Menu
Veltman gaat hard aan de slag

Veltman gaat hard aan de slag

Joël Veltman beleefde een week van uitersten. De verdediger bereikte met Ajax de groepsfase van de Europa League, maar werd niet opgeroepen voor het Nederlands elftal. ,,Ik zie dit als een extra motivatie. Ik weet dat ik beter kan en moet.”

Joël, eerst even over de return bij Jablonec. Is het een zware trip geweest?

,,Er zijn makkelijkere steden om naartoe te gaan. Dit was natuurlijk nog twee uur met de bus, nadat we geland waren. Het was wel een lekkere vlucht terug naar Amsterdam, omdat we door zijn in Europa.”

Voel je vermoeidheid?

,,Natuurlijk. Met tien man spelen vraagt nog meer energie. Maar hoe gek het ook is, en vooral leuk eigenlijk, over twee dagen moeten we er weer staan.”

Hoe kijk je terug? Het was een moeizame avond, met uiteindelijk een mooi resultaat.

,,Een mooi resultaat, zo wil ik het niet noemen. Je wilt altijd winnen en dat gebeurde niet. Zij hadden kansen op de 1-0, maar ik denk dat wij met tien man met Mitchell (Dijks) en Viktor (Fischer) ook aardige kansen kregen om de 0-1 te maken. Dan hadden zij er drie moeten maken en was het klaar geweest. Het was zwaar, maar de ploeg die het verdiende, is uiteindelijk door.”

Gisteren is de loting voor de groepsfase van de Europa League geweest. Heb je gekeken? Wat vind je ervan?

,,We hebben met z'n allen gekeken bij de fysio. Ik denk dat het een goede poule is. Prachtig toch: Fenerbahçe, Celtic en Molde. Een heerlijke groep.”

Hoopte je op voorhand op sterke tegenstanders? Of juist op mindere ploegen, omdat de kans om door te gaan dan groter is?

,,Ik had het er met Lasse (Schöne) over, en wij hoopten eigenlijk wel op leuke tegenstanders. Die hebben we gekregen. De trainer zei voor de grap op het trainingsveld: 'het is Europa League, maar het lijkt wel een Champions League-poule'. Ik zag voor de loting de verschillende potten en in elke zaten wel goede tegenstanders. Daar treffen wij er nu een paar van."

Wat weet je van de tegenstanders?

,,Tegen Celtic hebben we twee jaar geleden gespeeld. Het stadion en de fanbeleving is natuurlijk allemaal mooi. Fenerbahçe heeft met Van Persie en ook Nani gewoon een heel goed team. Dat team uit Noorwegen, daar moeten we ons wel even goed in verdiepen. Die is niet zo bekend bij ons."

Volgens Frank de Boer is Fenerbahçe de favoriet, en moeten Celtic en Ajax het voor de tweede plaats uitvechten. Zie jij dat ook zo?

,,Ik moet eerst wat beelden bekijken, maar ik denk wel dat Fenerbahçe favoriet is, en Celtic en wij daarachter komen. Ik ben het in dat opzicht met de trainer eens.”

Joël Veltman: ,,We hebben heerlijk geloot voor de Europa League"
Joël Veltman: ,,We hebben heerlijk geloot voor de Europa League"

Gisteren werd ook de selectie van Oranje bekend. Je zit er niet bij. Is dat een verrassing?

,,Een verrassing niet. Ik weet dat ik veel beter kan en moet. Dat ik er nu niet bij zit, is misschien wel een goed signaal dat ik er nog steeds niet ben. Het is een motivatie dat ik keihard moet blijven werken. .”

Heb je nog een belletje van de bondscoach gehad?
,,Nee, het nieuws lees je gewoon online. Ik kreeg het nu van Tjerk Smeets door, onze teammanager.”

Ik proef uit je woorden dat je het wel terecht vindt?

,,Ik vind mezelf niet op het niveau waarop ik wil zijn. In die zin vind ik het dus wel terecht. Het is altijd een teleurstelling als je er niet bij zit, terwijl je de voorgaande keren wel geselecteerd was. Het is een teken dat ik keihard aan de bak moet.”

Je zegt dat het beter moet. Maar het contrasterende is dat jullie de laatste vijf duels de nul hebben gehouden. Wat zegt dat?

,,Dat we veel beter staan als team. We geven nog steeds kansen weg. Dat zal je altijd wel houden, maar moet je proberen te minimaliseren. In die zin gaat het wel goed, dat we steeds de nul houden. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer aspecten die tellen: de opbouw en momenten dat je beter kan staan.”

Ben je daar mee bezig, met statistieken?

,,Als verdediging ben je er altijd mee bezig, samen met de keepers. Na de wedstrijd zeg je dan: weer heerlijk die nul gehouden. Maar je kijkt ook verder. We spelen bij Ajax. Als je de nul houdt is dat goed, maar je moet ook opbouwend wat brengen.”

Is het zo dat je nu meer verantwoordelijkheid draagt en daar misschien aan moet wennen?

,,Niet zozeer wennen. Ik zag het wel een beetje aankomen als je de verdediging ziet. Mitchell is jong, en Jairo en Kenny ook. Dan kom ik als, tussen haakjes, ervaren jongen. Ik ben ook pas 23. Dat is gewoon nog heel jong, maar in ons team ben ik wel een van de ervaren jongens.”

Dan over zondag: de wedstrijd tegen ADO. Beschouwen jullie dat als een topper?

,,Ze hebben goede spelers en behalen goede resultaten. Ze hebben nog niet verloren. Ongetwijfeld gaan zij volle bak erop. Ze zullen ook hebben gekeken naar de wedstrijden die wij hebben gespeeld. Ik ben benieuwd wat ze gaan doen.”

Wat weet jij verder van ADO? Ze hebben zich vooral aanvallend versterkt

,,Klopt, Schaken is er heen gegaan en Duplan, die linksbuiten van Utrecht. Die scoort vaak tegen Ajax, dus hem moeten we goed in de gaten houden. Havenaar zit er nu ook en Beugelsdijk natuurlijk, die altijd wat extra's brengt daar. Het zijn allemaal goede spelers. We kunnen aan de bak.”

Er zijn wat lichte klachten bij jullie in de ploeg. Verwacht je vanwege de vermoeidheid nog mutaties?

,,Ik persoonlijk wil er heel graag staan, omdat ik alles wil spelen. Je zag vorige week tegen NEC dat wat jonge spelers rust kregen, Of dat zondag weer zo is, weet ik niet. Dat horen we waarschijnlijk de laatste training voor de wedstrijd.”

Zelf geen klachten?

,,Nee niet echt. Wel een soort ijsbeentje in m'n heup dat een beetje stijf is. Dat gaat wel weg. Ik heb geen reden om niet te spelen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst