Menu

Veerkrachtig Ajax klopt met tien man AZ

Met tien man heeft Ajax zondag een zwak AZ geklopt. Tot het moment dat Richard Witschge met een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd, was Ajax wel de betere ploeg, maar in de score was dat niet uitgedrukt. Na de verwijdering van de linkermiddenvelder draaide het beter en liepen de Amsterdammers in eigen huis uit naar een verdiende 4-1 overwinning.

'Het was voor ons beter geweest als Ajax met elf man was blijven spelen', schatte AZ-trainer Gerard van der Lem in. 'Het is duidelijk dat het beste er bij ons af is. Na dinsdag is er iets geknakt. Het was tekenend dat toen we op 0-1 kwamen, die stand er tot de rust niet kon worden uitgesleept.'

AZ verkreeg de voorsprong in de laatste minuut van de eerste helft. John Bosman was voor het eerst verlost van Frank Verlaat. Niet goed bewaakt door John O'Brien kopte de oud-Ajacied de vrije trap van Hernandez goed binnen. Die stand had eigenlijk nooit op het bord mogen komen, want Ajax had AZ in de tang. De Amsterdammers wonnen bijna alle individuele duels en kreeg van AZ veel ruimte.

Maar bij de thuisploeg was de communicatie ver te zoeken. 'Er waren veel misverstanden', had interim-trainer Hans Westerhof gezien. 'Vooral tussen Shota Arveladze en het middenveld, maar dat gaat er wel uit. De aanvallers gingen beter druk zetten. Maar ik vind niet dat een aanvaller op zijn eigen helft moet verdedigen. Daar zijn anderen voor.'

Er moest wel een fout van AZ-doelman Oscar Moens aan te pas komen om de gelijkmaker op het bord te krijgen. De Rotterdammer kreeg een schot van Richard Knopper niet goed weg. Arveladze was alert en prikte de 1-1 binnen.

Zo kon Ajax met vertrouwen de tweede helft in. Dat er goede moed was, bleek direct, want vanaf de aftrap vond Knopper Brian Laudrup op rechts. De Deen zette goed voor, maar Arveladze stond net een stap te ver naar achteren om succesvol te zijn. Kort daarop had de Georgiër weer een kans toen hij alleen Peter Wijker nog naast zich had. De AZ-verdediger was hem echter te slim af.

Afkoelperiode

Nog geen tien minuten was de tweede helft oud toen Witschge een overtreding van achter maakte. Aangezien hij al geel op zak had, kon hij gaan douchen. De scheidsrechter was daarna de gebeten hond en de F-side liet dat duidelijk merken door Van Egmond allerlei verwensingen naar het hoofd te slingeren. Lang liet de arbiter dat niet duren, want in de 56e minuut vertrok hij naar de catacomben.

Waar AZ achter hem aanliep, bleef Ajax op het veld. AZ 'er Dries Boussatta bleef op Van Egmond in praten. Het bleek dat de rappe rechtsbuiten van de Alkmaarders voortdurend was beledigd, maar dat Van Egmond daar niet voor wilde optreden. Pas toen hijzelf slachtoffer werd van de verwensingen blies hij af. 'Dat vond ik een beetje hanig gedrag', reageerde Van der Lem na afloop.

Na enkele minuten verscheen het arbitrale trio weer op het veld. Westerhof greep dat moment aan nog enkele wijzigingen door te voeren. Brian Laudrup werd naar de kant gehaald, O'Brien schoof door naar het middenveld en de rechtsachterpositie kwam voor rekening van Christopher Kanu. Gronkjaer en Arveladze trokken voorin meer naar elkaar toe.

AZ wist het niet meer en schutterde aan alle kanten. Dat leverde na precies een uur spelen, hilarische taferelen op voor Moens. Nadat Arveladze had ingeschoten, bracht Moens redding, slaagde O'Brien er eveneens niet in te scoren, maar toen de bal weer voor de voeten van Arveladze kwam was het wel raak, 2-1.

Direct na het doelpunt trok AZ ten aanval middels Barry Opdam. De verdediger schoot echter op de paal. Vijf minuten later verspeelde Verlaat de bal aan Bosman, maar de Bovenkerker speelde de situatie slecht uit.

Achttien minuten voor tijd besliste Gronkjaer de wedstrijd. Hij wachtte niet tot Miel Mans zou ingrijpen, schoot vanaf links met een fraaie curve buiten bereik van Moens de 3-1 binnen.

Kort voor tijd redde Cristian Chivu nog op de doellijn, maar Aron Winter had het slotwoord. De aanvoerder van Ajax zette zijn voet tegen een voorzet van Kanu en verschalkte Moens, 4-1.

Westerhof had een goed gevoel na de 2-1. 'Ik dacht: 'Er moeten rare dingen gebeuren, wil die bal er aan de andere kant in gaan.' Over het systeem wilde Westerhof nog wat kwijt: 'Wij spelen 3-3-3 met Jan van Halst. Jan moet niet met een gat achter zich spelen, maar met een gat voor zich.'

De coach had alle reden tot lachen, want door de winst nestelde Ajax zich op de derde plaats. Die positie geeft recht op het spelen van voorrondes in de Champions League.
Bijzonderheden
Voor het afscheidskado voor Bobby Haarms, georganiseerd door supporters, werd 24.356,15 gulden opgehaald. Na het verhaal van de trainers werden aan de pers vijf talenten gepresenteerd die onlangs bij Ajax een contract tekenden.

Met twee doelpunten leverde Shota Arveladze een belangrijke bijdrage in de zege. De net van knieblessure herstelde spits grijpt zijn kans nu Nikos Machlas . Foto's: Gerard van Hees

John O'Brien speelde een degelijke wedstrijd op de rechtsbackpositie. Het was voorlopig het laatste duel voor de Amerikaan, want de bondscoach riep hem op voor kwalificatieduels met zijn land. Hij mist daardoor de duels tegen Vitesse en Feyenoord.

Hans Westerhof en Jan Olde Riekerink grijpen de onderbreking aan om het team nog even bij te spijkeren over de te volgen tactiek. Westerhof maande Arveladze en Gronkjaer vooral niet mee te verdedigen.

De tactiek pakte goed uit. Na het wegsturen van Witschge door scheidsrechter Van Egmond scoorden achtereenvolgens de Georgier en de Deen. Laatstgenoemde ligt hier onder zijn ploeggenoten.

Onze man van de wedstrijd was Cristian Chivu. De Roemeense linksback koppelde wederom strijdlust aan inzicht en technisch vermogen.

Frank Verlaat was John Bosman in de duels keer op keer de baas. Pas toen hij de bewaking aan een ander had overgelaten, kwam de oud-Ajacied tot scoren.

Tot in de slotfase zette Ajax de toon, maar zelfs met een 3-1 score op het bord bleef de spanning op de tribunes te snijden. Ajax Revue-ster Cassandra Verlaat kan de spanning nauwelijks verdragen.

Invaller Kanu werkt na een een-tweetje met landgenoot Babangida de bal in de voeten van Winter, die in blessuretijd nog de 4-1 weet te scoren.

Ajax - AZ 4-1 (1-1)
0-1 Bosman 44'
1-1 Arveladze 45'
2-1 Arveladze 60'
3-1 Gronkjaer 72'
4-1 Winter 90'

Ajax
Grim; O'Brien, Verlaat, Van Halst, Chivu, Winter, Knopper (72' Mokoena), Witschge, Laudrup (57' Kanu), Arveladze, Gronkjaer (79' Babangida).

AZ
Moens; Ricksen, Opdam, Wijker, El Hadrioui (67' Canigia), Lindenbergh, Boussatta (79' Van der Woude), Mans, Bosman, Van Galen, Hernandez (67' Fertout).

Scheidsrechter: D. van Egmond