Menu
Velen willen Urban Warrior worden

Velen willen Urban Warrior worden

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de zevende aflevering van dit seizoen blikt hoofd jeugdopleiding Corné Groenendijk terug op de onlangs gehouden Trials , de Talentendagen.

Ajax Cape Town hield afgelopen weekeinde voor de derde keer dit jaar Talentendagen. Hoofd jeugdopleiding Corné Groenendijk was zeer verrast door het grote aantal jongens dat van heinde en verre naar het trainingscomplex Ikamva was gekomen in de hoop een Urban Warrior, de geuzennaam voor Ajax Cape Town, te worden. ,,Afrikanen zijn vaak te laat, maar toen ik zaterdagochtend om zeven uur bij Ikamva aankwam, stond het voor het hek al vol met spelertjes. Het waren er meer dan ikzelf op had gerekend.”

In totaal meldden zich een kleine duizend hoopvolle jongens tussen de elf en vijftien jaar bij Ajax Cape Town om hun kunsten te laten zien. ,,Het is anders als in Nederland”, weet Groenendijk nu uit eigen ervaring. ,,In Nederland gaat alles in clubverband en ken je de meeste spelertjes ook wel. Of anders bel je naar een club en krijg je de spelerslijst. In Kaapstad komen ze overal vandaan, ook voetballers zonder clubs. Bovendien heb je al 27 Local Football Associations met een eigen competitie; dat maakt het niet overzichtelijker. Er is nog geen overkoepelend orgaan. Sommige jongens die op zo’n Open Trial verschijnen, ken je wel van een club, maar anderen niet en zij blijken opeens heel goed te kunnen voetballen. “

Op zaterdag kwamen jongens uit 1998, 1999 en 2000 naar het voor Afrikaanse begrippen ultramoderne complex in Kaapstad, zondag was het de beurt aan de oudste jeugd, uit 1996 en 1997. Onder toeziend oog van jeugdtrainers en scouts lieten zij zien wat ze in hun mars hebben. Ouders werden zo ver mogelijk weg gehouden. Groenendijk: ,,Er ligt veel druk op die kinderen. Ze worden toch hierheen gestuurd met de opdracht ‘Red de familie’. Als je bij Ajax Cape Town in de opleiding zit, zit je goed, is de algemeen heersende gedachte.”

Bijna duizend jongetjes tussen de elf en vijftien jaar meldden zich op de Open Trials. Bijna duizend jongetjes tussen de elf en vijftien jaar meldden zich op de Open Trials.

De Talentendagen van afgelopen weekeinde waren de derde en laatste van het jaar. In februari, juli en dus oktober stromen de kinderen naar Ikamva op zoek naar voetbalgeluk. Maar ook in het programma First Touch worden kinderen geselecteerd, die samen met de uitgekozen jongens van de Talentendagen een gooi doen naar een plaatsje in de jeugdopleiding. ,,We hebben in totaal nu 35 kinderen geselecteerd die samen strijden voor de zestien beschikbare plekken in het team onder 12 jaar. Jonger hebben we ze hier niet. Wij hebben de indruk dat je pas vanaf die leeftijd inzichtelijk krijgt hoe goed ze zijn.”

Ook voor de andere jeugdteams komen er uit de Talentendagen nieuwe spelers. ,,We hebben vooraf alle teams geëvalueerd. Dus we weten precies voor welke posities we spelers nodig hebben. Zo’n vijftig geselecteerde kinderen van de Open Trials van afgelopen weekeinde zullen deze week twee keer bij ons komen trainen. Dat is voor ons het moment om te zien of ze goed genoeg zijn om bij ons te kunnen spelen.”

En als dat zo is, zijn hele families zo trots als een pauw. Want door het succes van Ajax Cape Town vorig seizoen in de competitie, voegt de club zich ondertussen tussen de heersende clubs uit Johannesburg. ,,Orlando Pirates, Kaizer Chiefs en Sundowns zijn het Ajax, Feyenoord en PSV van Zuid-Afrika. Als we hier een thuiswedstrijd spelen tegen Chiefs is het uitverkocht maar negentig procent is voor Kaizer Chiefs. Langzaam verandert dat een beetje”, weet Groenendijk die dat in het dagelijks leven ervaart. ,,Mensen uit Kaapstad zeggen nu nog dat ze voor Chiefs zijn, maar dat Ajax Cape Town voor hun op twee komt.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax Cape Town