy Menig op tweebenigheid en passing, maar dat was het wel voor wat betreft extra arbeid. Ik had ook elke dag langer op het veld kunnen blijven of extra naar de gym kunnen gaan. Tegenwoordig is alles aanwezig bij Ajax om te slagen. Als je in de gym over je schouder kijkt, zie je direct een trainer. En wat te denken van ervaren oud-spelers als Frank de Boer en Dennis Bergkamp aan wie je - ook als jeugdspeler - alles kan vragen. Ik snap wel dat mensen zeggen dat de Ajax-opleiding de beste ter wereld is."

Zo ziet een gemiddelde week (zonder midweekse wedstrijd) van Jairo Riedewald eruit:

Maandag: Training (,,Als we op zondag een wedstrijd hebben gespeeld, staat er maandag een uitlooptraining op het programma.”)
Dinsdag: Vrije dag
Woensdag: Training (,,Op deze dag trainen we meestal rustig om weer op te bouwen na onze vrije dag.”)
Donderdag: Training (,,Dit is vaak de zwaarste training in de week met een extra fysieke prikkel.”)
Vrijdag:: Training en persdag (,,Ook op vrijdag staat het fysieke aspect vaak centraal. Daarna zijn er meestal interviews en andere (sponsor)verplichtingen of activiteiten voor het goede doel. Dat soort dingen buiten het voetbal om doe ik graag. Dat geldt ook voor het contact met de fans. Het is prachtig dat ik iemand blij kan maken door een handtekening uit te delen of door met de Ajax-selectie bijvoorbeeld een ziekenhuis te bezoeken. Puur door alleen in je Ajax-pak aanwezig te zijn, krijgt iedereen een lach op zijn gezicht. Mooi toch?”)
Zaterdag: Training (,,De dag voor de wedstrijd staat er altijd een tactische training op het programma. Bijna alles staat dan in het teken van de wedstrijd.”)
Zondag: Wedstrijd

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees


Speel mee voor Ajax in de VriendenLoterij en steun daarmee direct de Ajax-jeugdopleiding. Via onderstaande link vind je meer informatie.

Naar de website van de VriendenLoterij