Menu
Veerkrachtig Ajax wint van NAC

Veerkrachtig Ajax wint van NAC

Na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League, won Ajax van NAC, 1-2.

Het teleurstellende verlies tegen FC Kopenhagen bleek in tal van Ajax-hoofden nog niet verwerkt tegen NAC. De kater van de midweekse deceptie werkte op het Amsterdamse spel door in het Bredase Rat Verlegh Stadion. Maar Ajax toonde wel voldoende veerkracht om het duel te winnen: 1-2. Twee treffers van Wesley Sneijder bezorgden de ploeg van trainer Henk ten Cate drie punten.

Makkelijk liep het allemaal niet op Brabantse voetbalgrond. Vloeiend Ajax-spel was slechts bij vlagen te bewonderen. Dat was niet alleen de makke van Ajax. Het lukte de thuisploeg met zijn fysieke spel ook om Ajax het spelen lang uiterst moeilijk te maken. Een forse charge van Gert-Jan Tamerus op de enkel van Roger en talloze overtredingen op Klaas Jan Huntelaar waren exemplarisch voor de ongebreidelde Bredase strijdlust.
Huntelaar speelde een ongelukkige wedstrijd. De spits miste, geheel tegen zijn gewoonte in, in een belangrijke fase een penalty. Angelos Charisteas werd door Edwin de Graaf gevloerd. ,,Huntelaar is toe aan een volgende fase in zijn ontwikkeling'', sprak trainer Ten Cate. ,,Met zijn vorm is niks aan de hand. Klaas Jan moet er mee omgaan dat iedereen op hem let. Niemand wil dat hij scoort. Hij zal een vooractie moeten maken.''

Dat Ajax het lastig had, hoefde naderhand niemand Ten Cate te vertellen. De trainer gaf toe dat zijn selectie het teleurstellende verlies tegen de Denen niet aan had zien komen. ,,Dat hadden we allemaal never nooit verwacht’’, zei de Ajax-trainer. ,,Die wedstrijd was ook wel een beetje te vergelijken met deze wedstrijd. NAC kreeg één kans en schoot raak.''

Na een dik uur spelen sloeg NAC-captain De Graaf hard toe. De middenvelder rondde een razendsnelle uitval van de Bredanaars doeltreffend af: 1-0. Ajax had het vooral voor en (kort) na de openingstreffer moeilijk. De Amsterdammers maakten het zichzelf ook lastig door vooral de eerste helft een te laag tempo te hanteren. Het was steeds waken voor een venijnige counter van de thuisploeg. Ten Cate: ,,Na de 1-0 hebben we veerkracht getoond. Na de gemiste penalty was het afwachten of we die veerkracht opnieuw op konden brengen. Gelukkig zijn we daar in geslaagd.''

Na de treffer van De Graaf sloeg Wesley Sneijder in kort tijdbestek tweemaal toe. Ajax mocht zich gelukkig prijzen met de middenvelder, die op het punt staat vader te worden. De Oranje-international sloeg tweemaal, op vrijwel identieke wijze, toe. Aannemenen, dribbelen en hard maar secuur raak schieten. Sneijder benutte zijn levensgevaarlijke wapen tweemaal uitstekend. NAC-doelman Edwin Zoetebier had twee keer het nakijken. De Ajacied boog daarmee de achterstand om in een 1-2 voorsprong.

Ajax zal vertrouwen putten uit de zege. De Amsterdamse strijdlust leverde, in combinatie met individuele voetbalklasse, drie zwaarbevochten punten op. Na de zege op RKC is Ajax in competitieverband nog steeds ongeslagen. Menig concurrent heeft zo vroeg in de competitie al punten laten liggen.

Hedwiges Maduro en Urby Emanuelson ontbraken om verschillende redenen in de basiself. ,,Maduro is nog niet in staat drie wedstrijden in de week te spelen. Urby meldde zich vanmorgen ziek in het stadion. Hij heeft vannacht koorts gekregen. Het pleit voor hem dat hij toch mee wilde naar Breda. In overleg met de dokter was het niet verstandig om hem te laten starten'', zei Ten Cate. Thomas Vermaelen kampt met een chronische achillespeesblessure. De Belg krijgt voorlopig heilzame rust.