Menu
Veltman maakt belofte waar

Veltman maakt belofte waar

Ruim tien jaar na zijn vertrek bij VV IJmuiden maakte Joël Veltman afgelopen zaterdag een oude belofte waar. De 20-jarige verdediger van Ajax schonk zijn debuutshirt aan zijn oude club. Het shirt met rugnummer 33 prijkt vanaf nu in de kantine van de amateurclub waar het voor Veltman allemaal begon. Ajax.nl was erbij.

Joël Veltman begon zijn voetballoopbaan halverwege de jaren negentig bij VV IJmuiden en verkaste vervolgens in 2001 naar de jeugdopleiding van Ajax. Bij deze overstap beloofde het toen amper tienjarige ventje dat hij zijn eerste wedstrijdshirt in Ajax 1 zou schenken aan zijn oude cluppie in Velsen-Zuid. Nadat de Ajacied eerder dit seizoen tegen NEC debuteerde in de Eredivisie maakte hij onlangs zijn belofte waar en bracht hij een bezoek aan het gezellige clubhuis naast het Tata Steel Stadion.

Iets wat dus in een jeugdige, overmoedige bui was gezegd, kreeg dus tien jaar na dato een staartje. ,,Ik was toen inderdaad een jaar of tien en had nog geen idee”, beaamt de vriendelijke Noord-Hollander. ,,Ik dacht wel: als het zover komt geef ik mijn debuutshirt aan VV IJmuiden. Al besefte ik toen nog helemaal niet wat de toekomst zou brengen. Toen ik een jaar of 16 was, kwam het besef al wat meer en ging ik er over nadenken.” Nog eens twee jaar later begon Veltman zich stilaan te realiseren dat Ajax 1 voor hem geen utopie hoefde te zijn. ,,Ik was niet echt een talent zoals Siem de Jong of Davy Klaassen, maar door hard te werken zie je dat je er ook kan komen.”

Joël Veltman verlengde zijn contract eerder dit jaar tot medio 2015. Joël Veltman verlengde zijn contract eerder dit jaar tot medio 2015.

Daarbij had Veltman het geluk dat hij in de A1 onder de hoede kwam van Frank de Boer. ,,Ik speelde bij hem voor het als rechter centrale verdediger en dat ging goed. Sindsdien is hij wel tevreden over me.” Dat zijn huidige coach een karrevracht aan ervaring heeft in het hart van de defensie komt hem nu opnieuw goed van pas. ,,Hij stond alleen links in het centrum en ik rechts. Toch zijn er genoeg overeenkomsten. Aspecten als inpassen naar het middenveld, openingen creëren en het overzicht bewaren zijn ook nog steeds belangrijke dingen.”

Ook de inmiddels gestopte André Ooijer ontfermde zich vorig seizoen op de trainingen geregeld over het 20-jarige talent. ,,Ik had ook wel een klik met hem”, zegt Veltman over de speler die het op zijn positie schopte tot 55 interlands. ,,Ik praatte veel met hem en kreeg heel veel tips waaraan ik veel heb gehad. Vooral over het coachende gedeelte. Hij komt soms nog wel bij Ajax langs en dan moet ik lachen dat ik ooit met hem samen trainde.”

Hoewel Veltman qua spel ook wel gelijkenissen vertoont met Ooijer werd hij op een andere positie ontdekt. ,,Ik was aanvaller en speelde van mijn vierde tot mijn tiende bij IJmuiden. Vrienden zeiden dat ik me moest inschrijven voor de talentendagen van Ajax. Ik heb toen drie keer meegedaan en dat ging wel lekker; een beetje acties maken en scoren. Toen kreeg ik een brief op de mat dat ik was aangenomen. De eerste wedstrijd die ik daarna met Ajax E1 speelde werd ik gelijk als rechtsachter neergezet. Als ik aanvaller was gebleven was het waarschijnlijk niet veel geworden, dus ik ben er blij mee.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst