Menu
Vele Europese monsterscores Ajax

Vele Europese monsterscores Ajax

Het is deze week dertig jaar geleden dat Ajax zijn allergrootste zege boekte in Europees verband. Op woensdag 3 oktober 1984 werd het nietige Red Boys Differdange uit Luxemburg in de eerste ronde van de UEFA Cup in stadion de Meer met 14-0 verpulverd. Nadien volgden nog meer ruime overwinningen, maar nooit meer zo’n hoge score als toen.

John Bosman, tegenwoordig bij Ajax actief als individuele trainer van de bovenbouw, was tegen Red Boys een van de hoofdrolspelers. ,,En dan te bedenken dat we uit met 0-0 hadden gelijkgespeeld’’, graaft de 30-voudig ex-international flink in zijn geheugen. ,,En daar was onze trainer Aad de Mos op zijn zachtst gezegd niet blij mee. Daarom eiste hij minstens tien doelpunten van ons in de return, in dat geval zouden we een dag vrij krijgen of zoiets. Hij spoorde ons ook aan na iedere goal de bal uit het net te halen en op de middenstip te leggen, want zo hielden we volgens hem de vaart erin.’’ En zo geschiedde, met onder meer twee treffers van Bosman en vijf doelpunten van Marco van Basten.

In het seizoen 1979-1980 beleefde Ajax een uiterst productief toernooi in de Europa Cup 1, de voorloper van de UEFA Champions League. Zo won de ploeg van trainer Leo Beenhakker in de tweede ronde in eigen huis met 10-0 van Omonia Nicosia, de op een na grootste Europese zege uit de clubhistorie. Terwijl een ronde eerder het Finse HJK Helsinki tweemaal met 8-1 werd verslagen. Het wekt dan ook geen bevreemding dat een Ajacied, in dit geval middenvelder Søren Lerby, deze jaargang met tien doelpunten uitgroeide tot topscorer van het toernooi.

In 1997 startte Ajax de UEFA Cup met twee wedstrijden tegen NK Maribor uit Slovenië. Na een 1-1-gelijkspel maakte Ajax in de ArenA korte metten met de Slovenen: 9-1. Saillant genoeg behoorde huidig Ajax-trainer Frank de Boer tot de doelpuntenmakers. Shota Arveladze (3x), Jari Litmanen, Richard Witschge, Tijjani Babangida, Sunday Oliseh en Benni McCarthy maakten het negental vol.
Ajax kruiste in de jaargang 1975-1976 in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi de degens met het Noord-Ierse Glentoran. Ruud Geels (3x), Willy Brokamp (2x), René Notten, Pim van Dord en Gerrie Mühren trakteerden het publiek in het Olympisch Stadion op een 8-0-overwinning. Twee weken eerder hadden de Amsterdammers ook al een monsterscore behaald in het uitduel: 1-6.

John Bosman, hier als speler van Lucky Ajax, droeg twee doelpunten bij aan Ajax' grootste Europese overwinning in de clubhistorie; de 14-0-zege op Red Boys Differdange in oktober 1984. Marco van Basten scoorde vijf keer tegen de Luxemburgers. John Bosman, hier als speler van Lucky Ajax, droeg twee doelpunten bij aan Ajax' grootste Europese overwinning in de clubhistorie; de 14-0-zege op Red Boys Differdange in oktober 1984. Marco van Basten scoorde vijf keer tegen de Luxemburgers.

Het gouden Ajax uit de jaren zeventig ontbreekt uiteraard niet op de lijst van grootste Europese zeges. De formatie met onder anderen Sjaak Swart, Piet Keizer en Johan Cruijff was in de tweede ronde van de Jaarbeursstedenbeker – dat hierna door de UEFA in eigen beheer werd genomen en verder ging als UEFA Cup – met 7-0 te sterk voor Ruch Chorzów uit Polen.

Uit een iets recenter verleden dateren de wedstrijden Ajax – Hajduk Split (6-0) en AA Gent – Ajax (0-6). Eerstgenoemde ontmoeting was in 1993 de return van de tweede ronde Europa Cup 2, het toernooi voor bekerwinnaars dat in 1999 werd opgeheven. Door treffers van onder anderen Frank en Ronald de Boer plaatste het elftal van Louis van Gaal zich voor de volgende ronde. Het uitduel bij AA Gent werd in september 2000 gespeeld onder leiding van Co Adriaanse. Richard Knopper scoorde tweemaal en de destijds pas 17-jarige Rafael van der Vaart nam eveneens een doelpunt voor zijn rekening.

In navolging van de duels met Glentoran, Hajduk Split en AA Gent haalde Ajax ook tegen het Slowaakse Dukla Banská Bystrica zesmaal de trekker over. Dat gebeurde in de eerste ronde van de UEFA Cup in de jaargang 1999-2000. Hoewel de Ajacieden nog met 0-1 achter kwamen door een eigen inzet van Frank Verlaat, zette de verdediger zijn fout recht door de gelijkmaker te maken. Martijn Reuser, Richard Knopper, Nikos Machlas (2x) en Wamberto lieten vervolgens geen spaan heel van de bezoekers.

Hoewel dergelijke scores tegenwoordig nog steeds voorkomen op de Europese velden lijken uitslagen van 14-0 niet meer mogelijk. ,,Destijds kon het nog als je tegen een club uit Luxemburg, Cyprus of Malta moest’’, besluit Bosman. Die tijden zijn voorbij.

Grootste Europese zeges Ajax:

Ajax – Red Boys Differdange 14-0
Ajax - Omonia Nicosia 10-0
Ajax - Branik Maribor 9-1
Ajax - Glentoran 8-0
HJK Helsinki – Ajax 1-8
Ajax – HJK Helsinki 8-1
Ajax – Ruch Chorzów 7-0
Ajax – Hajduk Split 6-0
AA Gent – Ajax 0-6
Glentoran - Ajax 1-6
Ajax - Dukla Banska 6-1

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees (midden) en Archief Ajax