Menu
Veltman gretig voor Klassieker in ArenA

Veltman gretig voor Klassieker in ArenA

Joël Veltman was al een aantal keer hét gespreksonderwerp na afloop van een Klassieker. Dat gebeurde vooral op Rotterdams grondgebied, want in de Amsterdam ArenA heeft de verdediger een zo goed als blanco blad. Met een overtuigende teamprestatie hoopt Veltman het vertrouwen bij Ajax weer op te vijzelen. ,,Het is zaak om er vol op te klappen.”

Met een bezweet gezicht loopt Veltman vrijdagmiddag van het trainingsveld. De Ajacieden hebben er een lange sessie opzitten en de verdediger kijkt voldaan terug. ,,Het was veel op tactisch vlak. Goede, maar ook slechte acties of beslissingen die we namen, werden behandeld. Dan leggen de trainers het even stil en worden spelsituaties besproken.”

Zelf is Veltman hard bezig om zijn aandeel in het opbouwende aspect te verbeteren, vertelt hij. ,,Verdedigend gaat het dit seizoen wel aardig en daar ben ik tevreden over. Maar opbouwend kan het echt veel beter. Op crosspasses heb ik veel getraind de eerste seizoenshelft en dat heb ik nu beter onder de knie. Op een training mag je fouten maken en risico nemen.”

Matchwinner
Veltman kijkt uit naar zondag, een wedstrijd die volgens hem te allen tijde tot de verbeelding zal spreken. ,,Ook al stonden we bij wijze van spreken zestiende en zeventiende, het blijft de Klassieker. Een wedstrijd op zich. Al ben je niet in vorm, en dat zijn we alle twee niet echt, deze wedstrijd kan je er zomaar bovenop helpen.”

Veltman heeft gemengde gevoelens wat betreft zijn eerdere Klassiekers. Hij weet wat het is om matchwinner in de Kuip te zijn. Helaas voor de IJmuidenaar in dubbel opzicht. Begin november werkte de onfortuinlijke Veltman diep in blessuretijd de enige treffer van het bekertreffen in eigen doel. Al moet daarbij aangetekend worden dat hij ernstig werd gehinderd door Dirk Kuijt.

Het ongelukkige moment uit het bekertreffen in november
Het ongelukkige moment uit het bekertreffen in november

De 24-jarige Veltman proefde ook het genoegen om de Kuip stil te krijgen. In maart 2014 tekende hij met zijn tot dusverre enige Klassieker-goal voor het winnende doelpunt (1-2). ,,Van de week las ik een stukje op de Ajax-site waarin Dick Schoenaker vertelde dat scoren in de Klassieker een droom was. Dat is zo. Die droom kwam voor mij toen uit.”

Gek genoeg heeft Veltman voor eigen publiek een betrekkelijk minder spectaculair Klassieker-cv. In de Eredivisie speelde hij pas 22 minuten in de ArenA tegen Feyenoord. Het met 3-0 gewonnen bekerduel in januari 2014 maakte hij wel volledig vol. ,,In de ArenA is het altijd mooi”, weet Veltman niettemin. ,,Het zal weer uitverkocht zijn. Het mooiste is als er ook weer uitsupporters welkom worden, dat brengt toch wat meer. Maar zondag moeten dan maar 55.000 man volledig achter ons staan.”

Niet overtuigend
Ajax is na de winterstop met acht punten uit vier duels weliswaar nog ongeslagen, maar het spel houdt niet over. Veltman had het puntenverlies tegen Heracles Almelo (0-0) en Roda JC (2-2) al enigszins zien aankomen. ,,Je hebt altijd een fase dat het wat minder gaat en die hebben wij nu. En dan speel je twee keer gelijk. Het liefst wil je zoals tegen Vitesse en ADO Den Haag met 1-0 winnen, maar het zat er een beetje aan te komen dat er ook wedstrijden zouden volgen waarin het niet meezat. Ons spel was niet overtuigend.”

Na de domper tegen Roda (gelijkmaker in blessuretijd) volgden de nodige praatsessies. ,,Zoiets doet toch wat met je”, stelt Veltman. ,,Het is voor iedereen zaak om in de spiegel te kijken en dat hebben we ook tegen elkaar gezegd. We mogen de teugels niet laten vieren en moeten er voortaan alles aan doen tot de 95e minuut.”

Veltman ziet voor zondag geen uitgesproken favoriet. ,,Dat vind ik moeilijk te zeggen. Maar als ik een favoriete ploeg moet aanwijzen, dan zijn wij het.” Feyenoord viel tegen Roda JC terug op een 5-3-2-systeem. Veltman durft niet te zeggen of de Rotterdammers weer dat verdedigende concept zullen hanteren. ,,Ze hebben de laatste wedstrijd vijf verdedigers opgesteld omdat ze veel tegengoals kregen. Wellicht doen ze het zondag weer, maar het kan ook zijn dat ze met vier verdedigers en gewoon drie aanvallers beginnen. Het wordt afwachten waar de ruimtes komen te liggen.”

,,Het verdedigen gaat redelijk, maar opbouwend moet het beter."
,,Het verdedigen gaat redelijk, maar opbouwend moet het beter."

Voor de wedstrijd wordt afscheid genomen van John Heitinga. Veltman heeft respect voor de ras-Ajacied en hoopt op een knallend afscheid. Dat Heitinga stopt, begrijpt Veltman wel. ,,Hij is teruggekomen en speelt niet veel. Het is zijn keuze en die moeten we respecteren. Het staat buiten kijf dat John een topprof is. Hij helpt de jonge jongens en ook eigenlijk alle verdedigers.”

,,Ik heb veel van hem geleerd”, vervolgt Veltman. ,,Het zijn vaak kleine dingen. Vorige week na Roda zette hij je met bepaalde opmerkingen toch aan het denken. Je weet dat het fout ging, maar vervolgens ga je er toch verder over nadenken. John heeft een schat aan ervaring en straalt enorm veel rust uit.”

Heitinga verdwijnt niet direct van het toneel. Hij gaat aftrainen bij de selectie en wordt zeer waarschijnlijk (jeugd)trainer bij Ajax. ,,Ik hoop dat hij nog lang bij ons blijft, want zijn tips zijn goud waard voor iedere verdediger”, besluit Veltman. 

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst