Menu
Veel verschillende spelers trefzeker

Veel verschillende spelers trefzeker

NAC - Ajax is zaterdag een duel tussen een moeizaam scorende en juist soepel scorende ploeg. Ajax liet in de laatste zeven wedstrijden liefst twintig doelpunten aantekenen.

Naast de soepel lopende doelpuntenmachine incasseerde Ajax in de laatste zeven (competitie)duels ook slechts vijf doelpunten. De veelzijdigheid aan scorende Ajacieden valt daarbij extra op. Het is een trend die vrijwel het hele seizoen al zichtbaar is. In de laatste zeven wedstrijden bewees de ploeg van Frank de Boer dat veel schakels kunnen scoren. Alleen in de competitiewedstrijden tegen NEC en AZ maakte een Ajacied twee doelpunten. Thuis tegen NEC was Viktor Fischer goed voor twee goals. Clubtopscorer Siem de Jong was met twee treffers beslissend in de uitwedstrijd tegen AZ. In de overige vijf duels nam telkens één Ajacied een enkel doelpunt voor zijn rekening.

De huidige goede reeks volgt op de zwakste fase van het seizoen. In een week tijd, tussen 21 en 27 februari, werden de Amsterdammers geëlimineerd in de Europa League en het KNVB Bekertoernooi. Tussen de nederlagen tegen Steaua Boekarest (2-0) en AZ (0-3) door, volgde een gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag: 1-1. De van AZ verloren halve finale in het bekertoernooi (27 februari) is daarmee Ajax’ laatste nederlaag. De regerend landskampioen herstelde zich glansrijk en kleurde maart en april met zes opeenvolgende zeges en slechts een gelijkspel. Het gelijkspel volgde vorige week vrijdag toen Heerenveen Ajax in de ArenA op 1-1 hield.

Siem de Jong viert een van zijn twee treffers in het thuisduel met NAC Breda. Ajax won de thuiswedstrijd tegen de Bredanaars dit seizoen met 5-0. Siem de Jong viert een van zijn twee treffers in het thuisduel met NAC Breda. Ajax won de thuiswedstrijd tegen de Bredanaars dit seizoen met 5-0.

Tegenover de Amsterdamse variatie aan scorende spelers staat het gebrek aan scorend vermogen bij NAC. De Bredase clubtopscorer Nemanja Gudelj staat op slechts vijf doelpunten. Vier Ajacieden scoorden al vaker dan de meest trefzekere NAC’er. Naast clubtopscorer Siem de Jong (11 doelpunten) sloegen ook Lasse Schöne (6), Viktor Fischer en Christian Eriksen (beiden 9) vaker toe. De Bredanaars scoorden dit voetbaljaar ook maar 35 keer (en kregen 50 doelpunten tegen). Ajax gaat daar met zijn 74 doelpunten dubbel en dwars overheen. Het doelsaldo van de Ajacieden ziet er met de 31 tegentreffers ook al een stuk zonniger uit.

De vooruitzichten voor NAC zien er statistisch gezien evenmin zonnig uit. De laatste veertien keren waarin NAC gastheer was voor Ajax incasseerde de thuisploeg telkens minimaal een treffer. Het lukte de Noad Advendo Combinatie de laatste acht keer in de Eredivisie niet om thuis van Ajax te winnen. De laatste thuiszege op Ajax dateert van 21 september 2003 (4-2). Het lukte de Bredanaars de laatste twee thuiswedstrijden bovendien niet om een doelpunt te maken. De hele historie van NAC – Ajax overziend maakte Ajax gemiddeld twee doelpunten per bezoek aan Breda (45 edities in de Eredivisie, 94 Amsterdamse goals). Dat belooft wat voor de voorlaatste uitwedstrijd van Ajax in dit seizoen.

Ajax herstelt zich na ‘rampweek’ in januari met ongeslagen reeks:

Ajax – Heerenveen 1-1 (Fischer)
PSV – Ajax 2-3 (Sigthórsson, Eriksen, Boerrigter)
Ajax – Heracles Almelo 4-0 (Schöne, Sigthórsson, Babel, Eriksen)
Ajax – NEC 4-1 (Fischer (2), Babel, Van Eijden (e.d.))
AZ – Ajax 2-3 (De Jong (2), Blind)
Ajax – PEC Zwolle 3-0 (Sigthórsson, De Jong, Boerrigter)
FC Twente – Ajax 0-2 (Schöne, Alderweireld)

Laatste edities van NAC – Ajax:

2011 – 2012: 0-2 (Bulykin, Lodeiro)
2010 – 2011: 0-3 (Siem de Jong, Penders (e.d.), Sulejmani)
2009 – 2010: 1-1 (Lindgren)
2008 – 2009: 0-3 (Vermaelen, Van der Wiel, Suarez)
2007 – 2008: 2-3 (Huntelaar, Emanuelson, Heitinga)

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst