Menu
Veltman: 'Heerlijk gevoel om te scoren in de Kuip'

Veltman: 'Heerlijk gevoel om te scoren in de Kuip'

Joël Veltman besliste in 2014 hoogstpersoonlijk de Klassieker. In het hol van de leeuw maakte de huidige Ajax-captain de winnende 1-2. De verdediger zorgde met de treffer voor een cruciale overwinning in de titelrace. ,,Een heerlijk gevoel.”


In aanloop naar Feyenoord - Ajax halen prominente (oud-) Ajacieden hun mooiste herinnering op aan de Klassieker.


2 maart 2014, het Ajax van Frank de Boer ging op bezoek bij de aartsrivaal uit Rotterdam. In de strijd om de titelrace moest Feyenoord winnen om nog uitzicht te houden op het kampioenschap. Veltman speelde voor het eerst in de Kuip tijdens de Klassieker. In een aantrekkelijke wedstrijd golfde het spel op en neer. Na de openingstreffer van Graziano Pellè zorgde Kolbeinn Sigthórsson voor de gelijkmaker.

'In tweede instantie schoot ik de bal binnen'

Cruciale treffer in de titelrace
Met nog 20 minuten op de klok leek de Klassieker uit te draaien op een gelijkspel, een prima uitgangspositie voor Ajax met oog op het kampioenschap, totdat Veltman de winnende 1-2 maakte. Met deze treffer zorgde de verdediger voor een cruciale overwinning in de titelrace, 2 maanden later stonden de Amsterdammers met de schaal op het ArenApark.

Het moment dat Joel Veltman altijd zal onthouden.
Het moment dat Joel Veltman altijd zal onthouden.
Hij schiet de rebound binnen na een corner!
Hij schiet de rebound binnen na een corner!
En wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten!
En wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten!

De verdediger kan drie jaar later zijn treffer nog goed voor de geest halen. ,,Als ik me goed herinner, werd er een corner doorgekopt. Samen met Niklas (Moisander red.) liep ik naar de tweede paal.” Teamgenoot Moisander kopte de bal tegen Jordy Clasie aan, de rebound was voor de destijds 22-jarige Veltman een koud kunstje. ,,Clasie haalde de bal nog net van de doellijn, in tweede instantie schoot ik de bal binnen.”

‘Een eigen momentje’
Sinds 2009 zijn er geen uitsupporters welkom bij de Klassieker. Zo waren er ook geen Ajacieden in de Kuip die het doelpunt van Veltman konden vieren. ,,Meestal ga ik bij doelpunten in uitwedstrijden naar onze supporters toe. Doordat er geen supporters waren werd het een eigen momentje. Ook dat was een heerlijk gevoel. De beelden spreken voor zich hoe dat was.”

Extra power
Feyenoord - Ajax roept bij Veltman speciale gevoelens op. ,,Als je bij de Kuip aankomt, is het altijd gekkenhuis. We spelen nergens anders in zo’n vijandige sfeer als bij Feyenoord. Je wordt daar uitgescholden op allerlei manieren, dat geeft mij juist energie om extra hard te werken en te winnen van die gasten. Het geeft nog meer power om de duels hard in te gaan en een stapje meer te zetten.”

'Als je bij de Kuip aankomt, is het altijd gekkenhuis'

Selectiedebuut
De eerste keer dat Veltman kennis maakte met deze sfeer, herinnert hij zich nog goed. ,,Mijn allereerste keer dat ik bij de wedstrijdselectie zat, was Feyenoord-uit.” Frank de Boer nam de jonge Veltman op in zijn groep van 18 voor de ‘belangrijkste wedstrijd van het jaar’. ,,Ik had een keer meegetraind en hoorde dat ik mee mocht naar Rotterdam. Heel de wedstrijd (4-2) zat ik op de bank.”

,,De vijandige sfeer in de kuip geeft mij extra energie."
,,De vijandige sfeer in de kuip geeft mij extra energie."

Ondanks dat Veltman geen speelminuten maakte, heeft de ervaring duidelijk indruk op hem gemaakt. ,,Het was speciaal om mee te maken. In de catacomben werd je al helemaal uitgescholden, ze wisten mijn naam nog niet, dat scheelde wel. Op dat moment dacht ik; Wauw, dit had ik niet verwacht.”  ,,Later wen je eraan en zet je het om in positieve energie.”

Lees ook: Maduro over jongensboek 2005: 'Mooiste goal uit mijn carièrre'
Bekijk ook
: Keizer: 'Neres krijgt steeds meer vertrouwen'

Tekst: Ajax.nl/Dries Govers
Beeld: ProShots